ΗΠΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουνίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
17 Ιουνίου 2005
Μετά από μία εβδομάδα γεμάτη ανάμικτα μηνύματα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με το μέλλον του στρατοπέδου κράτησης στον Κόλπο του Γουαντάναμο, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πως η ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι πρόκειται να επεκτείνει αυτήν τη φυλακή, είναι η λάθος απόφαση και θα τροφοδοτήσει τις ανησυχίες σε ολόκληρο τον κόσμο γύρω από τις ιστορίες βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, θρησκευτικού εξευτελισμού και αυθαίρετης κράτησης που βγαίνουν σιγά-σιγά από το Γουαντάναμο.

Ο Πρόεδρος Μπους πρέπει να κλείσει το Γουαντάναμο και να αποκαλύψει την κατάσταση που επικρατεί στο σκιώδες δίκτυο κρατητηρίων των ΗΠΑ ανά την υφήλιο. Μία ανεξάρτητη έρευνα για τις πολιτικές και τις πρακτικές κράτησης και ανάκρισης των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης, θα καθησύχαζε τον κόσμο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Το Γουαντάναμο έχει γίνει σύμβολο καταπατήσεων και αντιπροσωπεύει ένα σύστημα κράτησης που προδίδει τις καλύτερες αξίες των ΗΠΑ, ενώ υπονομεύει τα διεθνή πρότυπα. Δεν είναι ώρα να μιλούν για επέκταση του στρατοπέδου του Γουαντάναμο. Είναι ώρα να κλείσουν το Γουαντάναμο και να αποκαλύψουν τα υπόλοιπα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.