ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΤΕΜΙΖ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ;

Δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15 Ιουνίου 2005
Ανησυχία για την πιθανή απέλαση του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Γιουσούφ Τεμίζ στην Τουρκία, όπου παλαιότερα είχε υποστεί βασανιστήρια, εκφράζει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, μετά την άρνηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο.

Ο Γιουσούφ Τεμίζ είχε αναπτύξει αντικαθεστωτική δράση στην Τουρκία, δράση για την οποία φυλακίστηκε επί 10 έτη και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.

Στις 14 Απριλίου 2005 ήλθε στην Ελλάδα προκειμένου να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Συνελήφθη στη Σαντορίνη από τις αστυνομικές αρχές, στις οποίες δήλωσε ότι ζητά προστασία διότι έχει υποστεί πολιτικές διώξεις και βασανιστήρια. Παρ' όλα αυτά, δεν υπήχθη στη διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος 61/99 για τους αιτούντες άσυλο, αλλά στον Νόμο 2910/2001 για τους παράνομα εισερχόμενους αλλοδαπούς και εκδόθηκε σε βάρος του απόφαση διοικητικής απέλασης. Επίσης, δεν παραπέμφθηκε σε ειδικό πραγματογνώμονα, όπως ορίζει το Π.Δ.61/99 για όσους δηλώνουν ότι έχουν υποστεί βασανιστήρια.

Στη συνέχεια υπέβαλε αίτηση ασύλου με τη συνδρομή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης απέρριψε σε πρώτο βαθμό την αίτηση ασύλου. Ο Γιουσούφ Τεμίζ υπέβαλε προσφυγή και εξετάστηκε από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπου είχε την συνδρομή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, που υποστήριξε το αίτημά του. Παρ' όλο που η Γνωμοδοτική Επιτροπή εισηγήθηκε θετικά στον Υπουργό για το αίτημα του Γιουσούφ Τεμίζ, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης απέρριψε το αίτημά του και διέταξε την εκτέλεση της απέλασής του. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης αυτής.

Ο Γιουσούφ Τεμίζ, μετά και την απόρριψη, στις 14 Ιουνίου 2005, από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, των αντιρρήσεών του κατά της κράτησής του, κινδυνεύει με άμεση απέλαση στην Τουρκία, πριν προλάβει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δεδομένου ότι ο Γιουσούφ Τεμίζ υπήρξε θύμα βασανιστηρίων και ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υποστεί νέες διώξεις και βασανιστήρια εάν επιστρέψει στην Τουρκία, τυχόν απέλασή του στη χώρα αυτή θα παραβίαζε την αρχή της μη επαναπροώθησης, η οποία προβλέπεται από τη Σύμβαση της Γενεύης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την Σύμβαση του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων. Γι' αυτό, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας ζητά από τις ελληνικές αρχές να μην απελάσουν τον Γιουσούφ Τεμίζ, αλλά να του χορηγήσουν την ιδιότητα του πρόσφυγα, σεβόμενες τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.