ΗΠΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΠΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Ιουνίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1 Ιουνίου 2005
Ο Πρόεδρος Μπους παρέλειψε πάλι να αντιμετωπίσει τις μακρόχρονες ανησυχίες αναφορικά με τις πολιτικές και πρακτικές κράτησης των ΗΠΑ στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία απαντώντας στα σχόλιά του.

Στο Γουαντάναμο, οι ΗΠΑ διατηρούν ένα απομονωμένο στρατόπεδο-φυλακή, στο οποίο άνθρωποι μένουν αυθαίρετα περιορισμένοι, κρατούνται ουσιαστικά χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο, χωρίς απαγγελία κατηγορίας, δίκη ή πρόσβαση στη δέουσα διαδικασία. Η νομιμότητα της κράτησης δεν έχει εξεταστεί από δικαστήριο για κανέναν κρατούμενο στο Γουαντάναμο, παρά την περσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Το Γουαντάναμο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, το ορατό μέρος της υπόθεσης. Συνεχίζουν να συσσωρεύονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ διατηρούν ένα δίκτυο κέντρων κράτησης όπου άνθρωποι κρατούνται μυστικά ή έξω από κάθε σωστό νομικό πλαίσιο - από το Αφγανιστάν μέχρι το Ιράκ και ακόμα πιο πέρα», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Οι πολιτικές και πρακτικές ανάκρισης και κράτησης των ΗΠΑ κατά τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» έχουν παραβιάσει εσκεμμένα και συστηματικά την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης. ʼτομα που κρατούνται από τις ΗΠΑ έχουν μεταχθεί για ανάκριση σε χώρες γνωστές για τη χρήση βασανιστηρίων.

«Αν ο Πρόεδρος Μπους και η κυβέρνησή του μιλούν σοβαρά για ελευθερία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πρέπει να αφοσιωθούν ξανά στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ:

  • να θέσει τέρμα σε όλες τις μυστικές και χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο κρατήσεις,
  • να παραχωρήσει στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού πλήρη πρόσβαση σε όλους τους κρατουμένους, περιλαμβανομένων εκείνων που κρατούνται σε μυστικές τοποθεσίες,
  • να διασφαλίσει για όλους τους κρατουμένους τη δυνατότητα προσφυγής στον νόμο,
  • να δημιουργήσει πλήρως ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας για όλους τους ισχυρισμούς περί βασανιστηρίων, κακομεταχείρισης, αυθαίρετης κράτησης και «εξαφάνισης»,
  • να οδηγήσει στη δικαιοσύνη κάθε υπαίτιο εξουσιοδότησης ή διάπραξης παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Γενικές πληροφορίες

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας κατά τη διάρκεια Ενημέρωσης του Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε: «Γνωρίζω την ύπαρξη της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας και είναι γελοία. (…) Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα που προάγει την ελευθερία ανά τον κόσμο. Όταν διατυπώνονται κατηγορίες σχετικά με ορισμένες ενέργειες των ανθρώπων μας, ερευνώνται πλήρως με τρόπο διαφανή».

Για περισσότερες πληροφορίες βλ.:

”Guantanamo and beyond: The continuing pursuit of unchecked executive power”: http://web.amnesty.org/library/index/ENGAMR510632005

”USA: Human dignity denied: Torture and accountability in the 'war on terror'”: http://web.amnesty.org/library/index/ENGAMR511452004

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.