ΙΣΡΑΗΛ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΜΟΡΝΤΕΧΑΙ ΒΑΝΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Απριλίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20 Απριλίου 2005
Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει έντονα την απόφαση των ισραηλινών αρχών, που ανακοινώθηκε χθες, να ανανεώσουν τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στον Μορντεχάι Βανούνου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο. Η διεθνής οργάνωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς το Ισραήλ να επιτρέψει στον Μορντεχάι Βανούνου να εγκαταλείψει τη χώρα αν το επιθυμεί, καθώς και να ασκήσει τα δικαιώματά του στην ελευθερία μετακίνησης, συνεταιρίζεσθαι και έκφρασης στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην ελευθερία του Μορντεχάι Βανούνου αποσκοπούν να τον εμποδίσουν να αποκαλύψει νέα μυστικά για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ. Ο Μορντεχάι Βανούνου έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το 1986 αποκάλυψε όλες τις πληροφορίες που διέθετε.

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία ότι ο Μορντεχάι Βανούνου υποβάλλεται σε αυθαίρετους περιορισμούς κατά παραβίαση των θεμελιωδών του δικαιωμάτων. Παρ' όλο που εξέτισε πλήρως την ποινή του, οι αρχές φαίνεται πως σκοπεύουν να συνεχίσουν να τον τιμωρούν, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα εικασίες για το τι βλάβη ενδέχεται να προκαλέσουν στην κρατική ασφάλεια οι μελλοντικές του ενέργειες.

«Το Ισραήλ δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο να μην επιβάλλει αυθαίρετους περιορισμούς στον Μορντεχάι Βανούνου, μεταξύ άλλων στο δικαίωμά του να ταξιδεύει στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό, στο δικαίωμά του να συνεταιρίζεται ειρηνικά με άλλους και στο δικαίωμά του να εκφράζει τη γνώμη του», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Το ʼρθρο 12 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR), το οποίο το Ισραήλ έχει επικυρώσει και είναι υποχρεωμένο να τηρεί, ορίζει ότι: «κάθε άνθρωπος που διαμένει νομίμως στο έδαφος ενός Κράτους θα έχει, στο έδαφος αυτό, το δικαίωμα της ελευθερίας μετακίνησης και της ελευθερίας να επιλέγει τον τόπο διαμονής του» και ότι «κάθε άνθρωπος θα είναι ελεύθερος να εγκαταλείψει οποιαδήποτε χώρα, περιλαμβανομένης της δικής του».

Στις 12 Απριλίου 2005, ο Μορντεχάι Βανούνου δικάστηκε για παραβίαση των περιορισμών που του επιβλήθηκαν μετά την αποφυλάκισή του. Κατηγορείται για 21 περιπτώσεις παραβίασης αυτών των περιορισμών επειδή μίλησε σε ξένους δημοσιογράφους και αποπειράθηκε να φύγει από την Ιερουσαλήμ για να παραστεί στη λειτουργία των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ. Αν καταδικαστεί, ο Μορντεχάι Βανούνου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μέχρι και τριετή φυλάκιση. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Μαΐου.

Αν ο Μορντεχάι Βανούνου φυλακιστεί για παραβίαση των περιορισμών που του επιβλήθηκαν, η Διεθνής Αμνηστία θα τον θεωρήσει κρατούμενο συνείδησης.

Γενικές πληροφορίες

Ο Μορντεχάι Βανούνου, που εργαζόταν ως τεχνικός στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Dimona του Ισραήλ από το 1976 έως το 1985, αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις πυρηνικές ικανότητες του Ισραήλ σε συνέντευξή του προς τη βρετανική εφημερίδα Sunday Times το 1986. Μετά τις αποκαλύψεις, ο Μορντεχάι Βανούνου απήχθη στη Ρώμη από πράκτορες της Μοσάντ, της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, και μεταφέρθηκε μυστικά στο Ισραήλ. Μετά από μυστική δίκη, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 ετών με τις κατηγορίες της προδοσίας και της κατασκοπείας. Ο Μορντεχάι Βανούνου επέμεινε ότι ενέργησε με βάση τη συνείδησή του, προκειμένου να αφυπνίσει το κοινό για τους κινδύνους της παραγωγής και κατοχής πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ.

Ο Μορντεχάι Βανούνου αποφυλακίστηκε στις 21 Απριλίου 2004, αφού εξέτισε πλήρως τα 18 χρόνια της ποινής του, τα πρώτα 11,5 χρόνια από τα οποία ήταν στην απομόνωση. Μόλις αποφυλακίστηκε, οι ισραηλινές αρχές επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στα θεμελιώδη δικαιώματά του. Μεταξύ άλλων του απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα, περιόρισαν τις κινήσεις του μέσα στο Ισραήλ και του απαγόρευσαν να έρχεται σε επαφή με αλλοδαπούς, περιλαμβανομένων των δημοσιογράφων. Οι διαταγές περιορισμού επρόκειτο να εκπνεύσουν μετά από έναν χρόνο, αλλά τώρα ανανεώθηκαν για άλλον έναν χρόνο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.