ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Απριλίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανησυχία για την τύχη των 106 ναυαγών των Χανίων
12Απριλίου 2005
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές παρεμποδίζουν συστηματικά την πρόσβαση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και δικηγόρων σε χώρους κράτησης αλλοδαπών, προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί να στερούνται νομικής συνδρομής, να μην μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να είναι απροστάτευτοι έναντι των ενδεχόμενων αυθαιρεσιών των αστυνομικών αρχών.

Η πρακτική αυτή είναι παράνομη, καθώς προσκρούει τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές δίκαιο και αυτό καταδεικνύεται και σε σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (5/11/2002).

Τελευταίο δείγμα αυτής της παράνομης πρακτικής αποτελεί η άρνηση των αρχών να επιτρέψουν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε δικηγόρους και σε μαζικούς φορείς να συνδράμουν ουσιαστικά τους εκατό και πλέον ναυαγούς που εκβράστηκαν στις ακτές του Νομού Χανίων την 1η Απριλίου 2005.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των τοπικών εκπροσώπων της Διεθνούς Αμνηστίας, του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και άλλων μαζικών φορέων καθώς και τοπικών δικηγόρων, οι αστυνομικές αρχές δεν επέτρεψαν σε κανέναν να παράσχει ουσιαστική νομική συνδρομή στους αλλοδαπούς αυτούς, πολλοί από τους οποίους είχαν εκφράσει την επιθυμία να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων είχε δεσμευτεί να επιτρέψει την πρόσβαση στους κρατουμένους την Δευτέρα 11 Απριλίου, το απόγευμα της Κυριακής 10ης Απριλίου οι κρατούμενοι επιβιβάστηκαν σε πλοίο, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και κρατήθηκαν στους χώρους της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Το πρωί της Τρίτης 12ης Απριλίου ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, δεσμεύτηκε σε εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ότι το μεσημέρι θα επιτραπεί σε επιτροπή δικηγόρων - μελών οργανώσεων που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες την πρόσβαση στο χώρο κράτησης των αλλοδαπών, προκειμένου να τους εξηγήσουν τα δικαιώματά τους και να συνδράμουν όσους επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο. Τη συμφωνημένη ώρα η επιτροπή αυτή έφθασε στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για να συνδράμει τους κρατουμένους, αλλά ο Διευθυντής υπαναχώρησε και δεν επέτρεψε την πρόσβαση στους κρατουμένους δηλώνοντας ότι αναμένει οδηγίες από τους ανωτέρους του. Μετά από δίωρη αναμονή ο ανωτέρω Διευθυντής κάλεσε τα μέλη της επιτροπής στο γραφείο του και τους δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την πρόσβαση στους κρατουμένους επικαλούμενος σχετικές εντολές των ανωτέρων του. Την ώρα που τα μέλη της επιτροπής βρίσκονταν στο γραφείο του Διευθυντή και διαπραγματεύονταν μαζί του την επικοινωνία τους με τους κρατουμένους, οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε άγνωστο χώρο.

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την τύχη των εκατό και πλέον αλλοδαπών, προσφύγων και μεταναστών, και καλούν τις αρχές να σεβαστούν τη νομιμότητα και να επιτρέψουν την επικοινωνία των αλλοδαπών με τους υποστηρικτικούς φορείς για την άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.