ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Μαρτίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30 Μαρτίου 2005
«Στις περιοχές των Γουαρανί και των Καϊόβα, τι συμβαίνει; Τεράστιος υποσιτισμός. Δεν έχουμε καθόλου γη να φυτέψουμε. Ακριβώς γι' αυτό, υπάρχει δυστυχία και πείνα στη γη μας… Εμείς οι Ινδιάνοι έχουμε ήδη πάρει μια απόφαση. Αν γίνει μία έξωση σε αυτές τις σπαρασσόμενες περιοχές, θα αυτοκτονήσουμε. Θα αυτοκτονήσουμε γιατί δεν σημαίνουμε τίποτα για κανέναν».

Ηγέτης αυτοχθόνων σε δημόσια συνάντηση με ειδική επιτροπή της γερουσίας

για τις υποθέσεις των αυτοχθόνων, Φεβρουάριος 2004.

Όσο οι ανάγκες των αυτοχθόνων λαών είναι χαμηλά στη λίστα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, η βία και η χρόνια φτώχεια θα συνεχίσουν να απειλούν την ίδια τους την επιβίωση, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, παρουσιάζοντας έκθεση για το ζήτημα των αυτοχθόνων λαών στη Βραζιλία.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι, αν και με τα χρόνια έχουν σημειωθεί κάποιες πρόοδοι στον σεβασμό για τα δικαιώματά τους, οι Ινδιάνοι σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις και βίαιες επιθέσεις, συχνά ως αποτέλεσμα του αγώνα τους για τη γη των προγόνων τους.

Στις 13 Ιανουαρίου 2003, ο 72χρονος Μάρκος Βερόν, ηγέτης του λαού των Γουαυανί Καϊόβα στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μπροστά σε μέλη της οικογένειάς του κατά τη διάρκεια απόπειρας να τον απομακρύνουν από τη γη των προγόνων του.

Αρκετοί άνδρες συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων φόνο, απόπειρα φόνου, απαγωγή και βασανισμό. Οι υποθέσεις τους αναμένεται να φτάσουν στα δικαστήρια αργότερα φέτος.

«Η συνεχής παράλειψη των κυβερνήσεων της Βραζιλίας να ενεργήσουν αποτελεσματικά για να προστατεύσουν τις αυτόχθονες κοινότητες τις έχει αφήσει εκτεθειμένες σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει θέσει τα θεμέλια για τη σημερινή βία», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει πώς στις επιθέσεις εναντίον των Ινδιάνων έχει συμβάλει η παράλειψη των ομοσπονδιακών αρχών να εγγυηθούν το δικαίωμα των αυτοχθόνων στη γη τους, με οροθέτηση και επικύρωση πολλών εδαφών αυτοχθόνων, καθώς και η εξαιρετικά αργή διαδικασία με την οποία γίνεται αυτό όταν όντως συμβαίνει.

Στις 31 Μαρτίου εκπνέει μία διαταγή ασφαλιστικών μέτρων που είχε εκδώσει η κυβέρνηση, με την οποία διατέθηκε γη στην αυτόχθονη κοινότητα των Γουαρανί-Καϊόβα που ζουν στο Σέρο Μαρανγκάτου της νοτιοδυτικής Βραζιλίας. Αν οι αρχές δεν σταματήσουν την εκδίωξη των αυτοχθόνων, τότε η κοινότητα, που έχει φυτέψει τη γη με καλλιέργειες ζωτικές για την επιβίωσή της, θα μείνει άπορη.

«Οι βραζιλιανές αρχές έχουν επανειλημμένα παραλείψει να παρέμβουν για να αποτρέψουν απώλειες ζωών. Ακόμα και όταν υπήρξαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι είναι πιθανό να υπάρξουν σοβαρές βίαιες ενέργειες στο πλαίσιο διενέξεων για τη γη των αυτοχθόνων ή στο πλαίσιο εισβολών σε αυτή τη γη, όπως στην περίπτωση των Ξουκούρου στην πολιτεία Περναμπούκο ή των Σίντα Λάργα στην πολιτεία Ροντόνια, δεν ελήφθη κανένα μέτρο».

Οι αυτόχθονες κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα υφίστανται τις συνέπειες σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής αποστέρησης.

«Η γη είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των αυτοχθόνων κοινοτήτων. Παραλείποντας να προστατεύσουν αυτό το εντελώς στοιχειώδες δικαίωμα, οι βραζιλιανές αρχές θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ίδια τους την επιβίωση».

«Αγνοώντας την ευθύνη της να σχεδιάσει και να θέσει σε εφαρμογή μια ξεκάθαρη πολιτική για τους αυτόχθονες, η σημερινή κυβέρνηση επαναλαμβάνει και επιδεινώνει τα λάθη και τις παραλείψεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Έχει παραλείψει να εκπληρώσει τις συνταγματικές και διεθνείς υποχρεώσεις της, καθώς και τις πολύ υψηλές προσδοκίες που δημιούργησαν οι ίδιες της οι πρόσφατες προεκλογικές δεσμεύσεις».

Η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει τις βραζιλιανές αρχές:

  • Να διατυπώσουν σαφείς πολιτικές και συγκεκριμένες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν τα επίμονα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θίγουν τον αυτόχθονα πληθυσμό της Βραζιλίας.
  • Να εκπληρώσουν τις διεθνείς και συνταγματικές υποχρεώσεις τους επιλύοντας όλες τις εκκρεμείς διεκδικήσεις των αυτοχθόνων για τη γη τους.
  • Να διερευνήσουν όλες τις υποθέσεις βίαιων επιθέσεων και άλλων καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον μελών αυτοχθόνων πληθυσμών και να οδηγήσουν τους υπαιτίους στη δικαιοσύνη.

 

«Χωρίς μια ισχυρή στρατηγική δέσμευση των αρχών ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ινδιάνων, να επιλύσουν τις διενέξεις για τη γη και να επικυρώσουν τις εκκρεμείς διεκδικήσεις για τη γη τους, νέα βίαια επεισόδια και βήματα οπισθοδρόμησης μοιάζουν αναπόφευκτα».

F Το πλήρες κείμενο της έκθεσης, με τίτλο “Brazil: 'Foreigners in our own country' - Indigenous peoples in Brazil” (AI Index: AMR 19/002/2005), είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engamr190022005

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.