ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ: ΦΟΝΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14 Δεκεμβρίου 2006
Ο φόνος τριών παιδιών στις 11 Δεκεμβρίου από οπλοφόρους στη Λωρίδα της Γάζας ήταν μια αποτρόπαιη πράξη, την οποία η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει πλήρως. Ήταν το πιο πρόσφατο μιας σειράς περιστατικών, όπου η φατριαστική διαμάχη μεταξύ παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων προκάλεσε τον φόνο Παλαιστινίων αμάχων σε ένα σκηνικό αυξανόμενης ανομίας στη Λωρίδα της Γάζας. Τα τρία παιδιά βρίσκονταν καθ' οδόν προς το σχολείο το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου, όταν φονεύθηκαν από πυροβολισμούς, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν, από αγνώστους οπλοφόρους στο κέντρο της Πόλης της Γάζας.

Τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους ήταν ο 10χρονος Ουσάμα Μπα'λούσα και οι δύο αδελφοί του, Αχμάντ, 7 ετών και Σαλάμ, 4 ετών. Ο Μαχμούντ Χαμπίλ, οδηγός και σωματοφύλακας που τα συνόδευε, φονεύθηκε και αυτός όταν οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου, με το οποίο πήγαιναν στο σχολείο εκείνος και τα παιδιά. Η 6χρονη εξαδέλφη των νεκρών αγοριών, Λύντια αλ-Ομπάιντ, καθώς και ένας δεύτερος σωματοφύλακας που επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο τραυματίστηκαν, το ίδιο και δύο άλλοι μαθητές σχολείου που διέρχονταν από τη σκηνή της επίθεσης.

Οι οπλοφόροι που πραγματοποίησαν την επίθεση διέφυγαν και μέχρι στιγμής δεν έχουν συλληφθεί. Υπάρχουν εικασίες ότι η επίθεση ενδεχομένως είχε ως στόχο τον πατέρα των παιδιών, υψηλόβαθμο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μετά την επίθεση, και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες γύρω από την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών, οι παλαιστινιακές πολιτικές φατρίες και οι ένοπλες πτέρυγές τους ανταλλάσσουν κατηγορίες και επιρρίπτουν τις ευθύνες η μία στην άλλη, προκαλώντας φόβους ότι μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ήδη τεταμένη εξ αιτίας της ψυχρότητας μεταξύ της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγιε και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπας.

Η ανομία στη Λωρίδα της Γάζας έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο. Ένοπλες ομάδες, που συνδέονται με το κόμμα Φατάχ του Προέδρου Αμπάς και με το κόμμα Χαμάς του Πρωθυπουργού Χανίγιε, καθώς και άλλες ένοπλες ομάδες και συμμορίες, έχουν επιδοθεί σε ένοπλες αντιπαραθέσεις και επιθέσεις μεταξύ τους, οι οποίες θέτουν σε όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο τις ζωές των Παλαιστινίων πολιτών, ενώ οι οδομαχίες μεταξύ αυτών των ενόπλων ομάδων έχουν προκαλέσει φόνους και τραυματισμούς διερχομένων πολιτών.

Παρ' όλο που στη Λωρίδα της Γάζας έχουν φονευθεί δεκάδες Παλαιστίνιοι πολίτες, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά, και πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί, σε ένοπλες επιθέσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις σύλληψης ή ποινικής δίωξης των υπαιτίων αυτών των επιθέσεων. Το μοτίβο της ατιμωρησίας, την οποία απολαμβάνουν οι δράστες τέτοιων επιθέσεων, εν τέλει ενθαρρύνει νέες καταπατήσεις και τροφοδοτεί τον κύκλο των φόνων αντεκδίκησης.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της για αυτές τις επιθέσεις και για την ατιμωρησία με την οποία διεξάγονται, σε συναντήσεις που είχε στις αρχές της εβδομάδας με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, και ζήτησε ενέργειες όλων των πλευρών στην Παλαιστινιακή Αρχή για τον τερματισμό της βίας και την προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη. Η οργάνωση ζητά τώρα ταχεία, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για την επίθεση της 11ης Δεκεμβρίου, στην οποία μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών ήταν παιδιά. Ζητά επίσης Να διερευνηθούν αμερόληπτα και ανεξάρτητα όλες οι παρόμοιες επιθέσεις ενόπλων ομάδων και οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη σύμφωνα με τα διεθνή θεσμικά κείμενα για δίκαιη δίκη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.