20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ "ΠΑΙΖΟΥΝ" ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18 Νοεμβρίου 2006
Η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει δημόσιες εκδηλώσεις ενημέρωσης και δράσης στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.

Οι φετινές δράσεις έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση του κοινού για τα παιδιά-στρατιώτες. Πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 300.000 παιδιά που ανήκουν σε εμπόλεμες ομάδες σε 30 συρράξεις σε όλον τον κόσμο. Παιδιά που, είτε έχουν απαχθεί από τις οικογένειές τους, είτε κατατάχθηκαν οικειοθελώς για ένα πιάτο φαΐ. Καθώς τα όπλα έχουν γίνει πιο ελαφρά και απλά στη χρήση τους, τα παιδιά αυτά παίρνουν μέρος σε μάχες και γίνονται κτήμα ενός ενήλικα μαχητή. Πολλά από αυτά σκοτώνονται στις μάχες, ενώ μέρος της «εκπαίδευσής» τους είναι η σωματική, σεξουαλική και ψυχική βία ώστε να γίνουν υπάκουα και καλοί στρατιώτες.

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πιστεύει ότι πρέπει το ζήτημα αυτό να γίνει ευρύτερα γνωστό στο ελληνικό κοινό και για τον σκοπό αυτόν διοργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης και δράσης στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη.

- Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, μεταξύ 11.00 και 15.00, στην Πλατεία Δημαρχείου στον Πειραιά, ομάδα εθελοντών της Διεθνούς Αμνηστίας θα ενημερώνουν το κοινό και θα συλλέγουν υπογραφές για τα παιδιά-στρατιώτες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

- Στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν δύο παράλληλες εκδηλώσεις την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου. Μεταξύ 15.00 και 18.00 στην πλατεία Αριστοτέλους ομάδα εθελοντών θα ενημερώνει και θα συλλέγει υπογραφές, ενώ την ίδια ημέρα 22 Νοεμβρίου και ώρα 19.30 θα εγκαινιαστεί η έκθεση «ζωγραφίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα» με έργα παιδικής ζωγραφικής από τους μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Ινστιτούτου Γκαίτε, Βασιλίσσης Όλγας 66 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2006.

Στο πλαίσιο της δράσης μας, η Διεθνής Αμνηστία προτείνει εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε σχολεία με δημιουργικές δραστηριότητες, ώστε τα παιδιά να πάρουν μέρος σε αυτήν την προσπάθεια για τα παιδιά-στρατιώτες. Προτείνουμε συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό, πληροφορίες για το οποίο θα βρείτε στο www.amnesty.org.gr/edu/lessons.htm

- Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, τηλ. 210 36 00 628, υπεύθυνη επικοινωνίας: ’ννα Μπότσογλου.

- Πληροφορίες για τα παιδιά - στρατιώτες: www.amnesty.org.gr

- Κάνε την αντίδρασή σου πράξη. Στείλε γράμματα/ email σε κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν παιδιά στρατιώτες (www.amnesty.org.gr).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.