ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2 Νοεμβρίου 2006
Σημαντικά μηνύματα για το μέλλον της ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδίκτυο έδωσε το Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Σήμερα εξάλλου, διεθνής αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας -αποτελούμενη από εκπροσώπους της Διεθνούς Γραμματείας της οργάνωσης, καθώς και των εθνικών Τμημάτων της στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία- παρέδωσε στο Φόρουμ και στον ΟΗΕ 50.000 υπογραφές ανθρώπων που ζητούν να κατοχυρωθεί η ελευθερία της έκφρασης στο νέο αυτό μέσο επικοινωνίας.

Θετικό θεωρεί η Διεθνής Αμνηστία το γεγονός, ότι στο Φόρουμ της Αθήνας τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Διαδίκτυο τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την ανάγκη προάσπισής τους.

Από την άλλη πλευρά, η οργάνωση θεωρεί ότι χρειάζεται να ενταθεί ο αγώνας για την κατοχύρωσή τους, αφού οι μεγάλες εταιρείες δεν έδειξαν να αλλάζουν τη στάση τους και να αναγνωρίζουν τις κρίσιμες ευθύνες τους. Όπως δήλωσε στο Φόρουμ ο Νταν Μακίλαν, εκπρόσωπος του Τμήματος ΗΠΑ της Διεθνούς Αμνηστίας, «οι εταιρείες έχασαν μια ευκαιρία να ενσωματώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αρχιτεκτονική του Διαδικτύου. Πρέπει να ασκήσουμε περισσότερη πίεση στις εταιρείες και τις κυβερνήσεις για να διασφαλίσουν την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο. Και ένα από τα εργαλεία για την άσκηση αυτής της πίεσης είναι, ακριβώς, το Διαδίκτυο.

Είναι καθήκον μας να κινητοποιήσουμε τους χρήστες να προασπίσουν ενεργά τα δικαιώματα των άλλων ανθρώπων: Οι κυβερνήσεις μπλοκάρουν και φιλτράρουν όλο και περισσότερο ιστοσελίδες, που περιέχουν απόψεις που δεν τους αρέσουν. Οι εταιρείες συνεχίζουν να τις βοηθούν να το κάνουν. Και σε μερικές χώρες -π.χ. στο Βιετνάμ, την Τυνησία, την Κίνα- παίρνουν ανθρώπους από τις οικογένειές τους και τους φυλακίζουν απλώς και μόνο επειδή εξέφρασαν στο Διαδίκτυο τις ειρηνικές τους απόψεις».

Το Φόρουμ συμφώνησε επίσης να τεθούν συγκεκριμένα πρότυπα για την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο, με γνώμονα το ’ρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Όπως επισήμαναν στο Φόρουμ οι αντιπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ήδη παρέχει συμφωνημένα πρότυπα που ισχύουν και για το Διαδίκτυο: προστατεύει την ελευθερία του λόγου, όχι όμως και αυτά που φοβούνται περισσότερο οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο: την εγκληματικότητα, τη βίαιη πορνογραφία, το φυλετικό μίσος.

Εξάλλου, η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας παρέδωσε σήμερα στο Φόρουμ και στον Νιτίν Ντεσάι, Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, έκκληση, υπογεγραμμένη από 50.000 υποστηρικτές της εκστρατείας irrepressible.info, που αναφέρει: «Πιστεύω ότι το Διαδίκτυο πρέπει να είναι δύναμη πολιτικής ελευθερίας και όχι καταστολής. Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αναζητούν και να λαμβάνουν πληροφόρηση και να εκφράζουν τις ειρηνικές τους πεποιθήσεις μέσω Διαδικτύου χωρίς φόβο ή παρεμβάσεις. Ζητώ από τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τον αδικαιολόγητο περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδίκτυο, καθώς και από τις εταιρείες να σταματήσουν να τις βοηθούν να τον κάνουν πράξη».

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

- Δωρεάν φωτογραφικό υλικό από την παράδοση των υπογραφών διατίθεται σε ποιότητα εκτύπωσης στη διεύθυνση www.studiokominis.com (Download Area -> Δελτία Τύπου).

- Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Steve Ballinger, Γραφείο Τύπου του Βρετανικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας (Λονδίνο), 0044 20 7033 1548 ή 0044 7891 565592.

- Μεταξύ 30/10 και 2/11 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη συνεδρίαση του Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, συμβουλευτικού οργάνου του ΟΗΕ. Το Φόρουμ συστάθηκε ως προϊόν συμβιβασμού, μετά την αποτυχία της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για την Κοινωνία της Πληροφορίας (WSIS, Γενεύη 2003 και Τύνιδα 2005) να καταλήξει σε δεσμευτική συμφωνία για το μέλλον της διακυβέρνησης του Διαδικτύου ή έστω και να συμφωνήσει το περιεχόμενο του όρου αυτού.

- Το κείμενο της δήλωσης που κατέθεσε στις 27/10 στο Φόρουμ η Διεθνής Αμνηστία είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engpol300542006

- Για περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την ελευθερία στο Διαδίκτυο βλ. http://irrepressible.info

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.