Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27 Οκτωβρίου 2006
Εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα»: Διεθνής Αμνηστία, Oxfam International και Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA)

 

Χθες στα Ηνωμένα Έθνη η πλειοψηφία των κυβερνήσεων του κόσμου έκαναν το πρώτο βήμα προς μια παγκόσμια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, η οποία να εμποδίζει τις διεθνείς μεταβιβάσεις όπλων που τροφοδοτούν συγκρούσεις, φτώχεια και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ψηφοφορία έγινε τρία χρόνια μετά την έναρξη μιας εκστρατείας, στο πλαίσιο της οποία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε 170 χώρες ζητούν μια τέτοια συνθήκη.

Η ψηφοφορία στην Πρώτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνήσεις ψήφισαν για την πρόταση να εκπονηθεί μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων και η υποστήριξη ήταν συντριπτική: 139 ψήφισαν υπέρ, ενώ την καταψήφισαν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η υποστήριξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.

Το έργο σύνταξης της Συνθήκης θα ξεκινήσει στις αρχές του 2007, όταν ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, θα αρχίσει να συγκεντρώνει τις απόψεις όλων των κρατών-μελών για να θέσει τα θεμέλια της Συνθήκης.

Το σχέδιο απόφασης τέθηκε σε ψηφοφορία με την προσυπογραφή 116 κυβερνήσεων, αριθμός τεράστιος για μια τόσο θαρραλέα πρωτοβουλία. Δεκαπέντε κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης υποστήριξαν αυτήν την εβδομάδα την έκκληση για μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, με δήλωσή τους που εξέδωσαν το Ίδρυμα Αρίας και η Εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα».

«Αυτή η μαζική ψήφος υπέρ της ανάπτυξης μιας παγκόσμιας Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων αποτελεί ιστορική ευκαιρία να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις τη μάστιγα των ανεύθυνων και ανήθικων μεταβιβάσεων όπλων. Μια αξιόπιστη Συνθήκη πρέπει να θέτει εκτός νόμου αυτές τις μεταβιβάσεις, οι οποίες τροφοδοτούν τον συστηματικό φόνο, βιασμό, βασανισμό και ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων», δήλωσε η Κέιτ Γκίλμορ, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Σήμερα, οι κυβερνήσεις του κόσμου ψήφισαν να τεθεί τέρμα στο σκάνδαλο του ανεξέλεγκτου εμπορίου όπλων. Υπολογίζεται ότι, από την έναρξη της Εκστρατείας 'Ελέγξτε τα Όπλα' πριν τρία χρόνια, ένα εκατομμύριο άνθρωποι φονεύθηκαν με συμβατικά όπλα. Αντιδρώντας σε αυτό το φαινόμενο, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ακτιβιστές από περισσότερες από 170 χώρες έχουν ζητήσει τη σύναψη Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων. Σήμερα οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την έκκληση», δήλωσε ο Τζέρεμι Χομπς, Διευθυντής της Oxfam International.

«Έχουμε διανύσει πάρα πολύ μεγάλη απόσταση στα τρία χρόνια αφ' ότου ξεκινήσαμε την εκστρατεία 'Ελέγξτε τα Όπλα': Εκείνο τον καιρό η προοπτική να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στα Ηνωμένα Έθνη μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων θεωρείτο στην καλύτερη περίπτωση ως ιδεαλιστική. Όμως σήμερα είμαστε στην πλειοψηφία. Τώρα αυτή η νίκη πρέπει να μετατραπεί σε μια ισχυρή και αποτελεσματική Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, βασισμένη στις δεσμεύσεις των Κρατών κατά το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Ρεμπέκα Πίτερς, Διευθύντρια του IANSA.

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

Η διαδικασία

Η απόφαση ζητά από τον Γενικό Γραμματέα να συγκεντρώσει τις απόψεις όλων των Κρατών-Μελών του ΟΗΕ για τη σκοπιμότητα και το πεδίο εφαρμογής και να συντάξει σχέδιο παραμέτρων για ένα περιεκτικό, νομικά δεσμευτικό όργανο που να θέτει κοινά διεθνή πρότυπα για την εξαγωγή, την εισαγωγή και τη μεταβίβαση συμβατικών όπλων και να υποβάλει αναφορά στη Γενική Συνέλευση στα τέλη του 2007. Θα ακολουθήσει το 2008 η σύσταση από τον Γενικό Γραμματέα μιας ομάδας κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων από ολόκληρο τον κόσμο, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα λεπτομερώς και θα υποβάλει αναφορά στη Γενική Συνέλευση.

Η εκστρατεία

Η ιδέα για την καθιέρωση παγκόσμιων δεσμευτικών κανόνων για τις μεταβιβάσεις όπλων ξεκίνησε το 1985 από λίγους κατόχους του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία και ο Δρ. Όσκαρ Αρίας. Η εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» ξεκίνησε από τη Διεθνή Αμνηστία, την Oxfam International και το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA) το 2003 και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο ακτιβιστών από ολόκληρο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους:

- Διεθνής Αμνηστία: Nicola East στη Νέα Υόρκη, τηλ. 001 646 334 4286, email neast@amnesty.org

- Oxfam International: Clare Rudebeck στη Νέα Υόρκη, τηλ. 001 646 388 2886, email crudebeck@oxfam.org.uk

- IANSA: Kate Noble στο Λονδίνο, τηλ. 0044 20 7065 0875 ή 0044 7900 242 869, email Kate.Noble@iansa.org.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.