ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 3-29/11 Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27 Οκτωβρίου 2006
Η σημαντική έκθεση καταχώρησης και αφίσας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που είχε παρουσιαστεί στο αθηναϊκό κοινό τον Φεβρουάριο στο Μουσείο Μπενάκη, μεταφέρεται τον Νοέμβριο (3-29 Νοεμβρίου) στην Πάτρα.

Με τον τίτλο-σύνθημα «Σχεδόν πάντοτε η μειονότητα των δημιουργικών, αφοσιωμένων ανθρώπων έκανε τον κόσμο καλύτερο» (φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ), δεκάδες έλληνες δημιουργοί από τον χώρο της γραφιστικής και της διαφήμισης εκθέτουν πρωτότυπες καταχωρήσεις και αφίσες με κοινό στόχο την προσπάθεια αφύπνισης και κινητοποίη­σης του κοινού ενάντια στις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου γης.

Η πρωτοφανής σε έκταση και παλμό, τουλάχιστον για τον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συλλο­γική προσπάθεια είναι η απάντηση των ελλήνων δημιουργών σε μια εξίσου πρωτότυπη πρωτοβουλία. Η Apeiron Photos κάλεσε να δημιουργηθούν αφίσες και καταχωρήσεις για να στηριχθεί το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας για την υπερ­άσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το φωτογραφικό πρακτορείο Corbis προσέφερε δωρεάν το πλούσιο αρχείο του για τους σκοπούς του εγχειρήματος.

Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή: υπήρξαν περισσότερες από 360 συμμετοχές, που αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα, όπως είναι η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η αναγκαιότητα ελέγχου των όπλων, η αντιμετώπιση των καταπατήσεων στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», η προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, η διεκδίκηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων, αλλά και η γενικότερη προσπάθεια της Διεθνούς Αμνηστίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 3 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ, Αγίου Νικολάου 4, στην Πάτρα, περιλαμβάνονται έργα που, όπως είχε πει κατά την αρχική τους παρουσίαση ο Διευθυντής της Apeiron Photos, κ. Γιάννης Δήμου, «καλύπτουν όλη τη γκάμα, από την πιο μικρή και εκλεπτυσμένη λεπτομέρεια μέχρι τον πιο οφθαλμοφανή εξπρεσιονισμό, από τον ψίθυρο μέχρι την κραυγή».

Όπως είχε επισημάνει ο κ. Δήμου, «Υπάρχει κάτι το οξύμωρο εδώ, αφού ζητήσαμε από τους σχεδιαστές -των οποίων τα ταλέντα αξιοποιούνται πρωταρχικά από τις δομές της εξουσίας και του πλούτου, ώστε να προωθούνται ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ο καταναλωτισμός- να κατανοήσουν τους διωκόμενους και τους πρόσφυγες, να εκφραστούν εκ μέρους των θυμάτων κακοποίησης και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή όμως είναι και η γοητεία του όλου εγχειρήματος».

Εξάλλου, ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γεράσιμος Κουβαράς είχε παρατηρήσει ότι, «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκινά όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να μιλήσει δημόσια για την παραβίασή τους και θα στεφθεί, ίσως, με επιτυχία όταν ενώσουν τη φωνή τους πολλοί άνθρωποι μαζί. Τα μέλη της ελληνικής δημιουργικής κοινότητας ένωσαν τη φωνή τους και το ταλέντο τους και, προσθέτοντας την εφευρετικότητά τους, τη φαντασία τους, τη σχεδιαστική τους ικανότητα και τη δύναμη του λόγου τους, μετουσίωσαν τους σκληρούς αριθμούς και τα θλιβερά στοιχεία, που αποτυπώνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την υφήλιο, σε κοινωνικά μηνύματα μεγάλου βεληνεκούς».

Η έκθεση των έργων είναι ένα μόνο μέρος της προσπάθειας ευαισθητοποίησης. Τα έσοδα από την πώληση του καταλόγου της έκθεσης, που εκδόθηκε μέσω της Apeiron Publications και διατίθεται σε συμβολική τιμή, θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για τη στήριξη του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας. Ενός παγκόσμιου κινήματος ανθρώπων κάθε ηλικίας, επαγγέλματος και προέλευσης, που αρνούνται να δεχτούν ότι ο απλός άνθρωπος είναι ανήμπορος να αντιδράσει.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Κουβαρά, «Είμαστε βέβαιοι ότι, τώρα, περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν την αντίρρησή τους πράξη, θα υποστηρίξουν το έργο μας και θα γίνουν μέλη της παγκόσμιας οικογένειας, που οραματίζεται έναν κόσμο όπου τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, χωρίς καμιά διάκριση, θα γίνονται σεβαστά».

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας ευχαριστεί θερμά τους δημιουργούς-διαφημιστές για τη συμβολή τους στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινής γνώμης. Ευχαριστεί επίσης θερμά την Apeiron Photos και το φωτογραφικό πρακτορείο Corbis για την πρωτοβουλία και την προσφορά τους, καθώς και τους πολλούς ανθρώπους που πρόσφεραν αφιλοκερδώς τον χρόνο και τις υπηρεσίες τους για να ολοκληρωθεί το δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Γραφείο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, τηλ. 210 36 00 628, υπεύθυνη επικοινωνίας: Αννα Μπότσογλου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.