ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Κ. ΧΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Κ. ΠΑΞΙΝΟ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ζητήθηκε ουσιαστική πρόοδος σε ζητήματα βίας κατά των γυναικών, καθώς και αλλοδαπών και μειονοτήτων - Κοινή έκκληση Διεθνούς Αμνηστίας & ΔΣΑ για επέκταση της δωρεάν νομικής βοήθειας στις διοικητικές υποθέσεις
20 Σεπτεμβρίου 2006
Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Αϊρίν Χαν, είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Παυλόπουλο και με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παξινό.

  • Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα βίας κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή βία, εμπορία ανθρώπων, σύστημα προστασίας των θυμάτων), καθώς και αλλοδαπών και μειονοτήτων. Τονίστηκε ότι δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος στην εφαρμογή των συστάσεων, που περιλάμβανε η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων αλλοδαπών και μειονοτήτων, τον Οκτώβριο 2006 και ζητήθηκε από τον Υπουργό να μεριμνήσει για την ουσιαστική εφαρμογή των συστάσεων που εμπίπτουν στους τομείς αρμοδιότητας του υπουργείου του.

Όσον αφορά ζητήματα προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και εμπορίας ανθρώπων, τονίστηκε μεταξύ άλλων η ανυπαρξία επίσημων και υπεύθυνων στατιστικών στοιχείων για τα μεγάλα αυτά προβλήματα. Συζητήθηκαν επίσης οι ανεπάρκειες του συστήματος προστασίας των θυμάτων, περιλαμβανομένου του μικρού αριθμού καταφυγίων και του προβληματικού συστήματος παραπομπής των θυμάτων σε αυτά.

Όσον αφορά ζητήματα αλλοδαπών, τέθηκαν υπ' όψη του Υπουργού οι συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών, που συνεχίζουν να είναι συχνότατα απαράδεκτες, η ανεπαρκέστατη ενημέρωση των αλλοδαπών κρατουμένων για τα δικαιώματά τους και η προβληματική πρόσβαση των ΜΚΟ, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, στα κέντρα κράτησης.

Όσον αφορά ζητήματα Ρομά, τονίστηκε το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης και των παράνομων και καταχρηστικών εκδιώξεων Ρομά από τους καταυλισμούς τους.

Τέλος, ζητήθηκε λύση στο πρόβλημα των χιλιάδων Μουσουλμάνων της Θράκης, πρώην Ελλήνων πολιτών, από τους οποίους αφαιρέθηκε στο παρελθόν άδικα η ελληνική ιθαγένεια βάσει του, καταργημένου πλέον, ’ρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας.

  • Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Α.

Η συνάντηση της κ. Χαν με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατέληξε σε δέσμευση για στενότερη συνεργασία της Διεθνούς Αμνηστίας και του Δικηγορικού Συλλόγου σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και σε κοινή έκκληση των δύο φορέων προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με αίτημα την ενίσχυση του θεσμού της παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας και την επέκτασή του στις διοικητικές υποθέσεις και στις περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού.

- Δωρεάν φωτογραφικό υλικό από τις συναντήσεις διατίθεται σε ποιότητα εκτύπωσης στη διεύθυνση www.studiokominis.com (Download Area -> Δελτία Τύπου).

 

- Σκελετός της σημερινής ομιλίας της κ. Χαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο, καθώς και συνοπτικό βιογραφικό, δημοσιεύσιμες φωτογραφίες της και κατάλογος Αρχηγών Κρατών που έχει συναντήσει, είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση www.amnesty.org.gr/highlevelmission

 

- Δημοσιογραφικές πληροφορίες και αιτήματα συνεντεύξεων: Νίκος Μαστρακούλης, Υπεύθυνος Τύπου, 6932-069477, email: nmas@otenet.gr και Γεράσιμος Κουβαράς, Διευθυντής, 6936-601839, email: director@amnesty.org.gr

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.