ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Δημοσιεύθηκε στις 31 Αυγούστου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
31 Αυγούστου 2006
Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση, προς τη σημερινή άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Φινλανδία, να υποστηρίξει ενεργά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη διενέργεια εκτενούς έρευνας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Λίβανο και το Ισραήλ.

«Μια εκεχειρία δεν φέρνει την ειρήνη από μόνη της. Βιώσιμη και διαρκής λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με λογοδοσία και με την παροχή πλήρους επανόρθωσης στα θύματα σε αμφότερες τις πλευρές», δήλωσε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Με επιστολή της (διαθέσιμη στη διεύθυνση www.amnesty-eu.org), η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τους Υπουργούς Εξωτερικών να διασφαλίσουν ότι η διευρυμένη ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ, της οποίας ηγούνται κράτη της Ε.Ε., θα συμπεριλάβει συνιστώσα επιτήρησης, η οποία θα της επιτρέψει να διερευνά και να αναφέρεται δημοσίως στις παραβιάσεις, καθώς και ότι θα είναι εφοδιασμένη με αποτελεσματική εντολή προστασίας των αμάχων.

«Τα πρόσφατα πορίσματα της ίδιας της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνουν ότι διαπράχθηκαν από αμφότερες τις πλευρές εγκλήματα πολέμου. Αυτά τα εγκλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν και ο κατάλληλος χρόνος είναι τώρα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να αποτελούν μέρος του βασικού σχεδιασμού, τόσο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, όσο και της μακροπρόθεσμης πολιτικής ατζέντας. Η Ε.Ε. δεν πρέπει να χάσει αυτήν την ευκαιρία να θέσει τα θεμέλια», τόνισε ο Ντικ Όστινγκ.

Για περισσότερες πληροφορίες, σχολιασμό και συνεντεύξεις:

Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλες)

Τηλ: 0032 2 5021499

Φαξ: 0032 2 5025686

Email: AmnestyIntl@aieu.be

Website: http://www.amnesty-eu.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.