ΛΙΒΑΝΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουλίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
29 Ιουλίου 2006
Καθώς οι άμαχοι συνεχίζουν να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα της σύγκρουσης στο Ισραήλ και τον Λίβανο, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την άμεση επιβολή εμπάργκο όπλων, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Χεζμπολάχ.

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει βαρύτατες ανησυχίες γύρω από τη συνεχιζόμενη μεταβίβαση όπλων από τις ΗΠΑ, μέσω Βρετανίας, καθώς ήρθαν στο φως πληροφορίες ότι βρετανικό αεροδρόμιο χρησιμοποιείται από αμερικανικά μεταφορικά αεροσκάφη που κατευθύνονται στο Ισραήλ για να παραδώσουν πολεμοφόδια.

«Το μοτίβο των επιθέσεων και η έκταση των απωλειών μεταξύ των αμάχων δείχνουν κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η άμεση στόχευση αμάχων και υποδομών μη στρατιωτικού χαρακτήρα, καθώς και η εξαπόλυση αδιάκριτων και δυσανάλογων επιθέσεων συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

«Οι κυβερνήσεις που προμηθεύουν όπλα και στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ τροφοδοτούν την ικανότητά τους να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου. Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να επιβάλουν εμπάργκο όπλων σε αμφότερες τις πλευρές και να αρνηθούν την άδεια χρήσης της επικράτειάς τους για τη μεταβίβαση όπλων και στρατιωτικού υλικού».

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο μισθωμένα μεταφορικά αεροσκάφη τύπου Airbus A310, γεμάτα βόμβες GBU 28 κατευθυνόμενες με λέιζερ, που περιέχουν κεφαλές απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) και προορίζονται για την ισραηλινή αεροπορία, προσεδαφίστηκαν στο αεροδρόμιο Πρέστγουικ, κοντά στη Γλασκόβη. Τα αεροσκάφη προσεδαφίστηκαν για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και για ανάπαυση των πληρωμάτων μετά την πτήση τους από τις ΗΠΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

’λλες αναφορές ισχυρίστηκαν ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει άδεια να προσεδαφιστούν στη Βρετανία άλλα δύο αεροσκάφη καθ' οδόν προς το Ισραήλ κατά το ερχόμενο δεκαπενθήμερο. Σύμφωνα με τις αναφορές, τα αεροσκάφη θα μεταφέρουν άλλα όπλα, μεταξύ των οποίων βόμβες και πυραύλους.

«Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να αρνηθεί να παράσχει άδεια να χρησιμοποιηθούν οι αερολιμένες και οι θαλάσσιοι λιμένες της από αεροσκάφη ή πλοία που μεταφέρουν όπλα και στρατιωτικό υλικό, που προορίζονται για το Ισραήλ ή τη Χεζμπολάχ», δήλωσε η κ. Χαν, καθώς η Διεθνής Αμνηστία απέστειλε επιστολή στη Βρετανή Υπουργό Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσε επίσης τη Βρετανία να αναστείλει κάθε πώληση ή μεταβίβαση όπλων ή στρατιωτικού υλικού προς το Ισραήλ.

«Είναι γελοίο να μιλάμε για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη μία πλευρά, και από την άλλη να προμηθεύουμε όπλα. Μπροστά στην τόση ανθρώπινη δυστυχία στον Λίβανο και το Ισραήλ, είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι κυβερνήσεις να αναστείλουν αμέσως την προμήθεια όπλων και πολεμοφοδίων προς αμφότερες τις πλευρές», κατέληξε η κ. Χαν.

- Έγγραφο που αποτυπώνει τις νομικές υποχρεώσεις αμφοτέρων των πλευρών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διατίθεται στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/Index/ENGMDE150702006

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.