20 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουνίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημόσιες εκδηλώσεις ενημέρωσης και δράσης για τους ξεριζωμένους του Τσαντ και του Σουδάν
19 Ιουνίου 2006
Ο μαζικός ξεριζωμός που διαπράττεται τα τελευταία χρόνια στο δυτικό Σουδάν (Νταρφούρ) έχει πλέον εξαπλωθεί για τα καλά στο γειτονικό Τσαντ. Ενώ για το Σουδάν καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα προσπάθειες, έστω και διακεκομμένες, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η κατάσταση στο Τσαντ παραμένει ανεξέλεγκτη.

Γι' αυτό, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, εκδήλωση ενημέρωσης και συλλογής υπογραφών για τον μαζικό ξεριζωμό στο Τσαντ. Παράλληλες εκδηλώσεις ενημέρωσης και δράσης, είτε σε δημόσιους χώρους, είτε στα μέσα ενημέρωσης, πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Στην Αθήνα, εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας θα βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος από τις 12 μέχρι τις 6 μ.μ. ενημερώνοντας το κοινό για το πρόβλημα και την προσπάθεια καταπολέμησής του και συλλέγοντας υπογραφές σε έκκληση προς τις κυβερνήσεις του Τσαντ και του Σουδάν.

Στο δυτικό Σουδάν (Νταρφούρ), πολιτοφυλακές γνωστές με το όνομα Τζαντζαουίντ έχουν ξεριζώσει τα τρία τελευταία χρόνια με την ενεργή στήριξη της κυβέρνησης περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους περίπου 200.000 έχουν καταφύγει σε καταυλισμούς στο γειτονικό Τσαντ. Τώρα, οι ίδιες πολιτοφυλακές δρουν πλέον ανεξέλεγκτα στο ίδιο το Τσαντ, με επιθέσεις εναντίον καταυλισμών προσφύγων αλλά και εναντίον ντόπιων κοινοτήτων, συχνά με τη συνοδεία ντόπιων ένοπλων ομάδων: οι επιθέσεις των ένοπλων ομάδων απασχολούν τον στρατό του Τσαντ και έτσι οι αγροτοκτηνοτροφικές κοινότητες μένουν απροστάτευτες. Ήδη, περίπου 50.000 έως 70.000 πολίτες του Τσαντ έχουν εκδιωχθεί από τα χωριά τους.

Οι δολοφονίες και ο αναγκαστικός εκτοπισμός των χωρικών του Τσαντ είναι άμεση συνέπεια της παράλειψης της κυβέρνησης του Σουδάν να περιφρουρήσει τα σύνορά του, να αφοπλίσει τους Τζαντζαουίντ και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους υπαιτίους των επιθέσεων.

Παράλληλα, η κατάσταση των εκτοπισμένων χωρικών του Τσαντ είναι απελπιστική. Παρά τις επείγουσες εκκλήσεις και τις εκστρατείες διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, η βοήθεια που λαμβάνουν οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι πολύ μικρότερη από αυτή που έχουν οι πρόσφυγες από το Σουδάν. Ηκυβέρνηση του Τσαντ δεν ασχολείται με τους εσωτερικά εκτοπισμένους πολίτες του Τσαντ, και συμπεριφέρεται σαν να είναι ζήτημα που πρέπει να το λύσει η διεθνής κοινότητα, όπως το ζήτημα των προσφύγων που έρχονται από το Σουδάν. Ο ΟΗΕ επίσης δεν έχει χρηματοδότηση για να ασχοληθεί με τους εσωτερικά εκτοπισμένους στο Τσαντ, και ακόμα και οι εκκλήσεις για χρήματα για τους πρόσφυγες από το Σουδάν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

 

Οι εκδηλώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν στόχο να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, ενώ οι εκκλήσεις της αποσκοπούν να κάνουν τις κυβερνήσεις του Τσαντ και του Σουδάν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.