ΕΛΛΑΔΑ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Μαΐου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5 Μαΐου 2006
Την ανησυχία του για χρήση υπερβολικής βίας και αυθαίρετες συλλήψεις από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, κατά τη σημερινή συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, εκφράζει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών στο πλαίσιο του το Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση των μεταναστών από τις αρχές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της οργάνωσης, οι δυνάμεις των ΜΑΤ φέρονται να επιτέθηκαν αιφνίδια και αναίτια στους συγκεντρωμένους, με τουλάχιστον έναν τραυματία, ενώ φέρονται να συνέλαβαν αυθαίρετα περίπου 30 άτομα, περιλαμβανομένης της τετραμελούς αντιπροσωπείας που συνομιλούσε με τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος: Έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές, πανεπιστημιακούς, στελέχη πολιτικών κομμάτων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, δικηγόρους και τους δημοσιογράφους που κάλυπταν ειδησεογραφικά την εκδήλωση.

Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από περίπου μισή ώρα, χωρίς να τους απαγγελθεί οποιαδήποτε κατηγορία, γεγονός που ενισχύει το ενδεχόμενο η σύλληψή τους να ήταν αυθαίρετη και αναίτια.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρεί ότι, εφ' όσον τα πράγματα έγιναν όντως έτσι, υπήρξε χρήση υπερβολικής ή και αναίτιας βίας από τις αρχές, ενώ παράλληλα επλήγη το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και του συγκεντρώνεσθαι. Στην περίπτωση αυτή η οργάνωση ζητά από τις αρχές να κινήσουν αμέσως ανεξάρτητη, αμερόληπτη και διεξοδική έρευνα για τη συμπεριφορά των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.