ΟΙ ΕΚΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Απριλίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τουλάχιστον οκτώ προσγειώσεις στην Αθήνα
5 Απριλίου 2006
Σε νέα της έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, με τίτλο «ΗΠΑ - Κάτω από τον ορίζοντα του ραντάρ: Μυστικές πτήσεις προς τα βασανιστήρια και την 'εξαφάνιση'», η Διεθνής Αμνηστία παρέχει εκτενείς πληροφορίες για τις πτήσεις 'αποδόσεων' (έκνομων μεταγωγών) και περιγράφει τις συνθήκες κράτησης των θυμάτων.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέλυσε τις κινήσεις αεροσκαφών, που συνδέονται ευθέως με τη CIA, μεταξύ των ετών 2001 και 2005, συγκεκριμένα των αεροσκαφών που μετέφεραν πασίγνωστα θύματα έκνομης μεταγωγής, όπως τον Χαλέντ ελ-Μάσρι, τον Μαχέρ Αράρ και τον Αμπού Ομάρ. Η ανάλυση δείχνει ότι αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποίησαν συχνά τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο (π.χ. προσγειώθηκαν στην Αθήνα τουλάχιστον οκτώ φορές), αν και δεν αποδεικνύει ότι μετέφεραν σε κάθε περίπτωση κρατουμένους.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει πάρει συνεντεύξεις από αρκετά θύματα έκνομων μεταγωγών. Οι μαρτυρίες τους ήταν συνεκτικές και αληθοφανείς όταν διασταυρώθηκαν με πραγματικά στοιχεία, όπως τα στοιχεία των πτήσεων. Συνεπής ήταν επίσης η περιγραφή, από όλους ανεξαιρέτως, κρουσμάτων βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης.

Μόνο τρεις πολίτες της Υεμένης επέτρεψαν να δημοσιοποιηθούν οι μαρτυρίες τους. Αυτοί οι άνδρες ήταν «εξαφανισμένοι» επί 18 μήνες, διάστημα κατά το οποίο κρατήθηκαν σε τέσσερα άγνωστα κέντρα κράτησης. Καθώς τα μάτια τους ήταν δεμένα κατά τη διάρκεια των μεταγωγών, δεν γνωρίζουν την τοποθεσία αυτών των φυλακών, όμως η διάρκεια των πτήσεων, καθώς και τα ωράρια προσευχής που τους δόθηκαν, υποδεικνύουν ότι κρατήθηκαν στη Τζιμπουτί, το Αφγανιστάν και την Ανατολική Ευρώπη.

Ως αποτέλεσμα των έκνομων μεταγωγών, σήμερα αρκετοί άνθρωποι συνεχίζουν να είναι «εξαφανισμένοι», αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πλήρης έξταση του προγράμματος έκνομων μεταγωγών, διότι οι οικογένειες συχνά είναι απρόθυμες να καταγγείλουν την εξαφάνιση συγγενών τους, φοβούμενες αντίποινα.

Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναδεικνύει την υπόθεση του Γερμανού πολίτη Μουχάμαντ Ζαμάρ, ο οποίος «εξαφανίστηκε» στο Μαρόκο το 2001. Σύμφωνα με αναφορές, μεταφέρθηκε στη Συρία με το αεριωθούμενο Gulfstream V της CIA με στοιχεία N 379P. Το 2004, πρώην κρατούμενοι της συριακής φυλακής όπου φέρεται να κρατούνταν ο Ζαμάρ, περιέγραψαν το κελί του ως «τάφο» και την κατάστασή του ως «σκελετωμένη». Επικοινώνησε για τελευταία φορά με την οικογένειά του τον Ιούνιο του 2005 και έκτοτε ούτε οι συγγενείς του, ούτε οι γερμανικές αρχές, γνωρίζουν πού βρίσκεται σήμερα ή έστω αν είναι ακόμα ζωντανός.

Για μια ακόμη φορά, η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλα τα Κράτη-Μέλη να διασφαλίσουν ότι τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος δεν χρησιμοποιούνται για την υποβοήθηση ή τη διευκόλυνση έκνομων μεταγωγών. Με ή χωρίς διπλωματικές διαβεβαιώσεις, αυτή η πρακτική δεν έχει σχέση με την προσαγωγή ανθρώπων στη δικαιοσύνη. Αντιθέτως, οδηγεί στα βασανιστήρια και θέτει σε κίνδυνο ζωές.

- Για περισσότερες πληροφορίες, σχολιασμό και συνεντεύξεις:

Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλες)

Τηλ: 0032 2 5021499

Φαξ: 0032 2 5025686

Email: AmnestyIntl@aieu.be

Website: http://www.amnesty-eu.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.