ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Μαρτίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8 Μαρτίου 2006
Με τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας, η παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας «Να Σταματήσουμε τη Βία Κατά των Γυναικών» στρέφει την προσοχή της στην ενδοοικογενειακή βία, στη βία κατά των γυναικών στις στενές προσωπικές τους σχέσεις. Βασικό στόχος της οργάνωσης είναι να δεσμευτούν οι κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν τη βία κατά των γυναικών που διαπράττεται από μέλη της οικογένειας μέσα στην «ιδιωτική» σφαίρα της οικογενειακής εστίας.

 

Μερικά στατιστικά στοιχεία

 • Η ρωσική κυβέρνηση υπολογίζει ότι 14.000 γυναίκες σκοτώθηκαν από συντρόφους ή συγγενείς τους το 1999, αλλά η χώρα ακόμα δεν έχει νομοθεσία που να αντιμετωπίζει ρητά την ενδοοικογενειακή βία.
 • Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανέφερε ότι πάνω από το 70% των γυναικών που δολοφονούνται είναι θύματα των συντρόφων τους.
 • Κατά μέσο όρο δύο γυναίκες την εβδομάδα σκοτώνονται από τον πρώην ή νυν σύντροφό τους στη Μ. Βρετανία. Σχεδόν οι μισές από όλες τις γυναίκες που δολοφονούνται, έχουν φονευθεί από τον πρώην ή το νυν σύντροφό τους.
 • Το 2004 στην Ισπανία, 72 γυναίκες πέθαναν στα χέρια των συντρόφων τους - παρ' όλο που σε επτά από αυτούς είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
 • Στην Τουρκία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2003, 40 από τους 77 θανάτους γυναικών στην Τουρκία ήταν «εγκλήματα τιμής»
 • Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη Νότια Αφρική, κατά μέσο όρο μία γυναίκα δολοφονείται κάθε έξι ώρες με δράστη - αυτό σημαίνει 28 θάνατοι την εβδομάδα.
 • Μετά από συνεντεύξεις που διενεργήθηκαν με 105 γυναίκες θύματα εμπορίας ανθρώπων, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης διαπίστωσε ότι το 22% είχαν υποστεί σωματική ή ψυχολογική βία εντός της οικογένειάς τους. Το 15% ανέφεραν σωματική και σεξουαλική βία, ενώ το 7% ανέφερε σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση από το σύζυγο ή το σύντροφό της.

Μορφές που παίρνει η βία στις στενές προσωπικές σχέσεις

Σεξουαλική βία: συζυγικός βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, αναγκαστική εγκυμοσύνη, αναγκαστική στείρωση, σεξουαλική δουλεία, αναγκαστική εκπόρνευση, επιβλαβείς πρακτικές όπως ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, εσκεμμένη μόλυνση με τον ιό του HIV/AIDS.

Σωματική βία: ξυλοδαρμός, βιασμός, επιθέσεις, σπρώξιμο, ασφυξία, χαστούκια, περιορισμός των κινήσεων της γυναίκας

Ψυχολογική βία: καταναγκασμός, εκφοβισμός, απειλές, φωνές, λεκτική βία, εκβιασμοί, απειλές εναντίον των παιδιών, ταπεινωτική μεταχείριση

Οικονομική βία: έλεγχος του οικογενειακού εισοδήματος, αρπαγή του μισθού της γυναίκας, απαγόρευση της μόρφωσης ή της εύρεσης εργασίας, στέρηση τροφής, ρουχισμού, φαρμάκων κλπ

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών στις στενές προσωπικές σχέσεις πρέπει να σταματήσει

 • Η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή, όμως στο πλαίσιο των στενών προσωπικών σχέσεων είναι αφόρητη.
 • Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι εξαιρετικά ευπαθείς στην ενδοοικογενειακή βία. Οι πράξεις αυτού του είδους συνιστούν παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και της ελευθερίας και αξιοπρέπειάς τους.
 • Γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν από τη βία μέσα στο σπίτι ανεξαρτήτως χώρας, πολιτισμού ή θρησκείας, σε περιόδους ειρήνης, πολέμου ή καταστροφών.
 • Ας μην ξεχνάμε: η βίας δεν έχει πάντα σωματική μορφή, όμως καμία μορφή βίας δεν είναι αποδεκτή

Κρατική ευθύνη

Τα κράτη υποχρεούνται να παρέχουν προστασία στα θύματα της βίας κατά των γυναικών και να μην επιτρέπουν να διαπράττονται ατιμώρητα οι πράξεις βίας, ανεξαρτήτως αν ο δράστης είναι κρατικός αξιωματούχος ή ιδιώτης.

Η υποχρέωση των κρατών να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια για την τιμωρία των πράξεων βίας εναντίον γυναικών από μη κρατικούς φορείς πηγάζει από πληθώρα διεθνών προτύπων.

Σύμφωνα με την αρχή της δέουσας επιμέλειας, τα κράτη έχουν την υποχρέωση να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα (δηλαδή να διασφαλίζουν ότι τα ίδια δεν τα παραβιάζουν), να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα (δηλαδή να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τρίτοι να μην τα παραβιάζουν) και να εκπληρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα (δηλαδή να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα νομοθετικά, διοικητικά, οικονομικά, δικαστικά και προωθητικά μέτρα ώστε οι πολίτες τους να απολαμβάνουν τα δικαιώματα).

Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί υποχρέωση του κράτους να καταπολεμήσει τη βία κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που διαπράττεται από μη κρατικούς φορείς, για παράδειγμα μέσα στην οικογένεια. Βλ. σχετικά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας �Making Rights a Reality: the Duty of States to Address Violence Against Women� (AI Index: ACT 77/049/2004, Ιούνιος 2004).

Τα κράτη έχουν ευθύνη για την προστασία των γυναικών από τις βίαιες σχέσεις

 • Οι δράστες της ΒΚΓ στις σχέσεις μένουν ατιμώρητοι καθημερινώς επειδή ο νόμος αποτυγχάνει να προστατέψει τις γυναίκες
 • Τα κράτη πρέπει να χρηματοδοτήσουν υπηρεσίες διαθέσιμές για την προστασία των γυναικών με σκοπό να μην παραμένουν σε μία βίαιη σχέση
 • Η ευαισθητοποίηση του κοινής γνώμης μέσω προγραμμάτων είναι αναγκαία ώστε οι γυναίκες να μπορούν πιο εύκολα να πληροφορηθούν για τα δικαιώματά τους
 • Οι γυναίκες πληρώνουν με τη ζωή τους την ύπαρξη όπλων στο σπίτι. Ο έλεγχος των όπλων είναι αναγκαίος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των γυναικών στο σπίτι.

Είναι στο χέρι όλων μας να σταματήσουμε τη βία κατά των γυναικών μέσα στις σχέσεις

 • Δεν είναι ανάγκη οι σχέσεις να είναι βίαιες!
 • Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε να σταματήσει η βία κατά των γυναικών μέσα στις σχέσεις.
 • Όλες οι γυναίκες έχουν δικαίωμα σε μία ζωή χωρίς βία. Ας υποστηρίξουμε όλοι μαζί τις γυναίκες που βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά

Εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, σε μια κίνηση ευαισθητοποίησης αλλά και ενημέρωσης για την παγκόσμια εκστρατεία της:

8 Μαρτίου 2006

Οι Ομάδες Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη, διοργάνωσαν λογοτεχνική μουσική βραδιά με θέμα «Η γυναίκα στην Τέχνη», στο Caf? Gallery ΜΟΥΣΕΙΟ, με προβολή διαφανειών και κείμενα από τη Δήμητρα Μήττα. Στο πιάνο ήταν η ’ννα Δάνη.

10 Μαρτίου 2006

Η Ομάδα Δράσης 73 του Ελληνικού Τμήματος, στις τακτικές προβολές ταινιών που διοργανώνει κάθε δεύτερη Παρασκευή σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, παρουσιάζει την ταινία �Lilja 4-ever� του Λούκας Μούντισον, στις 20:30, Τοσίτσα 11, 1ος όροφος.

Είσοδος 2 �

Πληροφορίες: Γραμματεία, τηλ. 210 3600628

12 Μαρτίου 2006

Οι Ομάδες Δράσης 53 και 72 του Ελληνικού Τμήματος παρουσιάζουν σε συνεργασία με το Θέατρο «Πόρτα», Μεσογείων 59, την Κυριακή 12 Μαρτίου και ώρα 19.00, τη θεατρική παράσταση «Αξύριστα Πηγούνια».

Αγοράζοντας πρόσκληση από τη Διεθνή Αμνηστία για τη συγκεκριμένη βραδιά, ενισχύετε το έργο και τη δράση της οργάνωσης.

Είσοδος 20 Ευρώ, Φοιτητικά-Μαθητικά 15 Ευρώ

Κρατήσεις και πληροφορίες: Γραμματεία, τηλ. 210 3600628 ή Ανδρέας Γιολάσης, τηλ. 210 8224901

Υποστηρίξτε την παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας «Να σταματήσουμε τη Βία κατά των Γυναικών». Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.amnesty.gr/actforwomen

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.