ΙΡΑΚ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Μαρτίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
6 Μαρτίου 2006
Χιλιάδες κρατούμενοι, που κρατούνται από την υπό αμερικανική ηγεσία Πολυεθνική Δύναμη στο Ιράκ, είναι παγιδευμένοι σε ένα σύστημα αυθαίρετης κράτησης, το οποίο τους στερεί τα βασικά τους δικαιώματα, όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία για βασανιστήρια κρατουμένων από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες στηρίζονται στην Πολυεθνική Δύναμη.

«Τρία χρόνια αφ' ότου ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν, η υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία έχει παραλείψει να εφαρμόσει μέτρα που να σέβονται τα βασικά δικαιώματα των κρατουμένων υπό τον έλεγχό της και να τους διαφυλάξει από πιθανά βασανιστήρια ή άλλες καταπατήσεις. Το σύστημα κράτησης που έχει εγκαθιδρυθεί είναι αυθαίρετο και αποτελεί συνταγή για πιθανές καταπατήσεις», δήλωσε η Χασίμπα Χατζ-Σαχράουι, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ορισμένοι κρατούμενοι κρατούνται πλέον από την Πολυεθνική Δύναμη χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, χωρίς να τους δοθεί επαρκής ευκαιρία να αμφισβητήσουν τους λόγους της κράτησής τους. Αντιμετωπίζουν την προοπτική να μείνουν κρατούμενοι επί χρόνια ακόμα, με βάση πληροφορίες στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση. Τα συστήματα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία για να επανεξετάζουν τις υποθέσεις κρατουμένων δεν ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα, περιλαμβανομένης της απαίτησης για επίβλεψη από δικαστήριο. Επίσης οι κρατούμενοι στερούνται κατά κανόνα την πρόσβαση σε δικηγόρους και στις οικογένειές τους.

Η έκθεση, με τίτλο Πέρα από το Αμπού Γκράιμπ: Κράτηση και βασανιστήρια στο Ιράκ, εστιάζει σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες ευθύνεται άμεσα η Πολυεθνική Δύναμη, αλλά επισημαίνει επίσης τα ογκούμενα στοιχεία για βασανιστήρια από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που ενεργούν στο πλευρό της Πολυεθνικής Δύναμης, περιλαμβανομένης της λεγόμενης Ταξιαρχίας των Λύκων που αναφέρεται στον Υπουργό Εσωτερικών του Ιράκ. Έχουν επίσης υπάρξει περιπτώσεις, στις οποίες κρατούμενοι έχουν πεθάνει κατά την κράτησή τους από τις ιρακινές δυνάμεις. Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία ότι αυτές οι υποθέσεις και οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς, ούτε έχουν λογοδοτήσει οι υπαίτιοι. Επίσης, οι αμερικανικές και βρετανικές έρευνες για τις καταπατήσεις από τις δυνάμεις τους έχουν εστιαστεί σε γενικές γραμμές σε χαμηλόβαθμο στρατιωτικό προσωπικό και οι ποινές δεν αντανακλούν τη βαρύτητα των αδικημάτων.

Είναι επιτακτική η ανάγκη, τόσο η Πολυεθνική Δύναμη, όσο και οι ιρακινές αρχές, να προβούν επειγόντως σε βήματα για να επιβεβαιώσουν εκ νέου τη σπουδαιότητα των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να υπάρξει η παραμικρή ελπίδα να σταματήσει η διολίσθηση του Ιράκ προς ολοένα αυξανόμενη βία και φατριασμό. Συγκεκριμένα, πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα των κρατουμένων θα γίνονται πλήρως σεβαστά, ότι όλοι οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια ή άλλες καταπατήσεις θα διερευνώνται διεξοδικά και άμεσα και ότι οι υπαίτιοι που διαπράττουν καταπατήσεις ή διατάζουν τη διάπραξή τους, όσο υψηλόβαθμοι και αν είναι, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

«Το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει εφαρμογή στο Ιράκ, καθώς και η εσωτερική ιρακινή νομοθεσία, περιέχουν εγγυήσεις για να προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων που τελούν υπό κράτηση -περιλαμβανομένου του δικαιώματος να μην υποβάλλονται σε βασανιστήρια ή κακομεταχείριση. Είναι καιρός όλες οι πλευρές τις σύγκρουσης να αρχίσουν να τηρούν τους νόμους που τους δέσμευαν και τους δεσμεύουν νομικά», κατέληξε η Χασίμπα Χατζ-Σαχράουι.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engmde140012006

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.