ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε.

Δημοσιεύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23 Φεβρουαρίου 2006
(Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2006) Την ίδια μέρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διενεργεί επίσημη ακροαματική διαδικασία για τις υποψίες συνέργειας Κρατών-Μελών στις καταπατήσεις από τη CIA, η Διεθνής Αμνηστία δίνει στη δημοσιότητα έκθεση, η οποία δείχνει πώς η Βρετανία πραγματοποιεί διαρκή επίθεση εναντίον των οικουμενικών θεσμικών κειμένων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολύ ευρύτερη του ζητήματος των πτήσεων «αποδόσεων» (έκνομων μεταγωγών), μέσα από τις δρακόντειες αντιτρομοκρατικές πρακτικές της.

Στη νέα έκθεση, με τίτλο «Βρετανία: Ανθρώπινα δικαιώματα, αθετημένη υπόσχεση» (διαθέσιμη στη διεύθυνση www.amnesty-eu.org), περιγράφεται λεπτομερώς πώς η μάχη μιας χώρας κατά της τρομοκρατίας δημιούργησε ένα καφκικό σύστημα νόμων και πρακτικών, που παραβιάζει το στοιχειώδες δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει προκαλέσει σοβαρές καταπατήσεις.

Φερόμενοι ως ύποπτοι τρομοκρατίας τέθηκαν σε επ' αόριστον κράτηση χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, κυρίως με βάση μυστικές πληροφορίες, τις οποίες δεν μπορούσαν να αντικρούσουν. Οι σκληρές συνθήκες εγκλεισμού, που σε ορισμένες περιπτώσεις διάρκεσε επί τριάμισι χρόνια, έχουν τραυματίσει αυτούς τους άνδρες και τις οικογένειές τους. Παρ' όλο που αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να κατηγορηθούν για κάποιο αδίκημα, μερικοί συνελήφθησαν ξανά και αντιμετωπίζουν τώρα απέλαση σε χώρες όπου κινδυνεύουν να υποβληθούν σε βασανιστήρια.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο ρόλος των δικαστηρίων και των δικαστών υπονομεύθηκε σοβαρά από τη νομοθεσία που περιστέλλει τις δικαστικές εξουσίες.

Η Διεθνής Αμνηστία, εν όψει της περιεκτικής αρνητικής αποτίμησής της, απηύθυνε στην Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόκληση να μην παραμείνουν σιωπηλά. Σε ανοικτή επιστολή (διαθέσιμη στη διεύθυνση www.amnesty-eu.org), την οποία απευθύνει σε αυτούς τους θεσμούς, η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων παροτρύνει την Ε.Ε. να λάβει επειγόντως θέση κατά των υπερβολών των αντιτρομοκρατικών πολιτικών των Κρατών-Μελών.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται πίσω από την υποτιθέμενη «αναρμοδιότητά» της να αντιμετωπίσει τα Κράτη-Μέλη της.

«Αν η Ε.Ε. εννοεί σοβαρά να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς για τη CIA, δεν μπορεί την ίδια στιγμή να αγνοεί τις καταπατήσεις που διαπράττουν τα Κράτη-Μέλη κατά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Παραμένοντας σιωπηλή, η Ε.Ε. επιτρέπει στη Βρετανία να θέτει επικίνδυνα πρότυπα για τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη», δήλωσε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Τα εθνικά δικαστήρια αγωνίζονται να αποτρέψουν επικίνδυνες πρωτοβουλίες, ενώ η Ε.Ε. κάνει τα στραβά μάτια», υπογράμμισε ο Ντικ Όστινγκ.

 

Η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προβούν στο κρίσιμο πρώτο βήμα της αντιμετώπισης του ζητήματος των βασανιστηρίων, στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η Ε.Ε. πρέπει να τοποθετηθεί σταθερά κατά των «διπλωματικών διαβεβαιώσεων». Αυτή η εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρακτική, την οποία προσυπογράφει η Βρετανία, υπονομεύει το διεθνές δίκαιο και αντίκειται στην απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων.

F Για περισσότερες πληροφορίες, σχολιασμό και συνεντεύξεις:

Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλες)

Τηλ: 0032 2 5021499

Φαξ: 0032 2 5025686

Email: amnestyintl@aieu.be

Website: http://www.amnesty-eu.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.