ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ: Η ΧΑΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΑΜΑΧΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
31 Ιανουαρίου 2006
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τη Χαμάς (το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης) να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρήσει το διεθνές δίκαιο, θα σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των Παλαιστινίων σε όλη την έκταση του πολιτικού φάσματος και θα αποκηρύξει την πολιτική της να βάζει στο στόχαστρο Ισραηλινούς αμάχους.

«Καθώς ετοιμάζεται να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, η Χαμάς πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα φεισθεί καμίας προσπάθειας να θέσεις τέρμα στον φαύλο κύκλο της βίας που έχει στοιχίσει τη ζωή τόσο πολλών Παλαιστινίων και Ισραηλινών αμάχων», προέτρεψε η Διεθνής Αμνηστία.

Η απαγόρευση της στόχευσης αμάχων είναι απόλυτη στο διεθνές δίκαιο. Ισχύει για όλους ανά πάσα στιγμή, για τους ανθρώπους που βρίσκονται υπό κατοχή και αγωνίζονται για αυτοδιάθεση, καθώς και για την κατοχική δύναμη.

Η εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας και εσκεμμένων επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας - ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα του διεθνούς δικαίου. Η Χαμάς πρέπει να αποκηρύξει δημοσίως αυτήν την πολιτική, να δεσμευτεί στον τερματισμό των επιθέσεων αυτού του είδους και στην προσαγωγή στη δικαιοσύνη όσων τις σχεδιάζουν και συμμετέχουν σε αυτές.

«Οι ηγέτες και οι εκπρόσωποι της Χαμάς έχουν συχνά καταδικάσει τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων ως παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Όμως έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να δικαιολογήσουν τους φόνους Ισραηλινών αμάχων στο όνομα της αντίστασης στην κατοχή. Πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το ίδιο διεθνές δίκαιο ισχύει εξ ίσου και για αυτούς - τόσο στη συμπεριφορά τους έναντι του Ισραήλ, όσο και στο εσωτερικό», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η δέσμευση της Χαμάς στη λεγόμενη ταχαντίε («ηρεμία»), την οποία τήρησε σε μεγάλο βαθμό κατά το τελευταίο έτος, αποτελεί θετικό αλλά όχι επαρκές βήμα. Οι συχνές εκτοξεύσεις ρουκετών Κασάμ από μέλη της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον παρακείμενων ισραηλινών πόλεων έχουν τρομοκρατήσει τους Ισραηλινούς κατοίκους εκείνων των περιοχών. Αν και αυτές οι ρουκέτες είναι κατά κύριο λόγο αναποτελεσματικές, έχουν σκοτώσει και τραυματίσει αρκετούς Ισραηλινούς τα τελευταία χρόνια. Οι πρακτικές αυτού του είδους δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε καμία περίπτωση και πρέπει να εγκαταλειφθούν αμέσως.

Στο εσωτερικό επίπεδο, αφού αναδείχθηκε σε κόμμα πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας, η Χαμάς πρέπει πλέον να αποφύγει να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας και σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη. Δεν πρέπει να φεισθεί καμίας προσπάθειας να μειώσει την ένταση και να θέσει τέρμα στις έριδες μεταξύ φατριών, οι οποίες έχουν στοιχίσει δεκάδες ζωές και έχουν δημιουργήσει υψηλό επίπεδο ανασφάλειας για τους απλούς Παλαιστίνιους.

Η συμπεριφορά των μελών της Χαμάς, ιδίως η απερίσκεπτη χρήση όπλων και εκρηκτικών σε περιοχές κατοικίας, έχει συμβάλει στην αυξανόμενη ανομία και στην παγίωση μιας κουλτούρας βίας. Η ατιμωρησία έχει γίνει κανόνας, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή παραλείπει σταθερά να προβεί σε ενέργειες για να αντιμετωπίσει την ανομία και να καταστήσει υπόλογα μέλη της Χαμάς και άλλων ενόπλων ομάδων -περιλαμβανομένων εκείνων που είναι πιστές στη Φατάχ- που ευθύνονται για επιθέσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς περαστικών Παλαιστινίων.

«Ως πρώτο βήμα, η Χαμάς πρέπει να καταδικάσει τις καταπατήσεις αυτού του είδους και την ανομία και να υποσχεθεί ότι τα μέλη της δεν θα επιδίδονται σε ενέργειες που θα μπορούσαν άμεσα ή έμμεσα να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια τρίτων. Πρέπει να προβεί σε ξεκάθαρη και δημόσια δέσμευση ότι δεν θα ανεχθεί καμία ενέργεια ή υποκίνηση από τα μέλη και τους ακτιβιστές της για τον περιορισμό ή την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παλαιστινίων άλλων πολιτικών πεποιθήσεων ή για λόγους φύλου», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Χαμάς πρέπει επίσης να κάνει απτές προτάσεις -σύμφωνες με τα διεθνή θεσμικά κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα- για τον τερματισμό της βίας μεταξύ φατριών και για τη διάρρηξη του κύκλου της ατιμωρησίας που έχει προστατεύσει τόσον καιρό τους δράστες φόνων και άλλων καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να δεσμευτεί στη θέσπιση νομοθεσίας για την απόδοση δικαιοσύνης και την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Οποιαδήποτε αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας πρέπει να διασφαλίζει τον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών.

«Συγχρόνως, οι ισραηλινές αρχές πρέπει επίσης να δεσμευτούν ότι θα τηρήσουν το διεθνές δίκαιο, ενώ η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν αυτήν την τήρηση», προέτρεψε η Διεθνής Αμνηστία.

Κατά κύριο λόγο, το Ισραήλ πρέπει να θέσει τέρμα στην εξωδικαστική εκτέλεση και τους άλλους παράνομους φόνους Παλαιστινίων, στην καταστροφή και την κατάσχεση παλαιστινιακών κατοικιών και εκτάσεων γης, στην επέκταση των ισραηλινών οικισμών και την κατασκευή του φράχτη/τείχους 600 χλμ. στη Δυτική Όχθη, καθώς και στους αποκλεισμούς περιοχών που περιορίζουν αυθαίρετα τη μετακίνηση των Παλαιστινίων στο εσωτερικό των Κατεχομένων Εδαφών, περιστέλλοντας την πρόσβασή τους στην εργασία, την παιδεία και την υγειονομική περίθαλψη.

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να παραβλέπει το γεγονός ότι οι παραβιάσεις αυτού του είδους τροφοδοτούν τον κύκλο της βίας. Η καθυπόταξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολιτικές σκοπιμότητες απλώς θα υπονομεύσει την προοπτική της επίτευξης διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», προειδοποίησε η διεθνής οργάνωση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.