ΝΕΠΑΛ: ΟΙ ΜΑΟΙΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΑΜΑΧΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
31 Ιανουαρίου 2006
Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει το κύμα βίαιων επιθέσεων εναντίον τοπικών πολιτικών και υποψηφίων για αξιώματα στις δημοτικές εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 8 Φεβρουαρίου. Ένας υποψήφιος δήμαρχος φονεύθηκε, άλλος δέχτηκε πυροβολισμό και τραυματίστηκε, ενώ ένας πολιτικός επαρχιακού επιπέδου αναφέρεται ότι απήχθη.

Οι επιθέσεις πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκαν από μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ (Μαοϊκού), το οποίο έχει εξαπολύσει σειρά επιθέσεων κατά την προεκλογική περίοδο και έχει απειλήσει ότι θα αναλάβει «ειδική δράση» εναντίον εργαζομένων στην εκλογική διαδικασία και υποψηφίων σε μια απόπειρα να διακόψει τις εκλογές.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το ΚΚΝ (Μαοϊκό) να θέσει τέρμα σε όλες τις βίαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων. Η οργάνωση παροτρύνει την ηγεσία του ΚΚΝ (Μαοϊκού) να δηλώσει δημόσια και απερίφραστα ότι είναι αντίθετο στην πολιτική του Κόμματος να μπαίνουν στο στόχαστρο άμαχοι, περιλαμβανομένων υποψηφίων στις εκλογές, καθώς και να δώσει τις ανάλογες οδηγίες στα στελέχη του. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης το ΚΚΝ (Μαοϊκό) να απομακρύνει από τις θέσεις τους οποιαδήποτε στελέχη ευθύνονται για καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει ότι το ΚΚΝ (Μαοϊκό) έχει υποσχεθεί να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο απαγορεύει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον υποψηφίων και άλλων τοπικών πολιτικών συγκαταλέγονται οι εξής:

- Στις 22 Ιανουαρίου, δύο ένοπλοι πυροβόλησαν και φόνευσαν τον Μπιτζάι Λαλ Ντας, 47 ετών, πρόεδρο του Κόμματος Νεπάλ Σαντμπαβάνα και υποψήφιο δήμαρχο του δήμου Τζανακπούρ στην επαρχία Δανούσα. Το ΚΚΝ (Μαοϊκό) ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, σύμφωνα με την εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδα Kantipur.

- Στις 23 Ιανουαρίου, το σπίτι του Κρίσνα Χάρελ, τοπικού ηγέτη του Κόμματος Ραστρίγια Πρατζατάντρα στο Νεπαλγκούντζ της επαρχίας Μπάνκε, αναφέρεται ότι επλήγη από επίθεση με αυτοσχέδια χειροβομβίδα. Η επίθεση, σύμφωνα με υποψίες, έγινε ως αντίδραση στις φήμες ότι ο Κρίσνα Χάρελ σκόπευε να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος στις επικείμενες εκλογές. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

- Στις 25 Ιανουαρίου, ο Ραμ Κούμαρ Θάρου, 50 ετών, μέλος της επιτροπής της επαρχίας Μπαρντίγια από το Κόμμα Νεπάλ Σαντμπαβάνα, απήχθη, σύμφωνα με υποψίες από μαοϊστές, από το σπίτι του στον δήμο Γκουλαρίγια της επαρχίας Μπαρντίγια.

- Στις 30 Ιανουαρίου, δύο αγνώστων στοιχείων νεαροί πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον Ντιλ Μπαχαντούρ Ράι, υποψήφιο δήμαρχο του Κόμματος Ραστρίγια Τζανμούκτι στο Μανμπαβάν της επαρχίας Λαλιτπούρ. Η αστυνομία υποπτεύεται ανάμιξη μαοϊστών στην επίθεση.

- Επίσης στις 30 Ιανουαρίου, μαοϊστές, σύμφωνα με υποψίες, έβαλαν φωτιά σε ένα σπίτι και έναν στάβλο αγελάδων που ανήκουν στον Πρατζαπάτι Τζόσι, υποψήφιο χωρίς αντίπαλο για το αξίωμα του προέδρου του 7ου δημοτικού διαμερίσματος στον δήμο Μαχεντράγκαρ της επαρχίας Καντσανπούρ. Μαχητές αναφέρεται ότι ζήτησαν από τους ενοίκους να εγκαταλείψουν το σπίτι πριν του βάλουν φωτιά και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Οι δημοτικές εκλογές μποϊκοτάρονται επίσης από μια συμμαχία επτά μεγάλων πολιτικών κομμάτων. Εκατοντάδες πολιτικοί ηγέτες και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί την τελευταία εβδομάδα επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της συνεχιζόμενης ηγεμονίας του Βασιλιά Γκιανέντρα, ο οποίος διέλυσε την κυβέρνηση και ανέλαβε απ' ευθείας την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου 2005. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και προτρέπει την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.