Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11 Ιανουαρίου 2006
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παροτρύνει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κλείσει το κέντρο κράτησης στον Κόλπο του Γουαντάναμο, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες μεταγωγές κρατουμένων σε αυτή τη ναυτική βάση, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Σε ανοικτή επιστολή της (διαθέσιμη στη διεύθυνση www.amnesty-eu.org), η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την Αυστριακή Προεδρία της Ε.Ε. να ακολουθήσει τα βήματα της γερμανίδας Καγκελαρίου, Αγγέλας Μέρκελ, και να απαιτήσει να κλείσει αυτό το παράνομο κέντρο κράτησης.

«Πέρασαν τέσσερα χρόνια λειτουργίας μιας επαίσχυντης 'μαύρης τρύπας' του νόμου, την οποία η Ε.Ε. ανέχτηκε. Ακόμα και μια μέρα λειτουργίας της έπρεπε να θεωρείται απαράδεκτη», δήλωσε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρουσίασε επίσης νέες, διασταυρωμένες μαρτυρίες, οι οποίες επιβεβαιώνουν παλαιότερες καταγγελίες για βασανιστήρια στον Κόλπο του Γουαντάναμο.

«Μαθαίνουμε για καταπατήσεις παρόμοιες με εκείνες του Αμπού Γκράιμπ, όμως το Γουαντάναμο δεν καταδικάζεται με τον ίδιο τρόπο», επισήμανε ο Ντικ Όστινγκ.

Την ανησυχία της Διεθνούς Αμνηστίας προκαλεί το ευρύτερο μοτίβο καταπατήσεων, που διαπράττονται στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», μοτίβο του οποίου ένα μέρος μόνο αποτελεί το Γουαντάναμο.

Με δεδομένες τις πρόσφατες αποκαλύψεις για δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη, η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί επείγον να πάρει θέση η Ε.Ε. για τον Κόλπο του Γουαντάναμο.

Για περισσότερες πληροφορίες, σχολιασμό και συνεντεύξεις:

Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλες)

Τηλ: 0032 2 5021499

Φαξ: 0032 2 5025686

Email: AmnestyIntl@aieu.be

Website: http://www.amnesty-eu.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.