ΙΣΠΑΝΙΑ: ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14 Νοεμβρίου 2007
Οι πράξεις βασανισμού και άλλες μορφές κακομεταχείρισης από αστυνομικούς στην Ισπανία δεν είναι απομονωμένα περιστατικά, είπε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. Η απροθυμία διαδοχικών ισπανικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, εντείνει το κλίμα ατιμωρησίας που καλλιεργεί νέα κρούσματα κακομεταχείρισης, προειδοποιεί η διεθνής οργάνωση.

«Οι ισπανικές αρχές πρέπει να σταματήσουν να βρίσκονται σε άρνηση για τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης από αστυνομικούς. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έχει οδηγήσει σε νέες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων,» δήλωσε η Ρέιτσελ Τέιλορ, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ισπανία.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο «Ισπανία: Ρίχνουν αλάτι στη πληγή: Η ουσιαστική ατιμωρησία των αστυνομικών σε περιπτώσεις βασανιστηρίων και άλλης κακομεταχείρισης», φωτίζει περιπτώσεις ανθρώπων που τους έχουν χτυπήσει, κλωτσήσει, γρονθοκοπήσει και κακοποιήσει λεκτικά αστυνομικοί, σε κάποιες περιπτώσεις ενώ φορούσαν χειροπέδες, τόσο στο δρόμο όσο και υπό αστυνομική κράτηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ότι απειλήθηκαν με όπλο ή μαχαίρι, χτυπήθηκαν στις πατούσες και δέχτηκαν απειλές κατά της ζωής τους από αστυνομικούς. Σε μια περίπτωση, ένας κρατούμενος απειλήθηκε ότι εάν δεν συνεργαστεί οι αστυνομικοί θα βιάσουν την κοπέλα του. Σε μια άλλη, ένας άνδρας έχασε την ακοή του από το ένα αυτί για μερικές εβδομάδες ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων στο κεφάλι που δέχτηκε από αστυνομικούς.

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνει ότι οι περιπτώσεις που καταγράφηκαν στην έκθεση δεν είναι απομονωμένα περιστατικά, αλλά παραδείγματα διάχυτων και δομικών προβλημάτων στην πρόληψη και διερεύνηση των κρουσμάτων βασανισμού ή άλλης κακομεταχείρισης και την τιμωρία των ενόχων.

Τα θύματα κακομεταχείρισης και βασανισμών από την αστυνομία πολλές φορές δεν βρίσκουν το δίκιο τους. Συχνά, οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι μεροληπτικές υπέρ των καταθέσεων των αστυνομικών και τα θύματα κακοποίησης μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή και να καταστραφεί η ζωή και η καριέρα τους.

«Οι αστυνομικοί συχνά παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, ενώ οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια στις πρακτικές τους, που είναι ξεκάθαρες παραβιάσεις των διεθνών νομικών υποχρεώσεων της Ισπανίας,» πρόσθεσε η Ρέιτσελ Τέιλορ.

«Τα βασανιστήρια μπορεί να μην είναι καθημερινά, αλλά μένουν ανεξέλεγκτα παρά τις δεσμεύσεις της Ισπανίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.»

Η Διεθνής Αμνηστία εντοπίζει τους παράγοντες που συνεισφέρουν στην ουσιαστική ατιμωρησία της κακομεταχείρισης από τα όργανα του νόμου στην Ισπανία και περιλαμβάνουν:

  • Εμπόδια στην κατάθεση μήνυσης.
  • Έλλειψη ανεξάρτητων, άμεσων και αμερόληπτων ερευνών ή και πλήρης παράλειψη να διερευνηθούν τα συμβάντα.
  • Ελλιπείς ή ανακριβείς ιατρικές εκθέσεις.
  • Εκφοβισμούς των καταγγελλόντων από την αστυνομία.
  • Αποτυχία να επιβληθούν οι κατάλληλες κυρώσεις ή δίκες που καταλήγουν σε απαλλαγές επειδή δεν αναγνωρίζονται οι υπαίτιοι αστυνομικοί.

«Μέχρι να προβεί η κυβέρνηση σε αποτελεσματικές ενέργειες για να διερευνήσει τις καταγγελίες και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη όλους όσους ευθύνονται για βασανισμούς και άλλης μορφής κακομεταχείριση, οι αστυνομικοί θα παραμένουν υπεράνω νόμου και το κλίμα ατιμωρησίας θα εξαπλώνεται,» είπε η Ρέιτσελ Τέιλορ.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ισπανικές αρχές να πάρουν μια σειρά από νομοθετικά, δικαστικά και διοικητικά μέτρα για να αποτρέπουν τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης. Η οργάνωση επίσης συνιστά να εξασφαλίσουν οι αρχές την άμεση, ανεξάρτητη, αμερόληπτη και αποτελεσματική διερεύνηση οποτεδήποτε υπάρχει υπόνοια βασανισμού ή κακομεταχείρισης. Επιπλέον, οι αρχές απαιτείται να διασφαλίσουν ότι όσοι ευθύνονται για τέτοιου είδους παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη σε δίκαιη δίκη, καθώς και να διασφαλίσουν στα θύματα αποτελεσματική επανόρθωση που θα περιλαμβάνει και αποζημίωση.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για συγκεκριμένες περιπτώσεις ατιμωρησίας για βασανισμούς και κακομεταχείριση στην Ισπανία στα αγγλικά στην ακόλουθη διεύθυνση: http://web.amnesty.org/library/index/engeur4100x2007

Μπορείτε να βρείτε την πλήρη έκθεση «Ισπανία: Ρίχνουν αλάτι στη πληγή: Η ουσιαστική ατιμωρησία των αστυνομικών σε περιπτώσεις βασανιστηρίων και άλλης κακομεταχείρισης» στα αγγλικά στη διεύθυνσή: http://web.amnesty.org/library/index/engeur410062007

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.