ΜΥΑΝΜΑΡ: ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ, ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΟΜΗΡΩΝ, ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
9 Νοεμβρίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία απέστειλε σήμερα στις αρχές της Μυανμάρ ένα ενημερωτικό έγγραφο που σκιαγραφεί τις κατάφορες και συνεχιζόμενες καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξακολουθούν να διαπράττονται από την έναρξη της καταστολής των διαδηλώσεων στις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα.

Η ενημέρωση δημοσιεύεται πριν την επίσκεψη στην Μυανμάρ του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πάουλο Σέρζιο Πινιέιρο την επόμενη εβδομάδα.

«Οι διαδεδομένες αυθαίρετες κρατήσεις, συλλήψεις ομήρων, ξυλοδαρμοί και βασανιστήρια υπό κράτηση και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις εμφανέστατα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της Μυανμάρ ότι όλα είναι πάλι φυσιολογικά,» δήλωσε η Κάθριν Μπέιμπερ, Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία και τον Ειρηνικό.

«Αντί να διαμαρτύρονται για παρεμβολές στην εθνική κυριαρχία, οι αρχές της Μυανμάρ πρέπει να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους για 'πλήρη συνεργασία' με τον ΟΗΕ με την πλήρη πρόσβαση του κυρίου Πινιέιρο και την πλήρη πραγματοποίηση συγκεκριμένων βελτιώσεων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως διατυπώθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.»

Στις βασικές ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας περιλαμβάνονται:

  • Η συνεχιζόμενη κράτηση περίπου 700 πολιτικών κρατουμένων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 15 άτομα που καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έως και εννιάμισι ετών.
  • Η επίσημη πολιτική να αρπάζουν συγγενείς και φίλους ως «ομήρους» για να εξαναγκάσουν κάποιους ανθρώπους να παραδοθούν.
  • Οι θάνατοι υπό κράτηση εξαιτίας έντονων ξυλοδαρμών και άλλων μορφών κακομεταχείρισης ή βασανισμού.
  • Οι άθλιες συνθήκες κράτησης που περιλαμβάνουν τη στέρηση αρκετής τροφής, νερού και πρόσβασης σε εγκαταστάσεις υγιεινής καθώς και η κράτηση των φυλακισμένων σε «κελιά για σκύλους».
  • Οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις από τότε που ξεκίνησε η καταστολή, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 72 άτομα που οι αρχές δεν έχουν δηλώσει.
  • Η παράλειψη των αρχών της Μυανμάρ να δηλώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής.
  • Στοιχεία για ελεύθερους σκοπευτές πάνω σε στρατιωτικά οχήματα και γέφυρες κατά τη διάρκεια της καταστολής που χρησιμοποιούσαν πραγματικά πυρά εναντίον μεμονωμένων ατόμων στις διαδηλώσεις με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δυο φοιτητών και το σοβαρό τραυματισμό άλλων.
  • Το γεγονός ότι στα ασθενοφόρα απαγορεύτηκε η πρόσβαση στα θύματα στους δρόμους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Σεπτεμβρίου και στους ιδιωτικούς ιατρούς δόθηκε η διαταγή να μην περιθάλψουν τους πληγωμένους.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές της Μυανμάρ να δώσουν λογαριασμό για όσους σκοτώθηκαν και όσους εξαφανίστηκαν. Οι αρχές πρέπει επίσης να παράσχουν στον Ειδικό Εισηγητή πλήρη κατάλογο όλων όσων τέθηκαν υπό κράτηση και καταδικάστηκαν από την έναρξη της καταστολής και μετά καθώς και απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις κράτησης και τα κρεματόρια.

Περισσότερες πληροφορίες

Βρείτε το πλήρες κείμενο του ενημερωτικού εγγράφου στα αγγλικά στη διεύθυνση: http://web.amnesty.org/library/Index/ENGASA160372007

Ακουστικό υλικό που περιλαμβάνει τη μαρτυρία μοναχών που έζησαν την άγρια επίθεση εναντίον σχολής μοναχών στη Μιτκίνα (Myitkyina) στα βόρεια της χώρας στις 25 Σεπτεμβρίου είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: www.amnesty.org

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.