ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΖΑΝ ΤΣΑΡΣ ΝΤΕ ΜΕΝΕΖΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2 Νοεμβρίου 2007
Την 1η Νοεμβρίου 2007 ένα σώμα ενόρκων στο Κεντρικό Ποινικό Δικαστήριο στο Λονδίνο έβγαλε απόφαση ότι το Γραφείο του Αρχηγού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είναι ένοχο για μια παραβίαση της νομοθεσίας περί δημόσιας υγείας και ασφάλειας, αναφορικά με την αστυνομική επιχείρηση που κατέληξε στον πυροβολισμό και θανάσιμο τραυματισμό του Ζαν Τσαρς ντε Μενέζες (Jean Charles de Menezes), ενός άοπλου νεαρού Βραζιλιάνου, στο μετρό του Λονδίνου στις 22 Ιουλίου 2005.

Η διαδικασία αυτή ανέδειξε σημαντικά και ανησυχητικά νέα στοιχεία για τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του Ζαν Τσαρς ντε Μενέζες. Όμως, η Διεθνής Αμνηστία δεν θεωρεί ότι η διαδικασία αυτή που έγινε σύμφωνα με τη νομοθεσία περί δημόσιας υγείας και ασφάλειας ήταν αρκετή ώστε η Βρετανία να μπορεί να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλαδή να διασφαλίσει πλήρη και δημόσια έρευνα για τις πράξεις όλων των κρατικών λειτουργών και των υπηρεσιών που αναμείχθηκαν στα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του Ζαν Τσαρς ντε Μενέζες.

Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να κάνει έκκληση ώστε η οικογένεια του Ζαν Τσαρς ντε Μενέζες να αποκτήσει πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες για τις συνθήκες του φόνου του. Η παροχή αυτών των πληροφοριών είναι ένα ουσιαστικό μέρος του δικαιώματος της οικογένειάς του σε πραγματική επανόρθωση σύμφωνα με τις υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην άμεση, εις βάθος, ανεξάρτητη και αποτελεσματική διερεύνηση του θανάτου του.

Η δικαστική διαδικασία εστίασε στην ποινική ευθύνη, κάτι που είναι, εξ ορισμού περιοριστικό. Επιπλέον, δεν εστίασαν συγκεκριμένα στην ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων για το θάνατο του Ζαν Τσαρς ντε Μενέζες, αλλά για την ευθύνη του Γραφείου του Αρχηγού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας για την έκθεση του κοινού σε κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά του, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, και προς όφελος μιας πλήρους δημόσιας διερεύνησης όλων των συμβάντων που οδήγησαν και ακολούθησαν τον πυροβολισμό, η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης να γίνει η πρώτη έκθεση δημόσια και προσβάσιμη και στην οικογένεια του Ζαν Τσαρς ντε Μενέζες αλλά και σε όλους. Η έκθεση της πρώτης έρευνας για το επεισόδιο που διερευνήθηκε από την Ανεξάρτητη Επιτροπής Παραπόνων για την Αστυνομία (Independent Police Complaints Commission (IPCC)), γνωστή ως «Στόκγουελ 1» ('Stockwell 1'), δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ.

Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να εκφράζει ανησυχία για το χειρισμό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας τη στιγμή του πυροβολισμού του Ζαν Τσαρς ντε Μενέζες. Συγκεκριμένα, η οργάνωση ανησυχεί για το γεγονός, που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, ότι, αμέσως μετά από τον πυροβολισμό η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει το IPCC - την αρχή που έχει τη γενική ευθύνη για τις

καταγγελίες κατά της αστυνομίας στην Αγγλία και την Ουαλία - να πραγματοποιήσει εξ αρχής την έρευνα για το φόνο του Ζαν Τσαρς ντε Μενέζες. Οι λόγοι που δόθηκαν ήταν ότι μια έρευνα του IPCC μπορεί να εμποδίσει τη συνεχιζόμενη αντιτρομοκρατική έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Το γεγονός ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία κράτησε τον έλεγχο της έρευνας στην κρίσιμη αρχική στιγμή δεν συνάδει με την ανάγκη τέτοιου είδους έρευνες να διενεργούνται ανεξάρτητα από αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για τον πυροβολισμό.

Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το δελτίο τύπου «Ο φόνος του Ζαν Τσαρς ντε Μενέζες», AI Index: EUR 45/015/2006 στα Αγγλικά http://web.amnesty.org/library/index/engeur450152006

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).
 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.