ΣΟΥΔΑΝ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΟΗΕ/ ΑΕ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25 Οκτωβρίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση του Σουδάν να σταματήσει να παρεμποδίζει τη γρήγορη ανάπτυξη της Αποστολής του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) στο Νταρφούρ (UNAMID), την υβριδική δύναμη του ΟΗΕ και της ΑΕ που πρόκειται να αντικαταστήσει την Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στο Σουδάν (AMIS) μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2007.

Στη σύντομη έκθεσή της με τίτλο «Παρεμπόδιση και καθυστερήσεις: Το Νταρφούρ χρειάζεται την ειρηνευτική δύναμη τώρα», η Διεθνής Αμνηστία φωτίζει τα βασικά εμπόδια και τις καθυστερήσεις για την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ από την κυβέρνηση του Σουδάν, καθώς και την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να διαθέσει το υλικό που χρειάζεται κατεπειγόντως, όπως για παράδειγμα στρατιωτικά ελικόπτερα.

«Η γενικευμένη έλλειψη ασφάλειας σε περιοχές του Νταρφούρ είναι απαράδεκτη. Η UNAMID αντιμετωπίζει παρόμοια εμπόδια από την κυβέρνηση του Σουδάν με αυτά που εξασθένισαν τόσο την ειρηνευτική αποστολή της Αφρικανής Ένωσης,» είπε ο Έργουιν βαν ντερ Μπορχτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης για την Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η κυβέρνηση του Σουδάν πρέπει να δεχτεί τη συμφωνία της ΑΕ και ΟΗΕ σχετικά με τη σύνθεση της δύναμης, να της επιτρέψει να εξοπλιστεί όπως πρέπει για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με την εντολή για τη δημιουργία της, που να περιλαμβάνει την εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθερία κίνησης της UNAMID και την άμεση παροχή γης για την εγκατάσταση των βάσεων της UNAMID.»

Καθώς δεν υπάρχει μια αποτελεσματική ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να διαπράττονται κατά αμάχων χωρίς να τιμωρούνται οι υπαίτιοι.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης «Παρεμπόδιση και καθυστερήσεις: Το Νταρφούρ χρειάζεται την ειρηνευτική δύναμη τώρα» στα αγγλικά στο

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.