4.500 ΧΜ. ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24 Οκτωβρίου 2007
Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, ο Δημήτρης Παρθύμος, ακτιβιστής της Διεθνούς Αμνηστίας, ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι με ποδήλατο από τη Βαρκελώνη στα Βαλκάνια που θα καταλήξει στην Αθήνα. Ο στόχος του είναι διττός: να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ευρώπη και να συγκεντρώσει χρήματα για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας κατά των διακρίσεων στην Ευρώπη.

Με το σύνθημα «4.500 χλμ. για το σεβασμό των μεταναστών και των προσφύγων» στο ποδήλατό του ο Δημήτρης σκοπεύει να περάσει από τη Νότια Γαλλία, την Ιταλία και στη συνέχεια να διασχίσει τα Βαλκάνια μέχρι να φτάσει στην Αθήνα.

Στην προσπάθειά της να αποθαρρύνει την είσοδο μεταναστών χωρίς έγγραφα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδίδεται καθημερινά σε επαναπροωθήσεις και ταχύρυθμες απελάσεις και επιδεικνύει συστηματική άρνηση πρόσβασης στο άσυλο με τρομακτικό ανθρώπινο κόστος. Σύμφωνα με την UNITED, έχει τεκμηριωθεί ότι 8.855 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να εισέλθουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το χρονικό διάστημα 1993-2007.

Πολλοί άνθρωποι έχουν πυροβοληθεί και σκοτωθεί ή έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. ’λλοι κατηγορούνται αμέσως για «παράνομη είσοδο» και τίθενται υπό κράτηση χωρίς να έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν προστασία ως πρόσφυγες. Σε πολλές χώρες, οι συνθήκες κράτησης τόσο των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο όσο και των μεταναστών απέχουν τρομακτικά από τις συνθήκες που επιβάλει το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα με την ενημέρωση, ο Δημήτρης έχει ως στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας κατά των διακρίσεων στην Ευρώπη. Για να ενισχύσετε οικονομικά τη Διεθνή Αμνηστία μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 210.36.00.628.

Ο Δημήτρης ενημερώνει το blog του με φωτογραφίες και με κείμενα όποτε περνάει από Internet Caf?. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον τρόπο υποστήριξης της δράσης και για το Δημήτρη στο www.amnesty.org.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.