ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: ΟΙ ΕΡΙΔΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΦΑΤΡΙΩΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24 Οκτωβρίου 2007
Οι εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Χαμάς και της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας πριν μερικούς μήνες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 350 Παλαιστινίων και τις ακολούθησαν σοβαρές καταπατήσεις, τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη, αναφέρει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεσή της.

Στην έκθεση 57 σελίδων, με τίτλο «Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη: Διαμελίζονται από τις έριδες μεταξύ φατριών», η Χαμάς κατηγορείται ότι καταφεύγει όλο και περισσότερο σε αυθαίρετη κράτηση και βασανιστήρια από τότε που κατέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και ότι επιτρέπει στις δυνάμεις της να επιτίθενται και να βιαιοπραγούν κατά ειρηνικών διαδηλωτών και κατά δημοσιογράφων που καλύπτουν τις διαδηλώσεις.

Στη Δυτική Όχθη, η έκθεση κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας που είναι πιστές στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς ότι έχουν θέσει αυθαίρετα υπό κράτηση εκατοντάδες υποστηρικτές της Χαμάς, αλλά παρέλειψαν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες κατά των μαχητών της Φατάχ που ευθύνονται για απαγωγές, εμπρησμούς και άλλες επιθέσεις.

«Οι ηγέτες τόσο της Παλαιστινιακής Αρχής όσο και της Χαμάς πρέπει να προβούν αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες για να σπάσουν τον κύκλο της ατιμωρησίας που συνεχίζει να τροφοδοτεί τις καταπατήσεις, μεταξύ των οποίων αυθαίρετες κρατήσεις, απαγωγές, βασανιστήρια και κακομεταχείριση από τις δυνάμεις τους,» δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή. «Η συνεχιζόμενη διαπάλη μεταξύ των φατριών της Φατάχ και της Χαμάς έχει ολέθριο αποτέλεσμα στις ζωές των Παλαιστινίων, κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας, επιδεινώνοντας και εντείνοντας την κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανθρωπιστική κρίση που προκαλούν οι στρατιωτικές επιδρομές και οι αποκλεισμοί από το Ισραήλ.»

Η έκθεση καλεί για τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών που θα ερευνήσουν τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπράξει και οι δυο πλευρές από τις αρχές του 2006, ενώ καλεί επίσης τους ηγέτες των δυο πλευρών να δεσμευτούν ότι θα εφαρμόσουν τις συστάσεις της.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μάχες μεταξύ των παλαιστινιακών φατριών στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα κατά την περυσινή χρονιά και κορυφώθηκε τον Ιούνιο 2007, όταν η Χαμάς απέσπασε τον έλεγχο των θεσμών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής στην περιοχή. Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ένοπλες ομάδες, τόσο της Παλαιστινιακής Αρχής όσο και της Χαμάς, επέδειξαν πλήρη αδιαφορία για την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού με τις αδιάκριτες επιθέσεις και τις απερίσκεπτες ανταλλαγές πυροβολισμών σε περιοχές κατοικίας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι άμαχοι ουσιαστικά φυλακίστηκαν στα ίδια τους τα σπίτια ενώ δεκάδες άοπλοι περαστικοί, ακόμα και παιδιά, που δεν είχαν καμία ανάμειξη στις συγκρούσεις, βρέθηκαν στη γραμμή του πυρός.

Η έκθεση περιλαμβάνει σπαρακτικές περιγραφές από θύματα και των δύο πλευρών και από κατοίκους που επλήγησαν άμεσα από τα κύματα των ένοπλων συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο και τους προηγούμενους μήνες: «Επί τρεις μέρες δεν μπορούσαμε να βγούμε από το σπίτι. Ένοπλοι είχαν καταλάβει θέσεις σε ψηλά κτίρια και έριχναν ρουκέτες ο ένας στον άλλο. Φοβόμασταν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να έμπαινε από το παράθυρο κάποια ρουκέτα,» δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ένας κάτοικος της Λωρίδας της Γάζας τον Ιούνιο του 2007.

Οι αντίπαλες ομάδες ασφαλείας, που ευθύνη τους ήταν να τηρούν και να επιβάλουν το νόμο και να προστατεύουν τους πολίτες, πρόδωσαν αυτήν την υποχρέωσή τους και ενέργησαν αντιθέτως ως κομματικοί οπαδοί, σε συνεργασία με τις ένοπλες ομάδες που λειτουργούν ως πολιτοφυλακές των κομμάτων, που παραβίασαν και οι ίδιες το νόμο και διέπραξαν κατάφωρες καταπατήσεις με πλήρη ατιμωρησία.

Η απόφαση του Προέδρου Αμπάς να αναστείλει τη λειτουργία των δυνάμεων ασφαλείας και των δικαστικών θεσμών της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη ντε φάκτο κατάληψη της εξουσίας εκεί από τη Χαμάς, έχει δημιουργήσει νομικό και θεσμικό κενό. Αυτό άνοιξε το δρόμο στη Χαμάς ώστε να δημιουργήσει παράλληλο μηχανισμό ασφαλείας και επιβολής του νόμου - έναν μηχανισμό από τον οποίο λείπουν όμως το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και οι μηχανισμοί και οι εγγυήσεις λογοδοσίας.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι αυθαίρετες κρατήσεις και οι βασανισμοί κρατουμένων από τις δυνάμεις της Χαμάς είναι πλέον διαδεδομένοι στη Γάζα, όπως είναι και οι επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών και των δημοσιογράφων που καλύπτουν αυτά τα επεισόδια. Οι αρχικές βελτιώσεις της κατάστασης ασφαλείας που ακολούθησαν την κατάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς στη Γάζα διαβρώνονται ταχύτατα.

Στη Δυτική Όχθη, οι καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής είναι εξίσου ανεξέλεγκτες, αν και γνωρίζουν πολύ μικρότερη δημοσιότητα - καθώς η διεθνής κοινότητα μοιάζει απρόθυμη να ταράξει τα νερά εν όψει της επερχόμενης διάσκεψης που διοργανώνουν οι ΗΠΑ με στόχο την αναβίωση των στάσιμων από καιρό ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και της έκτακτης κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Εκατοντάδες υποστηρικτές ή υποτιθέμενοι φίλοι της Χαμάς έχουν συλληφθεί και τεθεί αυθαίρετα υπό κράτηση από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, οι παραβιάσεις των νόμιμων διαδικασιών κράτησης είναι καθημερινό φαινόμενο και οι αναφορές για βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης γίνονται ολοένα συχνότερες. ’νθρωποι κρατούνται σε σημεία που δεν προβλέπονται από το νόμο για αυτόν το σκοπό, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας συχνά αψηφούν τις εντολές των δικαστών να απελευθερώσουν κρατουμένους λόγω έλλειψης στοιχείων.

Η έκτακτη κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής έχει παραλείψει να καταστήσει υπόλογους τους ενόπλους της Φατάχ που απήγαγαν υποστηρικτές της Χαμάς και έκαψαν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους και φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Δυτική Όχθη τις οποίες υποπτεύονται για δεσμούς με τη Χαμάς - παρ' όλο που οι δράστες αυτών των επιθέσεων ήταν συχνά γνωστοί στις κοινότητές τους και έδρασαν μπροστά στα μάτια των δυνάμεων ασφαλείας.

Η σύλληψη και η κράτηση περισσότερων από 1.000 υποτιθέμενων υποστηρικτών της Χαμάς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν κατηγορούνται για οποιοδήποτε αδίκημα, έρχεται σε οξεία αντίθεση με την παράλειψη της Παλαιστινιακής Αρχής να συλλάβει και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τα μέλη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά, της ένοπλης πτέρυγας της Φατάχ, που ευθύνονται για παράνομους φόνους, συλλήψεις ομήρων, εμπρησμούς και άλλες επιθέσεις εναντίον προσώπων και περιουσιών.

«Η ανομία που επικρατεί όλο και περισσότερο στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες μάχες μεταξύ των φατριών, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της παρατεταμένης και συστηματικής παράλειψης της Παλαιστινιακής Αρχής να τηρήσει και να επιβάλει το νόμο,» επισήμανε ο Μάλκομ Σμαρτ.

Η έκθεση καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την πώληση ή μεταβίβαση όπλων σε οποιαδήποτε παράταξη μέχρις ότου μπορέσουν να εξασφαλιστούν εγγυήσεις ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις υπόλογες χρησιμοποιώντας πάντα τα ίδια πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Μάλκομ Σμαρτ. «Πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας δεν θα τιμωρείται εξαιτίας των θέσεων και των ενεργειών της ντε φάκτο κυβέρνησης της Χαμάς και ότι η έκτακτη βοήθεια που είναι ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα χρησιμοποιείται ποτέ ως διαπραγματευτικό χαρτί για την προώθηση πολιτικών σκοπών».

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης υπάρχει στα αγγλικά στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/Index/engmde210202007

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.