ΚΙΝΑ: ΖΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΝΑΥΣΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18 Οκτωβρίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε σήμερα ανοιχτή επιστολή προς τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του νομοθετικού σώματος της Κίνας, του Εθνικού Συνεδρίου του Λαού, με την οποία καλεί να σταματήσει η χρήση της «Επανεκπαίδευσης Μέσω της Εργασίας», μιας μορφής κράτησης που επιβάλλεται χωρίς απαγγελία κατηγοριών, χωρίς δίκη ή δικαστική επανεξέταση για χρονικό διάστημα μέχρι και τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με τα επίσημα κινεζικά ΜΜΕ, αυτόν το μήνα η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή πρόκειται να συζητήσει ένα νέο νόμο, το «Νόμο για τον Σωφρονισμό της Παράνομης Συμπεριφοράς», που θα αντικαταστήσει το νόμο της «Επανεκπαίδευσης». Η μεταρρύθμιση του νόμου της «Επανεκπαίδευσης» και η συζήτηση για το νέο νόμο καθυστερεί εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Την ίδια στιγμή, καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2008, η αστυνομία του Πεκίνου χρησιμοποιεί τη φιλοξενία των Ολυμπιακών ως πρόσχημα για να επεκτείνει τις βάναυσες πρακτικές κράτησης όπως η «Επανεκπαίδευση» και η «Εξαναγκαστική Αποκατάσταση από Ναρκωτικές Ουσίες» στο όνομα του «καθαρισμού» της πόλης.

«Οι προσπάθειες να 'καθαριστεί' η πόλη εν όψει Ολυμπιακών με την επέκταση της κράτησης χωρίς δίκη εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την υπόσχεση που έδωσαν οι Κινέζοι αξιωματούχοι ότι θα βελτιώσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν ανέλαβαν τη διοργάνωση των Αγώνων στην Κίνα,» δήλωσε η Κάθριν Μπέιμπερ, Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία και τον Ειρηνικό.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι κρατούνται σε κέντρα «Επανεκπαίδευσης», πολλοί σε σκληρές συνθήκες. Η «Επανεκπαίδευση» χρησιμοποιείται εναντίον ανθρώπων που η κινεζική αστυνομία θεωρεί ότι έχουν διαπράξει αδικήματα που δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να τιμωρηθούν σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Περιλαμβάνουν μικροπαραβάτες, επικριτές της κυβέρνησης και οπαδούς απαγορευμένων πεποιθήσεων.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του νόμου «Επανεκπαίδευσης Μέσω της Εργασίας» βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του νομοθετικού οργάνου της Κίνας για πάνω από δυο χρόνια. Η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει από καιρό την ανησυχία της για τη χρήση της «Επανεκπαίδευσης» και καλεί τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Εθνικού Συνεδρίου του Λαού, εν όψει Ολυμπιακών, να διασφαλίσει ότι ο όποιος νόμος υιοθετηθεί για να αντικαταστήσει την «Επανεκπαίδευση» θα συμμορφώνεται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ αυτών και για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

«Μια θετική Ολυμπιακή κληρονομιά θα σήμαινε δίκαιες δίκες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, καθώς και τερματισμό των αυθαίρετων αστυνομικών κρατήσεων,» πρόσθεσε η Κάθριν Μπέιμπερ. «Έχουμε λιγότερο από ένα έτος μέχρι την τελετή έναρξης και εάν οι κινεζικές αρχές σοβαρολογούν για τη δέσμευσή τους να βελτιώσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να αξιοποιήσουν τη μοναδική αυτή ευκαιρία να κάνουν ένα βήμα μπροστά σταματώντας τις βάναυσες αυτές πρακτικές κράτησης.»

 

Πληροφορίες:

Μπορείτε να βρείτε το κείμενο της ανοιχτής επιστολής προς το Εθνικό Συνέδριο του Λαού στα Αγγλικά στη διεύθυνση: http://web.amnesty.org/library/Index/ENGASA170202007

Μπορείτε να βρείτε πλούσιο υλικό που περιλαμβάνει τις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2008, στα Αγγλικά στη διεύθυνση:

http://web.amnesty.org/library/Index/ENGASA170432007

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.