ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ: Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΒΑΣΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
16 Οκτωβρίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Ενάντια στη Φτώχεια, 17 Οκτωβρίου, στηρίζει και συμμετέχει στη δράση και τις εκδηλώσεις της Συμμαχίας Ενάντια στη Φτώχεια, την ελληνική πλατφόρμα του GCAP (Παγκόσμιο Κάλεσμα για Δράση Ενάντια στη Φτώχεια).

Κάθε άνθρωπος, παντού στον κόσμο, έχει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε επαρκή στέγη, σε τροφή, σε νερό, σε υγιεινή και στην παιδεία και την υγεία.

Η Διεθνής Αμνηστία ολοένα και περισσότερο τεκμηριώνει με ποιο τρόπο οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλούν και βαθαίνουν τη φτώχεια. Η φτώχεια δεν είναι απλά η έλλειψη εισοδήματος. Είναι η άρνηση στην πρόσβαση σε πόρους, σε δεξιότητες, σε προσωπική ασφάλεια και στην εξουσία, απαραίτητα στοιχεία για το ανθρώπινο δικαίωμά να ζει κανείς με αξιοπρέπεια.

Οι άνθρωποι που ζουν σε κατάσταση φτώχειας έχουν μικρότερη δυνατότητα να επηρεάσουν τις πολιτικές για τη φτώχεια και πολύ συχνά δεν έχουν καμία δυνατότητα ουσιαστικής αποκατάστασης για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Οι έντονες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες είναι πραγματικότητα σε χώρες όλων των πολιτικών χρωματισμών και που βρίσκονται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα έλλειψης πόρων, αλλά κυρίως της έλλειψης βούλησης, της αμέλειας και των διακρίσεων που διαπράττουν κυβερνήσεις, αλλά και διεθνή οικονομικά ιδρύματα, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

Προγράμματα Διαρθρωτικής Προσαρμογής που προωθούνται από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ενθαρρύνουν τις χώρες που δέχονται οικονομική βοήθεια να μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία και να αφιερώσουν ένα σημαντικό ποσοστό του προϋπολογισμού τους στο να ρυθμίσουν το εξωτερικό τους χρέος. Οι χώρες θεσμοθέτησαν μηχανισμούς κατανομής του κόστους που απαιτούν από τους πολίτες να πληρώνουν για κοινωνικές υπηρεσίες (συχνά ανεξαρτήτως από τη δυνατότητά τους να πληρώσουν) και έχουν ως αποτέλεσμα τη διάλυση των συστημάτων βασικής παιδείας και την υγείας.

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Συμμαχίας Ενάντια στη Φτώχεια:

Παρασκευή 19/10 στο Αμφιθέατρο ΓΣΕΕ (Πατησίων 69, είσοδος Αινιάνος 2)

6.30 μ.μ. Προβολή ντοκιμαντέρ �Life and Debt� για τις επιπτώσεις των άδικων πρακτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας και τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οικονομία της Τζαμάικα.

8 μ.μ. Ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Παγκόσμια Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Στυλοβάτες της ανάπτυξης ή εχθροί των φτωχών;»

Εισηγητές:

Γιώργος Αυγερόπουλος (δημοσιογράφος),

Κωνσταντίνος Γεώρμας (κοινωνιολόγος),

Κατερίνα Καπερναράκου (οικονομική συντάκτης / Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας)

Γεράσιμος Κουβαράς (Γενικός Διευθυντής ActionAid Ελλάς),

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Γρηγορίου (Πρόεδρος της οργάνωσης One Earth).

Σαββάτο 20/10 στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθελοντών ΙΣΤΟΣ (Εμμ. Μπενάκη 93-95)

7 μ.μ. Προβολή ντοκιμαντέρ �The Take�

9 μ.μ. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας �Bamako�

17 - 28 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθελοντών ΙΣΤΟΣ

(Εμμ. Μπενάκη93-95) (ώρες: 10 π.μ. - 13 μ.μ. & 18 μ.μ. - 21 μ.μ. καθημερινές)

Έκθεση φωτογραφίας από παγκόσμιες δράσεις μελών του GCAP

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2). Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Καρολίνα Κάνλιφ, εκπρόσωπο της Συμμαχίας Ενάντια στη Φτώχεια, τηλ. 6934-264796, email info@stoppoverty.gr .
 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.