"Η ΛΙΣΤΑ" ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ "ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΕΥΡΩΠΗ"

Δημοσιεύθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Εκδήλωση της Μπιενάλε της Αθήνας, της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" και της Διεθνούς Αμνηστίας
21 Σεπτεμβρίου 2007
Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00, στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α., η Μπιενάλε της Αθήνας, η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνουν εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστεί το έργο «Η λίστα» των Banu Cennetoglu (Μπανού Τσενέτογλου) και Huib Haye van der Werf (Χέουμπ Χάγιε βαν ντερ Βέρφ), με το οποίο οι καλλιτέχνες συμμετέχουν στην 1η Μπιενάλε της Αθήνας 2007 Destroy Athens.

«Η λίστα» είναι ο κατάλογος των 8.855 ανθρώπων που τεκμηριωμένα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το χρονικό διάστημα 1993-2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης UNITED.

Το έργο θα παρουσιάσουν η Μπανού Τσενέτογλου, ο δημοσιογράφος των «ΝΕΩΝ» Μιχάλης Μητσός και οι επιμελητές της 1ης Μπιενάλε της Αθήνας Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio και Αυγουστίνος Ζενάκος.

Παρεμβάσεις θα κάνουν η Βικτώρια Μπαντή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Αμνηστίας, ο Γκαζμέντ Καπλάνι, συγγραφέας, ενώ θα παραστεί επίσης εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες.

Στη συνέχεια, το έργο θα δημοσιευτεί στην πλήρη μορφή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στο φύλλο της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου.

«Η λίστα» είναι ένα από τα 58 έργα που απαρτίζουν την έκθεση Destroy Athens, η οποία φιλοξενείται στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, ως τις 18 Νοεμβρίου 2007.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στην Αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α., Ακαδημίας 20, Αθήνα και είναι ανοικτή στο κοινό.

Πληροφορίες: 210 5232222, www.athensbiennial.org

Πληροφορίες για συντάκτες

 

  • Το «Φρούριο Ευρώπη»

Στη Ετήσια Έκθεση 2007 η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι πολλές χώρες της Ευρώπης συνεχίζουν να είναι ένας πραγματικός μαγνήτης για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τη βία και τις διώξεις.

Όμως, τα ευρωπαϊκά κράτη συνέχισαν να παραβλέπουν τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, υιοθετώντας καταπιεστικές προσεγγίσεις προς την παράτυπη μετανάστευση που περιλαμβάνουν τη βίαιη κράτηση και την απέλαση χωρίς να υπάρχει πρόσβαση σε δίκαιες και εξατομικευμένες διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», κυβερνήσεις παραβίασαν επίσης τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στέλνοντας πίσω στις χώρες τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να υποβληθούν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων σε βασανιστήρια.

Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και οι διακρίσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη εντείνουν την αίσθηση του φόβου και οι κυβερνήσεις πολλών χωρών δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με πειστικό τρόπο ρατσιστικές και ξενοφοβικές ιδέες και ιδεολογίες ή σε αρκετές περιπτώσεις να ερευνήσουν και να καταδικάσουν ρατσιστικές επιθέσεις.

  • Βαρκελώνη-Αθήνα με ποδήλατο:

3.000 χιλιόμετρα για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρωπαϊκού κοινού και με πολλή ενέργεια και κουράγιο, ο ποδηλάτης Δημήτρης Παρθίμος θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες ένα μακρύ ταξίδι με ποδήλατο από τη Βαρκελώνη προς την Αθήνα και θα διασχίσει τα 3.000 χιλιόμετρα που χωρίζουν οδικώς τις δυο πόλεις μεταφέροντας το μήνυμα «Σεβαστείτε τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών». Ο Δημήτρης ελπίζει να φτάσει στην Αθήνα το Δεκέμβριο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.