ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΛΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Αυγούστου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
10 Αυγούστου 2007
Πρέπει να μην καθυστερήσει περισσότερο η τελική υιοθέτηση της εξαιρετικά σημαντικής και πραγματικά καθυστερημένης Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Αυτοχθόνων Πληθυσμών του ΟΗΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει οργανώσεις αυτοχθόνων σε ολόκληρο τον κόσμο και ενώνει τη φωνή της μαζί τους καλώντας όλα τα κράτη να υποστηρίξουν την υιοθέτηση της Διακήρυξης ως ένα σημαντικό βήμα προς την παύση των εκτεταμένων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες πληθυσμοί.

Η Διακήρυξη υιοθετήθηκε από το νεοϊδρυθέν Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στις 29 Ιουνίου 2006. Αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του ΟΗΕ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η Διακήρυξη καλεί τα κράτη να συνεργαστούν με τους Αυτόχθονες πληθυσμούς για να διασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων τους που σχετίζονται με τον αυτοπροσδιορισμό, την εκπαίδευση, την πολιτιστική ταυτότητα και τη χρήση της γης, των εδαφών και άλλων πόρων που είναι πρωταρχικής σημασίας για το βιοπορισμό και τον τρόπο ζωής τους.

Η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει την απόφαση της Αφρικανικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων και των Λαών που υιοθέτησε πρόσφατα ένα συμβουλευτικό βούλευμα επιβεβαιώνοντας ότι η Διακήρυξη «είναι σύμφωνη με τη φιλοσοφία του δικαίου της Αφρικανικής Επιτροπής σχετικά με την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών.» Αυτή η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή η αμφιβολία για την Διακήρυξη που υπήρχε στα Αφρικανικά κράτη είναι η κύρια αιτία που οδήγησε στην απόφαση να αναβληθεί η τελική υιοθέτηση μέχρι το τέλος της τωρινής περιόδου εργασιών.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλα τα Αφρικανικά κράτη να ακούσουν τη γνωμοδότηση της Αφρικανικής Επιτροπής και να επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν αυτό το ζωτικής σημασίας εργαλείο για την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Μια ομάδα επτά κρατών - η Αυστραλία, η Γουιάνα, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Νέα Ζηλανδία, η Ρωσική Ομοσπονδία και το Σουρινάμ - έχει κάνει δημόσια έκκληση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις για να ξαναδιατυπωθούν οι βασικές διατάξεις της Διακήρυξης.

Αυτή η διαδικασία όχι μόνο θα οδηγούσε σε μια απαράδεκτη καθυστέρηση στην υιοθέτηση της Διακήρυξης, αλλά θα δημιουργούσε τον κίνδυνο να μην υιοθετηθεί ποτέ ή οι διατάξεις της να αποδυναμωθούν τόσο ώστε να μη δίνουν πλέον στους αυτόχθονες πληθυσμούς την προστασία που χρειάζονται και που δικαιούνται.

Η Διακήρυξη διαμορφώνεται για πάνω από δύο δεκαετίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Στο διάστημα αυτό, αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν αιώνες εκτοπισμού, εξαθλίωσης και περιθωριοποίησης των Αυτοχθόνων πληθυσμών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.