ΣΟΥΔΑΝ: Η ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Αυγούστου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2 Αυγούστου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει την ομόφωνη απόφαση της 31ης Ιουλίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να στείλει νέα ενισχυμένη μεικτή στρατιωτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης και του ΟΗΕ στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, αλλά προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων αυτών πρέπει να γίνει επειγόντως, να της δοθούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι για την διεκπεραίωση του έργου της και να έχει την πλήρη υποστήριξη της σουδανικής κυβέρνησης.

«Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πεθάνει εξαιτίας της σύρραξης στο Νταρφούρ και περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι του Νταρφούρ προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης, ανθρωπιστικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορούν να περιμένουν άλλο για προστασία: πρέπει να τους δοθεί άμεσα, αποτελεσματικά και με την εντολή για πλήρη προστασία των αμάχων από περαιτέρω βία», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης 1769 προσφέρει στα εκατομμύρια των κατοίκων του Νταρφούρ κάποιες ελπίδες, τις οποίες περιμένουν από καιρό. Είναι όμως τώρα επιτακτική η ανάγκη τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να παράσχουν τους απαραίτητους πόρους για τη γρήγορη ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής δύναμης με ισχυρό το στοιχείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να περιλαμβάνει την ικανότητα και την εξουσία να επιτηρεί και να ερευνά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα όλα τα κρούσματα βιασμών και κάθε άλλης μορφής σεξουαλικής βίας, και να δημοσιοποιεί τα πορίσματά της για όλες τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καθώς θα αναπτυχθούν σε μια περιοχή γεμάτη όπλα, τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι δυνάμεις θα μπορούν να επιβλέψουν τον αφοπλισμό και την αποστράτευση των Τζαντζαουίντ, πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση. Η νέα απόφαση επιτρέπει στις δυνάμεις μόνο να επιβλέπουν 'εάν βρίσκονται όπλα ή σχετικό υλικό στο Νταρφούρ' κι επομένως πρέπει να ενισχυθεί επειγόντως.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διασφαλίσει ότι το ισχύον εμπάργκο όπλων εφαρμόζεται αποτελεσματικά.

«Δεδομένης της προηγούμενης τακτικής της σουδανικής κυβέρνησης να παρεμποδίζει την ανάπτυξη τέτοιων δυνάμεων, καλούμε την κυβέρνηση να διευκολύνει την ταχύτατη ανάπτυξη της νέας αυτής δύναμης», πρόσθεσε η Αϊρίν Χαν. «Οι κάτοικοι του Νταρφούρ έχουν ακούσει επανειλημμένα υποσχέσεις και αποφάσεις. Είναι πια καιρός για αποτελεσματική δράση».

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.