ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΑΝΤ ΝΤΙΝΚ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2 Ιουλίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί να ληφθούν υπ' όψιν όλα τα στοιχεία και οι περιστάσεις στη δίκη των 18 ατόμων που κατηγορούνται ότι είχαν αναμειχθεί στη δολοφονία του Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, που ξεκινάει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Χραντ Ντινκ πυροβολήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2007. Η υπόθεση θα δικαστεί κεκλεισμένων των θυρών στο Κακουργιοδικείο Νο. 14 του Μπεσικτάς, γιατί ένας από τους κατηγορούμενους είναι ανήλικος.

«Οι τουρκικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι, ερευνώντας την υπόθεση, δεν θα αφήσουν καμία πτυχή ανεξερεύνητη. Όλοι όσοι είχαν σχέση με τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ - αυτοί που ενεπλάκησαν ενεργά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της μοιραίας επίθεσης και αυτοί που απέτυχαν να αποτρέψουν τη δολοφονία- πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης,» ανέφερε ο ’ντριου Γκάρντνερ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία.

«Η δολοφονία του Χραντ Ντινκ έλαβε χώρα στο πλαίσιο ενός επεκτεινόμενου μοτίβου μιας φονικής αδιαλλαξίας ως προς την ελευθερία της έκφρασης».

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι ο Χραντ Ντινκ έγινε στόχος εξαιτίας του έργου του ως δημοσιογράφου που υπεραμύνονταν της ελευθερίας της έκφρασης και προωθούσε την καθολικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είχε διωχθεί επανειλημμένα σύμφωνα με το ’ρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα που θεωρεί έγκλημα τη «δυσφήμηση της τουρκοσύνης». Ο ύποπτος ένοπλος άνδρας φέρεται να είπε ότι σκότωσε τον Χραντ Ντινκ αφού τον είδε στην τηλεόραση να κάνει δηλώσεις που «δυσφημούσαν την τουρκοσύνη».

Ο Χραντ Ντινκ λάμβανε απειλές κατά της ζωής του για πολλούς μήνες πριν από το θάνατό του. Το είχε αναφέρει αυτό στο δημόσιο κατήγορο του Σισλί στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με αναφορές, ένας από τους κατηγορούμενους της δίκης είχε υπάρξει επίσης πληροφοριοδότης της αστυνομίας και είχε πει επανειλημμένα στην αστυνομία ότι σκόπευε να δολοφονήσει τον Χραντ Ντινκ τους μήνες που προηγήθηκαν του θανάτου του. Παρ' όλα αυτά, οι αρχές δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την προστασία του.

Πριν την έναρξη της έρευνας για το θάνατο του Χραντ Ντινκ, ο αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης έκανε μια δήλωση που στη ουσία έλεγε ότι η δολοφονία του Ντινκ δεν ήταν πολιτικά υποκινούμενη ή οργανωμένη αλλά η πράξη ενός μοναχικού ενόπλου με έντονα εθνικιστικά αισθήματα. Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί ότι τέτοιου είδους δηλώσεις, που γίνονται τόσο γρήγορα μετά από το περιστατικό, όχι μόνο εκθέτουν σε κίνδυνο την αμεροληψία της επικείμενης έρευνας, αλλά επίσης απεικονίζουν μια απροθυμία από την πλευρά των αρχών να ερευνηθεί το πλήρες εύρος της υπόθεσης.

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί ακόμα για το οπτικοακουστικό υλικό που μεταδόθηκε από τα Μ.Μ.Ε. αστυνομικών που πόζαραν μαζί με τον ύποπτο μπροστά από την τουρκική

σημαία σαν να ήταν 'ήρωας'. Τέτοιου είδους υλικό ενισχύει την αίσθηση ότι κάποια τμήματα των σωμάτων ασφαλείας μπορεί να είναι προκατειλημμένα. Ενώ αρκετοί αξιωματούχοι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους εξαιτίας αμέλειας ή παράληψης καθήκοντος, η Διεθνής Αμνηστία δεν γνωρίζει να έχει κινηθεί κάποια διαδικασία εναντίον τους προς το παρόν.

Η Διεθνής Αμνηστία θα στείλει εκπρόσωπο στην Κωνσταντινούπολη για την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας της υπόθεσης.

Δείτε επίσης:

Turkey: Journalist targeted yet again (AI Index: EUR 44/017/2006) (στα Αγγλικά) και

Τουρκία: Δολοφονήθηκε Τουρκοαρμένιος δημοσιογράφος (AI Index: EUR 44/001/2007) http://www.amnesty.org.gr/news/2007-01-20-1.htm (στα Ελληνικά).

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.