Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝΤΙΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28 Ιουνίου 2007
Η υιοθέτηση του ψηφίσματος και των συστάσεων για τις «Μυστικές κρατήσεις και παράνομες μεταγωγές κρατουμένων όπου εμπλέκονται κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης», της έκθεσης που παρουσίασε ο γερουσιαστής Ντικ Μάρτι (Dick Marty), είναι ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα προς τον τερματισμό του «νομικού και ηθικού τέλματος», στο οποίο οι μυστικές κρατήσεις, τα βασανιστήρια και άλλες σοβαρές παραβιάσεις διαπράττονται σε καθεστώς ατιμωρησίας. Είναι πια στο χέρι της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να βάλει τέρμα στη σιωπή της, να καταδικάσει δημόσια τις έκνομες μεταγωγές και τις μυστικές κρατήσεις και να απαιτήσει από τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν ανεξάρτητες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες για τη συνενοχή των κρατών και τη συνεργασία τους στις μεταγωγές και τις μυστικές κρατήσεις και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη όσους ευθύνονται για αυτές.

Η έκθεση του κυρίου Μάρτι καταδεικνύει ότι η συνενοχή με τις ΗΠΑ δεν προήλθε μόνο από τις χώρες που εμπλέκονται πιο άμεσα στο πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων, αλλά και από όλα τα κράτη-μέλη και τους εταίρους του ΝΑΤΟ, που προσυπέγραψαν τους όρους που επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη πραγματοποίηση των επιχειρήσεων της CIA. Η έκθεση αποδοκιμάζει το γεγονός ότι πολλές κυβερνήσεις επικαλούνται τις έννοιες της κρατικής μυστικότητας ή της εθνικής ασφάλειας για να παρεμποδίσουν δικαστικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της λογοδοσίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκύπτουν από παράνομα αντιτρομοκρατικά μέτρα. Τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πολυμερείς και διμερείς συμφωνίες και τα μέτρα για την εφαρμογή τους, συμπεριλαμβανομένων και όσων γίνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι σύμφωνες με τα καθήκοντά τους να σέβονται και να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης να ξεκινήσει την εκπόνηση των θεσμικών κειμένων που είχε συστήσει το Σεπτέμβριο του 2006 η Γενική Γραμματέας της οργάνωσης, με στόχο την εξασφάλιση αποτελεσματικής δημοκρατικής εποπτείας και λογοδοσίας για όλες τις μυστικές υπηρεσίες, διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων ότι η χρήση κρατικών και πολιτικών αεροσκαφών είναι σύμφωνη με τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και να ξεκινήσει τη δημιουργία πλαισίου για την άρση της ασυλίας των κρατικών λειτουργών που θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτά τα μέτρα είναι σημαντικά για να δείξουν την πραγματική δέσμευση -τόσο στα λόγια όσο και στην πράξη- του Συμβουλίου της Ευρώπης και των κρατών-μελών του στις ιδρυτικές αρχές του. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου το απαιτούν. Η μελλοντική ομαδική και ατομική ασφάλειά μας βασίζεται σε αυτό.

Δείτε επίσης:

  • το έγγραφο στα αγγλικά: Council of Europe: Amnesty International calls for action against renditions, στη διεύθυνση
  • το δελτίο τύπου στα ελληνικά: Πολωνία και Ρουμανία: Αναλάβετε την ευθύνη για τα μυστικά κέντρα κράτησης, στη διεύθυνση

Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για τον τερματισμό των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και (αγγλικά)

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).
 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.