ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΑ ΟΠΛΑ: ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26 Ιουνίου 2007
Υποστηρικτές και ακτιβιστές της εκστρατείας «Ελέγξτε τα Όπλα» σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουν μια σημαντική νίκη καθώς περισσότερες από 80 κυβερνήσεις συμμετείχαν στη διαδικασία διαβούλευσης για τη Συμφωνία για το Εμπόριο Όπλων.

Το εμπόριο όπλων δεν ελέγχεται αποτελεσματικά σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η προτεινόμενη συνθήκη θα εδραιώσει παγκόσμια πρότυπα που θα μπορούσαν να σώσουν χιλιάδες ζωές και να καταστήσουν τους ανεύθυνους εμπόρους όπλων υπόλογους για τις πράξεις τους.

Μιλώντας στις αρχές Ιουνίου σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν επιβεβαίωσε ότι η προτεινόμενη συμφωνία θα εδραιώσει κοινά διεθνή πρότυπα για την εισαγωγή, την εξαγωγή και τη μεταβίβαση όλων των συμβατικών όπλων. Ανέφερε ότι η συνθήκη θα έχει σημαντική συμβολή στην επίτευξη των ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών στόχων και των σκοπών για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» θεωρεί ότι το έργο της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών πρέπει να αναγνωριστεί ως βασικός παράγοντας για την επιτυχία της διαδικασίας της συνθήκης ως τώρα. Οι οργανωτές της εκστρατείας συντόνισαν περισσότερες από 100 δημόσιες διαβουλεύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου καθημερινοί άνθρωποι μοιράστηκαν τις απόψεις τους για το τι θα έπρεπε να περιλαμβάνει η συνθήκη για τον έλεγχο του εμπορίου όπλων.

Η πλειονότητα των κρατών όπου διεξήχθησαν διαβουλεύσεις κατάθεσαν τις απόψεις τους στον ΟΗΕ. Οι κατατεθειμένες απόψεις έδειξαν ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη για μια συνθήκη που να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και να ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια.

«Στις Φιλιππίνες, απ' όπου κατάγομαι, το ανεξέλεγκτο εμπόριο όπλων πυροδοτεί εκτενείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς πολιτικά υποκινούμενοι φόνοι και επιθέσεις κατά της ελευθερίας της έκφρασης συμβαίνουν συστηματικά. Από την αρχή κατάλαβα ότι η δημόσια διαβούλευση θα ήταν μια σημαντική εκστρατεία για να εξασφαλιστεί ότι η φωνή των καθημερινών ανθρώπων θα λαμβανόταν υπόψη. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις άκουσαν τους ανθρώπους που υποφέρουν από την ένοπλη βία σε καθημερινή βάση», επεσήμανε ο Φρεντ Λουμπάνγκ (Fred Lubang) της Non-Violence International, εκπροσωπώντας την εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα».

Την προηγούμενη εβδομάδα, δυο σημαντικά περιφερειακά όργανα επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην προτεινόμενη συνθήκη. Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσαν δηλώσεις την προηγούμενη εβδομάδα που υποστήριζαν τα βήματα προς μια πιο υπεύθυνη και αυστηρή ρύθμιση του παγκόσμιου εμπορίου όπλων.

«Καλωσορίζουμε τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, της ECOWAS και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει πλέον να διασφαλίσουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκονται στην καρδιά της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων ώστε να μπορέσει να σώσει ζωές», διευκρίνισε η Χέδερ Σάτον από τη Sou da Paz στη Βραζιλία.

«Οι αρχηγοί κρατών θα συναντηθούν τους επόμενους μήνες στις συναντήσεις της Αφρικανικής Ένωσης, της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικανικής Ηπείρου και του Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού. Θα θέλαμε να δούμε αυτούς τους περιφερειακούς οργανισμούς να δεσμεύονται ότι θα υποστηρίξουν τη Συνθήκη για τον Έλεγχο των Όπλων. Ελπίζουμε ότι όλες οι απαντήσεις προς το Γενικό Γραμματέα θα μελετηθούν προσεκτικά όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συζητήσει περαιτέρω τη συνθήκη τον Οκτώβριο του 2007», πρόσθεσε ο Τσαρλς Νασίμπου-Μπιλαλί, ερευνητής από το Κονγκό και μέλος της εκστρατείας «Ελέγξτε τα Όπλα».

Οι προτάσεις των κυβερνήσεων συγκεντρώνονται τώρα από το Γενικό Γραμματέα, ο οποίος πρόκειται να συστήσει μια ομάδα από κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες που θα ξεκινήσει επίσημα να εκπονεί τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων το 2008.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

Oxfam International: Jennifer Abrahamson στο +1 212 687 2150 (γραφείο) ή +1 202 321 7858 (κινητό)

IANSA: Mark Marge στο +1 646 257 4130 (γραφείο) ή +1 646 207 6523 (κινητό)

Γραφείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας στο Λονδίνο στο +44 20 7413 5566

Πληροφορίες προς συντάκτες:

Μπορείτε να πάρετε συνεντεύξεις για το θέμα από άτομα που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση στη Νότια Αφρική, την Ταϊλάνδη, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Βραζιλία, την Ινδία και τα Νησιά Φίτζι. Είναι διαθέσιμα σύντομα βιογραφικά τους και οι συνεντεύξεις μπορούν να διεξαχθούν στα αγγλικά, τα ισπανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα πορτογαλικά.

Η εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» είναι κοινή πρωτοβουλία της Διεθνούς Αμνηστίας, της Oxfam International και του Διεθνούς Δικτύου Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA). Εκατοντάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις από ολόκληρο τον κόσμο συνεργάζονται με την εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» για να μειωθεί η διάδοση και η κατάχρηση των όπλων.

Επισήμως η προθεσμία για την κατάθεση των θέσεων των κυβερνήσεων για τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ έληξε στις 20 Ιουνίου, αλλά οι καταθέσεις απόψεων θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα δημοσιευτούν στο παράρτημα του κυρίως συμβουλευτικού εγγράφου.

Μάθετε περισσότερα για την εκστρατεία Ελέγξτε τα Όπλα στα αγγλικά στο www.controlarms.org

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.