ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25 Ιουνίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Πολωνία και την Ρουμανία να διενεργήσουν ανεξάρτητες, αμερόληπτες και πλήρεις έρευνες σχετικά με τις νέες πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα και αφορούν τις πτήσεις της CIA και την ύπαρξη μυστικών κέντρων κράτησης στο έδαφός τους. Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια για τις παράνομες αυτές δραστηριότητες που διαπράχθηκαν από εγχώριους ή αλλοδαπούς κρατικούς λειτουργούς στο έδαφός τους ή αλλού, στο πλαίσιο του προγράμματος έκνομων μεταγωγών και μυστικής κράτησης που διευθύνουν οι ΗΠΑ.

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει αυτές τις εκκλήσεις τη στιγμή που η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) ετοιμάζεται να συζητήσει την πιο πρόσφατη έκθεση του γερουσιαστή Ντικ Μάρτι (Dick Marty) στις 27 Ιουνίου. Η έκθεση περιέχει καινούργιες πληροφορίες για τη συνενοχή ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο πρόγραμμα έκνομων μεταγωγών και μυστικής κράτησης της CIA.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να υιοθετήσει το σχέδιο Ψηφίσματος και Συστάσεων για τις έκνομες μεταγωγές και τη μυστική κράτηση που συνοδεύει την έκθεση του Γερουσιαστή Ντικ Μάρτι (μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση σε αρχείο .pdf στα αγγλικά από την ακόλουθη διεύθυνση: http://assembly.coe.int/Documents/WorkingDocs/Doc07/edoc11302.pdf).

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης «θεωρεί ότι είναι πλέον αντικειμενικά διαπιστωμένο ότι υπήρχαν μυστικά κέντρα κράτησης για κάποια χρόνια στην Πολωνία και τη Ρουμανία, τα οποία λειτουργούσε η CIA». Οι εκπρόσωποι της Ρουμανίας και της Πολωνίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν απορρίψει αυτά τα πορίσματα, αλλά οι διαψεύσεις τους δεν έχουν αντίκρισμα εφ' όσον δεν υπάρχουν ανεξάρτητες και σε βάθος έρευνες.

«Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση κατά των έκνομων μεταγωγών και της μυστικής κράτησης όπου και αν συμβαίνουν. Τα όργανα λήψης αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν ακόμα καταδικάσει δημόσια το μυστικό πρόγραμμα έκνομων μεταγωγών και κράτησης των ΗΠΑ. Πρέπει να επιδείξουν την ισχυρή τους δέσμευση στον τερματισμό της συνενοχής της Ευρώπης σε παράνομες αντιτρομοκρατικές πρακτικές», τόνισε ο Κλαούντιο Κορντόνε (Claudio Cordone), Διευθυντής Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Παρ' όλο που έχουν υπάρξει αξιόπιστες προσπάθειες να διερευνηθούν παλαιότερες παραβιάσεις του νόμου και να διασφαλιστεί η λογοδοσία για αυτές, οι προσπάθειες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί με απροθυμία των κυβερνήσεων, αντί με τη βοήθειά τους. Η συνεχιζόμενη άρνηση εν όψει των στοιχείων που ολοένα συσσωρεύονται υπονομεύει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και αξιωματούχων».

Περισσότερες πληροφορίες

Τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι υποχρεωμένα να λαμβάνουν σύννομα μέτρα για την προστασία των ανθρώπων από τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι έκνομες μεταγωγές και η μυστική κράτηση υπονομεύουν τέτοιου είδους μέτρα, καθώς περιορίζουν την ικανότητα των κρατών να παραδώσουν στη δικαιοσύνη όσους ευθύνονται για πράξεις τρομοκρατίας. Η στήριξη δραστηριοτήτων που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποφεύγουν το δημόσιο έλεγχο αποδυναμώνει το κράτος δικαίου, που είναι το θεμέλιο για τη γνήσια ασφάλεια. Δεν προδίδει μόνο τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρώπη, αλλά και τα ίδια τα θύματα της τρομοκρατίας.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Επιτροπή Υπουργών και τα 47 κράτη-μέλη να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για να διασφαλίσουν ότι θα αποκαλυφθεί στο κοινό η αλήθεια για την ανάμειξή τους σε μυστικές κρατήσεις και έκνομες μεταφορές υπόπτων, ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι θα δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός για τις ξένες και τις εθνικές μυστικές υπηρεσίες, ώστε να μη συμβούν ποτέ ξανά τέτοιου είδους καταπατήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις υποδείξεις της Διεθνούς Αμνηστίας προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, δείτε το Council of Europe: Amnesty International calls for action against renditions http://web.amnesty.org/library/Index/ENGIOR100032007

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για τον τερματισμό των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.