ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ: Η ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ Η ΦΑΤΑΧ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΝΟΥΣ ΑΝΤΕΚΔΙΚΗΣΗΣ, ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουνίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18 Ιουνίου 2007
Οι ηγεσίες τόσο της Φατάχ όσο και της Χαμάς πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ένοπλες πολιτοφυλακές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας θα θέσουν τέρμα στον κύκλο καταπατήσεων που εξαναγκάζει πολλούς ανθρώπους να τραπούν σε φυγή. Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για να γλιτώσουν από τους εσκεμμένους και παράνομους φόνους μαχητών και υποστηρικτών της Φατάχ από ενόπλους της Χαμάς. Στη Δυτική Όχθη κυριαρχεί παρόμοια κατάσταση, καθώς μέλη της Χαμάς έχουν αναγκαστεί να κρύβονται εξαιτίας των φόνων αντεκδίκησης, των απαγωγών και των επιθέσεων κατά των περιουσιών τους που διαπράττονται από ενόπλους της Φατάχ.

«Τόσο η Φατάχ όσο και η Χαμάς πρέπει να θέσουν τέρμα στον κύκλο των φόνων αντεκδίκησης, των επιθέσεων και των απαγωγών των υποστηρικτών της αντίθετης ομάδας. Πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι κρατούμενοι δεν υποβάλλονται σε κακομεταχείριση και ότι θα τους παρασχεθεί η οφειλόμενη δικαστική διαδικασία, καθώς και ότι οι υπαίτιοι για τις καταπατήσεις θα δικαστούν σε δίκαιες δίκες», ανέφερε ο Μάλκομ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο αριθμός όσων έχουν απαχθεί ή τεθεί υπό κράτηση από τις δύο πλευρές και η τύχη τους δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα και υπάρχουν φόβοι ότι οι κρατούμενοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και από τις δυο πλευρές ως διαπραγματευτικά χαρτιά για να αποσπαστούν παραχωρήσεις από την άλλη πλευρά, ή ακόμα και ότι μπορεί να δολοφονηθούν.

«Η πολιτική ηγεσία της κάθε πλευράς έχει καταδικάσει τους φόνους και τις επιθέσεις της αντίθετης πλευράς αλλά δεν μιλά για τις καταπατήσεις που διαπράττουν οι δικοί της μαχητές. Ενώ και οι δυο πλευρές έχουν υποσχεθεί να επιβάλουν την έννομη τάξη στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα σημάδι ότι εφαρμόζονται συγκεκριμένα μέτρα επί τόπου. Στο μεταξύ, η ατμόσφαιρα της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας πυροδοτεί τη δίνη της βίας και της αντεκδίκησης», πρόσθεσε ο Μάλκομ Σμαρτ.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης την κυβέρνηση του Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας και να διασφαλίσει την παροχή των ζωτικής σημασίας στοιχειωδών υπηρεσιών στον πληθυσμό της. Αυξάνονται οι φόβοι ότι η ολέθρια ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας θα επιδεινωθεί περαιτέρω, αφού το Ισραήλ ενέτεινε τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στην είσοδο και την έξοδο από την περιοχή ανθρώπων και αγαθών, ενώ οι ισραηλινές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού και καυσίμων ανακοίνωσαν την αναστολή της παροχής τους.

Η διεθνής οργάνωση ανανεώνει την έκκλησή της προς τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα προς τις γειτονικές χώρες, να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν τη ροή όπλων που πυροδοτούν τη βία και την ασυδοσία στη Λωρίδα στης Γάζας και τα υπόλοιπα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Τόσο οι ισραηλινές όσο και οι παλαιστινιακές φατρίες πρέπει να συμπεριφέρονται με τρόπο που να μην παρεμποδίζει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής αρωγής και της ιατρικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό.

Πληροφορίες

F Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.