MAKE SOME NOISE: ΚΑΝΤΕ ΘΟΡΥΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενώστε τη φωνή σας με καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και πάρτε μέρος στις δράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για το Νταρφούρ
15 Ιουνίου 2007
Με στόχο την αφύπνιση, την ουσιαστική δράση και την οικονομική ενίσχυση του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα την ανθρωπιστική κρίση στο Νταρφούρ του Σουδάν, καταξιωμένοι καλλιτέχνες του παγκόσμιου ρεπερτορίου διασκευάζουν ιστορικά τραγούδια του θρυλικού μουσικού και ακτιβιστή John Lennon σε μια μοναδική συλλογή: Make Some Noise: The Amnesty International Campaign to Save Darfur.

Το διπλό CD θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου από την Warner Music Records 4 μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, την οποία το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας θα αφιερώσει στην ανθρωπιστική κρίση στο Νταρφούρ. Το CD περιλαμβάνει 28 ονόματα από όλα τα είδη μουσικής όπως: U2, R.E.M., Green Day, Aerosmith, Christina Aguilera, Lenny Kravitz, The Cure, Avril Lavigne, Black Eyed Peas, Snow Patrol, Duran Duran και πολλοί άλλοι.

Η κυκλοφορία αυτή αποτελεί έναυσμα για την ευαισθητοποίηση όλων για την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται εδώ και 4 χρόνια στο Νταρφούρ του Σουδάν. Οι ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή έχουν προκαλέσει το θάνατο 300.000 ανθρώπων, έχουν εκτοπίσει 2,5 εκατομμύρια κι έχουν θέσει σε κίνδυνο λιμού, ασθενειών και βίαιων επιθέσεων εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής του Νταρφούρ και γειτονικών περιοχών στο Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Εμπειρογνώμονες του Ο.Η.Ε. έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση αυτή τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση σήμερα.

«Μας χτυπάνε και μας λένε πως εσείς οι μαύροι δε πρόκειται να μείνετε εδώ, θα σας αποτελειώσουμε όλους. Τότε άρπαξαν την ετεροθαλή αδερφή μου που ήταν μόλις 10 ετών... Είδα δύο από αυτούς να ξαπλώνουν με την ετεροθαλή αδερφή μου και μετά έφυγαν. Όταν φτάσαμε εκεί εκείνη ήταν πολύ τραυματισμένη και αιμορραγούσε. Συνέχισε να αιμορραγεί για τις επόμενες δύο μέρες και μετά πέθανε.»

Μια εκτοπισμένη γυναίκα περιγράφει επίθεση από ένστολους άνδρες κοντά στη Γκοζ Μπεϊντά (Goz Beida, του Τσαντ)

Η κυβέρνηση του Σουδάν όμως, συνεχίζει να παρακωλύει τις διαδικασίες για την άμεση ανάπτυξη κοινής ειρηνευτικής προστατευτικής δύναμης του Ο.Η.Ε. και της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ, όπως ορίζει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. Δεν μένει πια άλλος χρόνος. Οι άνθρωποι του Νταρφούρ απευθύνουν τώρα την πιο επιτακτική έκκλησή τους για ασφάλεια. Πρέπει επιτέλους να φτάσει αποτελεσματική ειρηνευτική αποστολή στο Νταρφούρ.

Ενώστε τη φωνή σας με τη δική τους και με αυτή των καλλιτεχνών και προσθέστε το όνομά σας στην παγκόσμια έκκληση Διεθνούς Αμνηστίας στο www.amnesty.org.gr .

Δράση της Διεθνούς Αμνηστίας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Στην Αθήνα, στις 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Διεθνής Αμνηστία θα συμμετέχει στη δράση «Τούνελ 14/ Tunnel 14» που διοργανώνει η Κοινότητα Ανασυγκρότησης (Reconstruction Community) σε συνεργασία με την Ένωση Οργανώσεων Αφρικανών Γυναικών και τον Ελληνοσουδανικό Σύνδεσμο Φιλίας για την καταπολέμηση του «ρατσισμού από την κούνια» που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μεταναστών. Εθελοντές από τη Διεθνή Αμνηστία κι άλλες οργανώσεις θα ενημερώνουν για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η δεύτερη γενιά μεταναστών τους επιβάτες ενός τρόλεϊ της γραμμής 14 ΠΛ. Παπαδιαμάντη � Λ. Αλεξάνδρας � Ν. Ψυχικό.

Η δράση θα ξεκινήσει στις 7:00 το απόγευμα από την Πλατεία Παπαδιαμάντη και σε όλη τη διαδρομή θα «συμβαίνουν» και θα «προκύπτουν» πράγματα από τους συμμετέχοντες �παιδιά, εθελοντές, καλλιτέχνες� και τους επιβάτες. Στη συγκεκριμένη διαδρομή η επιβίβαση θα γίνεται δωρεάν, μουσικοί θα μπαίνουν απρόσμενα στις στάσεις του τρόλεϊ, πλαισιώνοντας με τη μουσική τους τον ήχο της πόλης, φωτογραφικές μηχανές θα μοιράζονται στους επιβάτες για να καταγράφουν τα χάπενινγκ. Στο τέλος, συγκροτήματα μεταναστών θα δώσουν συναυλία στην πλατεία Αμερικής. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας θα ενημερώνουν για την κατάσταση στο Σουδάν και να μαζεύουν υπογραφές για την παγκόσμια έκκληση.

Στα Χανιά, την ίδια ημέρα, η τοπική ομάδα εθελοντών θα ενημερώνει το κοινό και θα συλλέγει υπογραφές για την κρίση στο Νταρφούρ σε ειδικό περίπτερο έξω από τη Δημοτική Αγορά από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.

Στο Ηράκλειο, την ίδια ημέρα, η τοπική ομάδα εθελοντών θα διοργανώσει δρώμενο ευαισθητοποίησης στις 10 π.μ. με θέμα το Νταρφούρ.

Πληροφορίες για το CD

Το άλμπουμ υπάγεται στην πρωτοβουλία Make Some Noise της Διεθνούς Αμνηστίας, που χρησιμοποιεί τη μουσική για να εμπνεύσει τη νέα γενιά υποστηρικτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τη Yoko Ono, η οποία δώρισε στη Διεθνή Αμνηστία τα δικαιώματα επανεκτέλεσης όλων των τραγουδιών του John Lennon.

Η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, είπε:

«Μας έχει ενθουσιάσει το γεγονός ότι θα χρησιμοποιήσουμε τα τραγούδια του John Lennon στο έργο μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ελπίζουμε ότι η μουσική αυτή θα ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξάλλου, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αυτά που κάνουν τη μουσική δυνατή καθώς δεν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μουσική, να την ακούσουμε και να τη χορέψουμε χωρίς το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και του συναθροίζεσθαι.»

Τα τραγούδια αυτά, καθώς και άλλα που δεν περιέχονται στο διπλό CD, διατίθενται ήδη και ηλεκτρονικά στο www.amnesty.org/noise από όπου οι χρήστες θα μπορούν να τα κατεβάσουν. Τα έσοδα από την ηλεκτρονική αγορά των τραγουδιών θα διατεθούν στη Διεθνή Αμνηστία.

Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε τι συμβαίνει στο Νταρφούρ με τα ίδια σας τα μάτια στο:

www.eyesondarfur.org

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα:

www.amnesty.org.gr

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία Make Some Noise στα αγγλικά:

www.amnesty.org/noise

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της Κοινότητας Ανασυγκρότησης:

Περισσότερες πληροφορίες για τη Warner Music:

www.warnermusic.gr

Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε το κοινό σας, δημοσιεύοντας την είδηση και ενισχύστε τη δράση μας προωθώντας την παρουσίαση του CD.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.