Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΒΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουνίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14 Ιουνίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία υπερασπίστηκε σήμερα σθεναρά τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών να ασκούν ελεύθερα τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματά τους χωρίς να υποβάλλονται σε απειλές, βία ή καταναγκασμό.

Αντιδρώντας σε δήλωση από το Βατικανό, η Διεθνής Αμνηστία αντέκρουσε τον ισχυρισμό του Καρδινάλιου Ρενάτο Μαρτίνο (Renato Martino), επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη, ότι το Βατικανό θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τη Διεθνή Αμνηστία. «Δεν έχουμε δεχτεί χρηματοδότηση από το Βατικανό και δεν δεχόμαστε χρηματοδότηση από οποιοδήποτε άλλο κράτος για την ενίσχυση του έργου μας κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Κέιτ Γκίλμορ, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, που προέρχονται από διαφορετικές θρησκείες και πίστεις, κάνουν δωρεές στη Διεθνή Αμνηστία ως άτομα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και ευπρόσδεκτες δωρεές από μέλη της Καθολικής πίστης. Ελπίζουμε ότι το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας κατά των βασανιστηρίων, κατά της θανατικής ποινής και υπέρ της ορθής απονομής δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων για τις γυναίκες και τα κορίτσια, θα συνεχίσει να ενισχύεται ενεργά από θρησκευόμενους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμισε η Κέιτ Γκίλμορ.

Με σκοπό να υπερασπιστεί το δικαίωμα των γυναικών στη σεξουαλική και αναπαραγωγική ακεραιότητα όταν αντιμετωπίζουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία ενσωμάτωσε πρόσφατα στην ευρύτερη πολιτική της για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα μια εστίαση σε συγκεκριμένες πλευρές της άμβλωσης. Αυτές οι προσθήκες δεν προάγουν την άμβλωση ως οικουμενικό δικαίωμα και η Διεθνής Αμνηστία δεν παίρνει θέση για τα καλά και τα κακά των αμβλώσεων.

«Η θέση της Διεθνούς Αμνηστίας δεν είναι υπέρ της άμβλωσης ως δικαιώματος, αλλά υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών να ζουν χωρίς φόβο, απειλές και καταναγκασμό όταν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός βιασμού ή άλλων σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», διευκρίνισε η Κέιτ Γκίλμορ.

Χτες ο Καρδινάλιος Μαρτίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, ενθάρρυνε τους Καθολικούς να πάψουν να υποστηρίζουν τη Διεθνή Αμνηστία, ισχυριζόμενος ότι η Διεθνής Αμνηστία «προάγει το δικαίωμα στην έκτρωση». Η πραγματική πολιτική της διεθνούς οργάνωσης, όμως, ταυτόχρονα με τη μακρόχρονη εναντίωσή της στις εξαναγκαστικές εκτρώσεις, είναι να υποστηρίζει την αποποινικοποίηση της άμβλωσης, να διασφαλίζει ότι οι γυναίκες έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη στις περιπτώσεις που προκύπτουν επιπλοκές από κάποια έκτρωση και να υπερασπίζεται την πρόσβασή τους στην άμβλωση, μέσα σε εύλογο χρονικό όριο κατά τη διάρκεια της κύησης, όταν κινδυνεύει η υγεία τους ή τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

«Η Διεθνής Αμνηστία στέκεται στο πλευρό των θυμάτων και των επιζώντων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πολιτική μας αντικατοπτρίζει την υποχρέωσή μας να είμαστε αλληλέγγυοι με τη γυναίκα που επέζησε από βιασμό στο Νταρφούρ, για παράδειγμα, και που, επειδή έμεινε έγκυος από τον εχθρό, στη συνέχεια εξοστρακίστηκε από την κοινότητά της», τόνισε η Κέιτ Γκίλμορ.

«Είμαστε ένα κίνημα για την προστασία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των πιστών οποιασδήποτε θρησκείας, αλλά δεν επιβάλλουμε τα πιστεύω μας. Το κίνημά μας είναι αφιερωμένο στην υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι όχι κάποιας συγκεκριμένης θεολογικής αντίληψης. Οι σκοποί μας επικαλούνται το νόμο και το κράτος και όχι το Θεό. Αυτό σημαίνει ότι το κοσμικό πλαίσιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων το οποίο υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία σε μερικές περιπτώσεις θα συγκλίνει με τις θέσεις κάποιων θρησκευτικών κοινοτήτων και σε άλλες όχι».

Η Διεθνής Αμνηστία ενθαρρύνει την Καθολική Εκκλησία να μην αποστρέφει το βλέμμα από τον πόνο των γυναικών εξαιτίας της σεξουαλικής βίας και παροτρύνει την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας να συνηγορήσει στην ανεκτικότητα και τον σεβασμό για την ελευθερία της έκφρασης όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και της Διεθνούς Αμνηστίας, ακριβώς όπως η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη θρησκευτική ελευθερία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

Εναλλακτικά, καλέστε το γραφείο τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας στο Λονδίνο στο 00 44 2074135566 ή στο κινητό 00 44 7778 472 126 ή στείλτε μήνυμα στο press@amnesty.org.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.