© Amnesty International Norway

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Ο ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ TOMMY OLSEN ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Μαρτίου 2026, 14:53Εκτύπωση

Αντιδρώντας στη σύλληψη στη Νορβηγία του εργαζομένου στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και ιδρυτή της ΜΚΟ Aegean Boat Report, Tommy Olsen, ο οποίος διώκεται ποινικά στην Ελλάδα μαζί με τον συνάδελφό του, υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παναγιώτη Δημητρά, της ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, με κατηγορίες που σχετίζονται με το έργο τους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων προσφυγισσών/ων και μεταναστριών/ων, η Dinushika Dissanayake, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, δήλωσε:

«Η σύλληψη του Tommy Olsen στη Νορβηγία είναι αποτρόπαια και αποτελεί συνέπεια της ανησυχητικής κλιμάκωσης της καταστολής των υπερασπιστριών/ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η Διεθνής Αμνηστία, ο Tommy Olsen και ο Παναγιώτης Δημητράς διώκονται ποινικά για το έργο τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο συνίσταται στην καταγραφή σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των επαναπροωθήσεων στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα.

«Οι κατηγορίες εναντίον των Olsen και Δημητρά δεν στηρίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και συνιστούν κατάχρηση της νομοθεσίας κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστριών και μεταναστών. Πρέπει να αποσυρθούν.  Ελλείψει οποιωνδήποτε αξιόπιστων προσπαθειών από τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τις επαναπροωθήσεις προσφυγισσών/ων και μεταναστριών/ών και να διασφαλίσουν τη λογοδοσία στα σύνορά τους, το έργο των Olsen και Δημητρά έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι παραβιάσεις δεν θα περάσουν απαρατήρητες. 

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές ζητούν την έκδοση του Olsen. Πρόκειται για τις ίδιες αρχές που άσκησαν αβάσιμη δίωξη εναντίον του Sean Binder και 23 υπερασπιστριών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα επτά χρόνια βασανιστικής νομικής αβεβαιότητας. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να παρενοχλεί όσες και όσους καταγγέλλουν και καταγράφουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων προσφυγισσών/ων και μεταναστριών/ών.

«Οι νορβηγικές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τον Tommy Olsen και να αντισταθούν στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να τον εκδώσουν. Εάν εκδοθεί στην Ελλάδα, είναι πιθανό να προφυλακιστεί για έως και 18 μήνες με αβάσιμες ποινικές κατηγορίες. Η αποδοχή του αιτήματος έκδοσης των ελληνικών αρχών ισοδυναμεί με την αποδοχή του ότι η δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να ποινικοποιηθεί».

Ιστορικό

Ο Tommy Olsen, Νορβηγός υπήκοος, ξεκίνησε το Aegean Boat Report ως σελίδα στο Facebook το 2017, μοιράζοντας πληροφορίες για νέες αφίξεις στην Ελλάδα και περιπτώσεις κινδύνου. Από το 2018 λειτουργεί ως ΜΚΟ.

Στις 11 Φεβρουαρίου, ο Olsen ενημερώθηκε από τις νορβηγικές αρχές για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του. Το ένταλμα εκδόθηκε μετά από έρευνα που άνοιξαν οι ελληνικές αρχές το 2022 εναντίον του Olsen και του Δημητρά, με κατηγορίες που περιλαμβάνουν τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη διακίνηση μεταναστριών και μεταναστών και διευκόλυνση παράνομης εισόδου και διαμονής.

Το 2020, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές έχουν καταχραστεί τις κατηγορίες για παράνομη διακίνηση μεταναστριών και μεταναστών εναντίον υπερασπιστριών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ελληνική νομοθεσία δεν συμορφώνεται με τον ορισμό της παράνομης διακίνησης μεταναστριών και μεταναστών που προβλέπει το διεθνές δίκαιο και δεν προστατεύει επαρκώς τις υπερασπίστριες και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις διασώστριες, τους διασώστες και άλλα άτομα που ενεργούν με ανθρωπιστικούς σκοπούς από την τιμωρία ή τη δίωξη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.