ΚΙΝΑ: ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ - Η ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΑΜΑΥΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Απριλίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30 Απριλίου 2007
Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της θανατικής ποινής και τους νέους κανόνες για τους ξένους δημοσιογράφους στην Κίνα, ελάχιστες ενδείξεις βελτίωσης υπάρχουν σε άλλους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αυξάνεται η καταπίεση του ακτιβισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των ντόπιων δημοσιογράφων, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Στην πιο πρόσφατη αποτίμηση της προόδου της Κίνας προς τις βελτιώσεις που έχει υποσχεθεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2008 του Πεκίνου, η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε επίσης ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες φαίνεται να λειτουργούν ως καταλύτης για την επέκταση της χρήσης της κράτησης χωρίς δίκη, τουλάχιστον στο ίδιο το Πεκίνο.

«Το νέο επιπλέον στάδιο δικαστικής επανεξέτασης των αποφάσεων καταδίκης σε θάνατο και η χαλάρωση των περιορισμών για τους ξένους δημοσιογράφους αποτελούν σημαντικά βήματα βελτίωσης του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Δυστυχώς, συνοδεύονται από ενέργειες για την επέκταση της κράτησης χωρίς δίκη και του 'κατ' οίκον περιορισμού' ακτιβιστών, καθώς και από ένταση του ελέγχου των ντόπιων μέσων ενημέρωσης και του Διαδικτύου», δήλωσε η Κάθριν Μπέιμπερ, Υποδιευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία και τον Ειρηνικό.

«Το γεγονός ότι δεν διασφαλίζονται ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για τους ξένους και τους ντόπιους δημοσιογράφους δείχνει διπλά μέτρα και σταθμά. Η Κίνα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη την υπόσχεσή της να διασφαλίσει 'πλήρη ελευθερία των μέσων ενημέρωσης' για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Αυτή η προσέγγιση μοιάζει να διαμορφώνεται από την προεξάρχουσα ενασχόληση με τη «σταθερότητα» και με «ένα καλό κοινωνικό περιβάλλον» για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν και οι έγνοιες αυτού του είδους είναι κατανοητές για κάθε χώρα που φιλοξενεί ένα τέτοιο μείζον διεθνές γεγονός, οι πολιτικές και οι πρακτικές πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό για το κράτος δικαίου και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλιώς κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν μεγαλύτερη δυσαρέσκεια.

Οι ενέργειες για τη μεταρρύθμιση ή την κατάργηση της «Επανεκπαίδευσης μέσω της Εργασίας» παραμένουν σε τέλμα, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες φαίνεται πως χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την επέκταση της χρήσης της προκειμένου να «εκκαθαριστεί» το Πεκίνο εγκαίρως για τον Αύγουστο του 2008. Η αστυνομία του Πεκίνου υπαινίχθηκε πρόσφατα ότι μια άλλη μορφή κράτησης χωρίς δίκη, η «Υποχρεωτική Απεξάρτηση από τα Ναρκωτικά», ενδέχεται να παραταθεί από τους έξι μήνες στο ένα έτος για να αναγκαστούν οι χρήστες ναρκωτικών να «εγκαταλείψουν τις εξαρτήσεις τους πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Αν οι κινεζικές αρχές και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εννοούν σοβαρά να αφήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μια 'διαρκή κληρονομιά' στην Κίνα, πρέπει να τους απασχολήσει το γεγονός ότι οι Αγώνες χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την παγίωση και την επέκταση μορφών κράτησης, που εδώ και πολλά χρόνια υποτίθεται ότι θα μεταρρυθμιστούν», τόνισε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει στείλει αντίτυπα της νέας έκθεσής της στις κινεζικές αρχές και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), σημειώνοντας ότι τα ζητήματα αυτά συνδέονται άμεσα με τη φιλοξενία των Αγώνων από το Πεκίνο και με καίριες αρχές της Ολυμπιακής Χάρτας, όπως είναι η «διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

«Η ΔΟΕ δεν μπορεί να θέλει Ολυμπιακούς Αγώνες κηλιδωμένους με καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων - είτε πρόκειται για οικογένειες που αποβάλλονται διά της βίας από τα σπίτια τους για να κάνουν χώρο για αθλητικές εγκαταστάσεις, είτε πρόκειται για τον αυξανόμενο αριθμό ειρηνικών ακτιβιστών που κρατούνται σε 'κατ' οίκον περιορισμό' για να μην τραβήξουν την προσοχή σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Γεράσιμος Κουβαράς.

- Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας στις 3 Μαΐου, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας θα ενημερώσει το ευρύ κοινό για την καταπίεση στο Διαδίκτυο και θα ζητήσει να σταλούν email, μέσα από το site www.amnesty.org.gr, στις αρχές των χωρών που φυλακίζουν τους ακτιβιστές του Διαδικτύου, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

Επίσης θα γίνει εικονική κατάληψη blogs (προσωπικά ημερολόγια στο Διαδίκτυο) αρκετών ανθρώπων που μας παραχώρησαν την ιστοσελίδα τους για εκείνη τη μέρα. Αν έχετε δικό σας blog ή ξέρετε κάποιον άλλο που έχει, ας επικοινωνήσει με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας να του προωθήσουμε τις πληροφορίες.

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2008 του Πεκίνου, η Διεθνής Αμνηστία δημοσιεύει τακτικές αποτιμήσεις που επικεντρώνονται σε τέσσερις καίριους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με τους Αγώνες: ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, θανατική ποινή και κράτηση χωρίς δίκη. Οι κυριότερες διαπιστώσεις της νέας έκθεσης έχουν ως εξής:

Ακτιβιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τα παραδείγματα αυξανόμενης ανοχής προς ορισμένους μεμονωμένους ακτιβιστές επισκιάζονται από τη συνεχιζόμενη παρενόχληση άλλων που προσπαθούν να γνωστοποιήσουν ευρύτερα παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή να αγωνιστούν ενάντια σε αυτές. Σε δύο παλαίμαχους Κινέζους διαφωνούντες, που ήταν ενεργοί στο φιλοδημοκρατικό κίνημα του 1989, επιτράπηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο να μεταβούν στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ο ακτιβιστής για το HIV/AIDS, Δρ. Γκάο Γιαοτζιέ, κατάφερε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παραλάβει βραβείο. Ωστόσο, πολλοί άλλοι ακτιβιστές αντιμετωπίζουν εκφοβισμό, αυθαίρετη κράτηση και φορτική παρακολούθηση συγγενών τους.

Ο Γε Γκουοζού συνεχίζει να εκτίει ποινή τετραετούς φυλάκισης σε σχέση με τις προσπάθειές του να οργανώσει διαδήλωση κατά των καταγγελθεισών βίαιων εξώσεων στο Πεκίνο. Συγγενείς του λένε ότι υποφέρει από προβλήματα υγείας, εν μέρει λόγω του βασανισμού του υπό κράτηση, περιλαμβανομένου πρόσφατου κρούσματος στα τέλη του 2006, κατά το οποίο, όπως αναφέρουν τοπικές πηγές, ξυλοκοπήθηκε με ηλεκτροφόρα κλομπ από δεσμοφύλακες στη φυλακή Τσαομπάι στο Πεκίνο. Η Διεθνής Αμνηστία τον θεωρεί κρατούμενο συνείδησης και ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Γκάο Ζισένγκ κρατείται από την αστυνομία φυλακισμένος στο ίδιο του το σπίτι μετά την καταδίκη του για «υποκίνηση ανατρεπτικών ενεργειών» τον Δεκέμβριο του 2006 σε σχέση με τον ειρηνικό του ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει καταγγείλει σε άλλους ακτιβιστές ότι κατά τη διάρκεια της τετράμηνης επίσημης αστυνομικής κράτησής του υποβλήθηκε σε βάναυση μεταχείριση, μεταξύ άλλων ότι τον υποχρέωσαν να κάθεται για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα σταυροπόδι σε σιδερένια καρέκλα δεμένος με χειροπέδες και ότι τον τύφλωναν με έντονους προβολείς. Λέει ότι συμφώνησε να ομολογήσει το «έγκλημά» του μόνο και μόνο για να προστατεύσει την οικογένειά του.

Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης

Παρά την υπόσχεσή της για «πλήρη ελευθερία των μέσων ενημέρωσης» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η κυβέρνηση εφαρμόζει διπλά μέτρα και σταθμά για τους ξένους και τους ντόπιους δημοσιογράφους. Την 1η Ιανουαρίου 2007 τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανονισμοί για τους ξένους δημοσιογράφους, που τους επιτρέπουν να παρακάμπτουν την υποχρέωση εξασφάλισης άδειας από τις τοπικές αρχές για την πραγματοποίηση συνεντεύξεων και δημοσιογραφικών ερευνών. Ωστόσο, οι Κινέζοι πιθανότατα θα στερηθούν την πρόσβαση σε ξένες ειδήσεις για ευαίσθητα θέματα, ιδίως αφ' ότου θεσπίστηκαν τον Σεπτέμβριο κανονισμοί που ενισχύουν τους επίσημους ελέγχους για τη διανομή ειδήσεων από ξένα πρακτορεία στο εσωτερικό της Κίνας. Τους τελευταίου μήνες, άλλες επίσημες αποφάσεις έχουν εντείνει τους ελέγχους στα ντόπια μέσα ενημέρωσης, τα οποία πλέον:

είναι υποχρεωμένα να πάρουν άδεια πριν αναφερθούν σε «ευαίσθητα» ιστορικά γεγονότα,

απαγορεύεται να μεταδώσουν ειδήσεις για 20 ευαίσθητα θέματα, όπως η δικαστική διαφθορά και οι αγώνες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

υπόκεινται σε νέο σύστημα βαθμών ποινής, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να κλείσουν αν χάσουν όλους τους βαθμούς τους λόγω «παραπτωμάτων». Το σύστημα αποσκοπεί σε ένα «ειρηνικό κοινωνικό περιβάλλον εν όψει� των Ολυμπιακών Αγώνων του ερχόμενου έτους», σύμφωνα με κρατικό αρμόδιο για τα μέσα ενημέρωσης όπως μετέφερε τα λόγια του η εφημερίδα South China Morning Post.

Τους τελευταίους μήνες, οι κινεζικές αρχές έχουν επιδιώξει επίσης να εντείνουν ακόμη περισσότερο τους ελέγχους στο Διαδίκτυο. Ακολούθησε νέα λογοκρισία ορισμένων ιστοσελίδων, blogs και άρθρων στο Διαδίκτυο. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο έκλεισε μια ιστοσελίδα που μεταδίδει ειδήσεις μέσω του Διαδικτύου, στη διεύθυνση www.ccztv.com.

Θανατική ποινή

Την 1η Ιανουαρίου 2007, το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο (ΑΛΔ) ανέλαβε επισήμως εκ νέου τον ρόλο του να εγκρίνει όλες τις θανατικές καταδίκες, ενέργεια την οποία η Διεθνής Αμνηστία επιδοκίμασε με την ελπίδα ότι θα μείωνε τον αριθμό των θανατοποινιτών και θα έδινε έναυσμα για μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα για αυξημένη συμμόρφωση προς τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.

Όμως η έλλειψη διαφάνειας σημαίνει ότι είναι δύσκολο να αποτιμηθεί κατά πόσον η επανεξέταση από το ΑΛΔ έχει σημαντικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Σίνχουα ανέφερε στις 19 Μαρτίου ότι το ΑΛΔ ενέκρινε από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τότε τέσσερις θανατικές καταδίκες. Εντούτοις, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε κατά το ίδιο διάστημα, παρακολουθώντας τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, τις εκτελέσεις τουλάχιστον 13 άλλων ανθρώπων - στους οποίους δεν συγκαταλέγονταν οι τέσσερις που κατονόμαζε το Σίνχουα. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κινεζικές αρχές να δημοσιεύσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις επανεξετάσεις από το ΑΛΔ, καθώς και πλήρη εθνικά στατιστικά στοιχεία για τις θανατικές καταδίκες και τις εκτελέσεις.

Κράτηση χωρίς δίκη

«Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να υποχρεώσουμε όλους τους ναρκομανείς στην πρωτεύουσα να εγκαταλείψουν τις εξαρτήσεις τους πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Φου Ζένγκχουα, υποδιευθυντής του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου

Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να λαμβάνει τακτικά καταγγελίες για εγκλεισμό ανθρώπων σε «Επανεκπαίδευση μέσω της Εργασίας» και άλλες μορφές διοικητικής κράτησης, που επιβάλλονται χωρίς απαγγελία κατηγοριών, δίκη ή δικαστική επανεξέταση. Η οργάνωση φοβάται ότι αυτά τα καταχρηστικά συστήματα χρησιμοποιούνται για την κράτηση κακοποιών, επαιτών, ναρκομανών και άλλων για να «εκκαθαριστεί» το Πεκίνο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

- Μπορείτε να βρείτε την έκθεση στα αγγλικά στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engasa170152007

- Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

 

Ανακοίνωση: Στις 23 Μαΐου 2007 δίνεται στη δημοσιότητα η Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.