ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΟΛΕΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Απριλίου 2007, 00:00Εκτύπωση

Εκστρατεία "Ελέγξτε τα Όπλα": Διεθνής Αμνηστία, Oxfam, Saferworld και Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23 Απριλίου 2007
Νέα Υόρκη: Τρεις από τις κυριότερες γυναικείες φωνές της εκστρατείας για τον έλεγχο του διεθνούς εμπορίου όπλων, η Πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Χέλεν Μίρεν και η πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μαίρη Ρόμπινσον, μαζί με 20 διακεκριμένους δημοσιογράφους, κάλεσαν σήμερα τις κυβερνήσεις να καταλήξουν επιτέλους σε μια αυστηρή Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων που να βασίζεται στα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ώστε να σταματήσουν οι μεταβιβάσεις όπλων που τροφοδοτούν βία και συρράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι κυβερνήσεις έχουν επισήμως προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα να υποβάλλουν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τα δικά τους προσχέδια για τη Συνθήκη. Σε περίπτωση που οι προτάσεις αυτές δεν ζητούν ρητά την απαγόρευση των μεταβιβάσεων όπλων που τροφοδοτούν συρράξεις, φτώχεια και καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η συνθήκη που θα προκύψει να μη σώσει τελικά ζωές. Υπάρχει κίνδυνος επιφυλακτικές κυβερνήσεις, όπως οι ΗΠΑ, να προσπαθήσουν να εμποδίσουν μια συνθήκη που θα είναι αυστηρή στον έλεγχο των όπλων.

Η ηθοποιός Χέλεν Μίρεν δήλωσε: «Από την Κένυα μέχρι τη Βραζιλία και τη Σρι Λάνκα υπάρχουν περισσότερα όπλα παρά ποτέ και είναι ευκολότερο και φθηνότερο να τα αποκτήσει κανείς. Τον Δεκέμβριο 2006, το 80% των κυβερνήσεων ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας για την εκπόνηση μιας διεθνούς Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων. Τώρα όλες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη να κάνουν πραγματικότητα μια αποτελεσματική Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων».

Σήμερα, οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Αυστραλία και η Φινλανδία καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη συνθήκη στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. Εκπρόσωποι της εκστρατείας προτρέπουν τα υπόλοιπα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η Πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σιρλίφ δήλωσε: «Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να σταματήσουμε τις μεταβιβάσεις όπλων που τροφοδοτούν σοβαρές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συρράξεις και φτώχεια. Κάνω έκκληση προς τις κυβερνήσεις του κόσμου, τους κατασκευαστές, τους εμπόρους και τους μεσάζοντες όπλων να μην στερήσουν από τη Λιβερία και από κάθε άλλη χώρα, τώρα ή στο μέλλον, αυτήν τη μεγάλη ευκαιρία να εδραιώσουμε την ειρήνη για εμάς και τα παιδιά μας».

Σήμερα, η εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα», της οποίας ηγούνται η Oxfam International, η Διεθνής Αμνηστία και η IANSA, διοργανώνει παγκοσμίως ενέργειες για να πιέσει τις κυβερνήσεις ώστε να καταθέσουν προτάσεις με αυστηρές προδιαγραφές για το εμπόριο όπλων. Για να σηματοδοτήσουν τη σημερινή ημέρα, 20 διακεκριμένοι πρώην και νυν δημοσιογράφοι, που έχουν λάβει μέρος σε αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες, υπέγραψαν από κοινού δημόσια επιστολή. Η Κριστιάν Αμανπούρ, ο Τζον Λι ’ντερσον, ο Σεμπάστιαν Γιούνγκερ, ο Τσαρλς Γουίλερ, ο Ντον Μακ Κάλιν, ο Πολ Μορέιρα, ο Μάρτιν Μπελ, η Τζανίν Ντι Τζιοβάνι και ο Σόριους Σαμούρα είναι μερικοί από τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους που υπογράφουν την επιστολή, που αναφέρει:

 

«Είναι καιρός όλες οι κυβερνήσεις να αναλάβουν την ευθύνη για τα ατομικά δράματα που προκαλούνται με τα όπλα που οι ίδιες προμηθεύουν: για τη γυναίκα που βιάζεται υπό την απειλή όπλου, για τον νεαρό που συνθλίβεται κάτω από τις ερπύστριες ενός άρματος μάχης, για το παιδί που καταναγκάζεται να γίνει στρατιώτης».

Ακτιβιστές σε ολόκληρο τον κόσμο διοργανώνουν δρώμενα για να υποστηρίξουν τη συνθήκη. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, ο Καναδάς, η Γουιάνα, το Μαλί, η Νότιος Αφρική, η Τανζανία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ο κόσμος θα πάρει μέρος σε 'Λαϊκές Διαβουλεύσεις'. Πρόκειται για διαβούλευση που οργανώνεται από την Εκστρατεία Ελέγξτε τα Όπλα σε περισσότερες από 60 χώρες κατά το επόμενο τρίμηνο και που θα δώσει την ευκαιρία στους απλούς ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έχουν θιγεί άμεσα από το εμπόριο όπλων, να πουν τι θέλουν να πετύχει η συνθήκη. Διοργανώνεται ταυτόχρονα με την επίσημη διαδικασία, που συλλέγει τις κυβερνητικές προτάσεις και διευθύνεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Τα αποτελέσματα της 'Λαϊκής Διαβούλευσης' θα παρουσιαστούν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο.

Η Μαίρη Ρόμπινσον, πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας και πρώην Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε: «Το ανεξέλεγκτο εμπόριο όπλων έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια ιστορία τρόμου και απαιτεί παγκόσμια λύση: τη Συνθήκη για τον Εμπόριο Όπλων. Οι κυβερνήσεις πρέπει να πετύχουν συμφωνία για μια αυστηρή συνθήκη που να σώζει ζωές, για χάρη των εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που ζουν με τον κίνδυνο της ένοπλης βίας».

Ο Τζόζεφ Ντιούμπ, εκπρόσωπος της εκστρατείας «Ελέγξτε τα Όπλα» δήλωσε: «Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να προσπαθήσουν επιφυλακτικές κυβερνήσεις, όπως οι ΗΠΑ, να μετριάσουν την αυστηρότητα της συνθήκης, ενδεχόμενο που θα την καθιστούσε αναποτελεσματική για τη διάσωση ζωών. Οι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο που υποστηρίζουν αυτή τη συνθήκη δεν θα το επιτρέψουν αυτό».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δημόσιας επιστολής:

Πριν δέκα χρόνια, υπογράφηκε στην Οτάβα του Καναδά η συνθήκη για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού. Ως δημοσιογράφοι που έχουμε δει από πρώτο χέρι τις καταστροφικές επιπτώσεις της σύρραξης, επιδοκιμάσαμε τη συνθήκη.

Σήμερα αναπτύσσεται στα Ηνωμένα Έθνη μια πιο φιλόδοξη συνθήκη: μια παγκόσμια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων για να ρυθμίζει τις πωλήσεις όλων των συμβατικών όπλων. Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν οι περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου, καθώς και οργανώσεις όπως η Oxfam, η Διεθνής Αμνηστία και το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος.

Τώρα, η πρόκληση είναι να δημιουργηθεί μια ισχυρή Συνθήκη, η οποία να σταματά τις μεταβιβάσεις όπλων που είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συρράξεις και φτώχεια.

Είναι καιρός όλες οι κυβερνήσεις να αναλάβουν την ευθύνη για τα ατομικά δράματα που προκαλούνται με τα όπλα που οι ίδιες προμηθεύουν: για τη γυναίκα που βιάζεται υπό την απειλή όπλου, για τον νεαρό που συνθλίβεται κάτω από τις ερπύστριες ενός άρματος μάχης, για το παιδί που καταναγκάζεται να γίνει στρατιώτης.

Σε αυτό το στάδιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ρωτά τις κυβερνήσεις τι θέλουν να καλύπτει η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων. Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να αφουγκραστούν τη φωνή των εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, που ζουν καθημερινά με τον φόβο της ένοπλης βίας, και να δημιουργήσουν μια Συνθήκη αρκετά αυστηρή ώστε να τους προστατεύει.

Με εκτίμηση,

Christiane Amanpour, CNN

Martin Bell, πρώην ανταποκριτής του BBC

Marcus Bleasdale, ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ

Jimmie Briggs, ανεξάρτητος κειμενογράφος

Sarah Chayes, πρώην ανταποκριτής του NPR

Mariella Furrer, ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ

Janine Di Giovanni, ανεξάρτητη ανταποκρίτρια για τους Times και το Vanity Fair

Sebastian Junger, Vanity Fair

Michael Kamber, ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ για τους New York Times και το Vanity Fair

Jon Lee Anderson, The New Yorker

Don McCullin, ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ

Mike McRoberts, TV3 (Νέα Ζηλανδία)

Paul Moreira, Canal Plus

Florence Muracciole, Journal du Dimanche

Maggie O'Kane, The Guardian

Elizabeth Rubin, The New York Times Magazine

Sorious Samura, ντοκιμαντερίστας

Jon Snow, Channel 4 News

Jon Stephenson, ανεξάρτητος ρεπόρτερ, παραγωγός

Charles Wheeler, πρώην ανταποκριτής του BBC

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις:

- Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

- Oxfam: Jennifer Abrahamson, τηλ.: 001 212 687 2150, κινητό: 001 202 321 7858

- IANSA: Joseph Dube, κινητό: + 1 646 578 3213

 

Τα ακόλουθα υλικά είναι διαθέσιμα στους δημοσιογράφους:

Ζωντανές συνεντεύξεις από τη Νέα Υόρκη με τη Μαίρη Ρόμπινσον.

Ακουστικό αρχείο της δήλωσης της Χέλεν Μίρεν από την εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.

Φωτογραφίες της Χέλεν Μίρεν από τη συνάντησή της με επιζώντες ένοπλης βίας στη βόρεια Ουγκάντα.

’ρθρο γνώμης της Έλεν Τζόνσον-Σιρλίφ.

 

- Η Διεθνής Αμνηστία συντονίζει την εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» με την Oxfam International και την IANSA (Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρή­ματος). Αγωνίζεται για να μειωθεί η εξάπλωση και η κατάχρηση των όπλων σε περισ­σότερες από 100 χώρες. Βλ. www.amnesty.org.gr/controlarms και www.controlarms.org

 

- Ανακοίνωση: Στις 23 Μαΐου 2007 δίνεται στη δημοσιότητα η Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.