Ε.Ε. - ΣΟΥΔΑΝ: ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Απριλίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23 Απριλίου 2007
(Βρυξέλλες) Είναι καιρός οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος των Σουδανών αξιωματούχων που ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους και που δεν έχουν επιδείξει ακόμη γνήσια δέσμευση σε οποιαδήποτε εναλλακτική λύση τους έχει προταθεί, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Οι πρόσφατες καταγγελίες για παραβιάσεις του ισχύοντος εμπάργκο όπλων, με τη μεταμφίεση μεταγωγικών αεροσκαφών σε αεροσκάφη του ΟΗΕ για να μεταφέρουν όπλα χωρίς να γίνουν αντιληπτά, προκαλούν νέες ανησυχίες ότι η σουδανική κυβέρνηση αψηφά την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να τερματιστεί η κρίση.

Εξάλλου, η εξουσιοδότηση του Χαρτούμ να αναπτυχθούν 3.000 κυανόκρανοι του ΟΗΕ, αν και μοιάζει θετική, στην πραγματικότητα ελάχιστες προοπτικές προσφέρει για πραγματική βελτίωση, με δεδομένη την κλίμακα της κρίσης.

Η Ε.Ε. έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν αποτελεσματικά στον τερματισμό της δεινής ανθρωπιστικής κρίσης, που μαστίζει το Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν), που έχει στοιχίσει περισσότερες από 200.000 ζωές από την έναρξη της σύρραξης το 2003 και που εξαπλώνεται πλέον σε γειτονικές χώρες.

«Σε αυτό το πλαίσιο, αν το Συμβούλιο περιοριστεί για μια ακόμη φορά στην έκδοση άλλης μίας δήλωσης ανησυχίας, θα είναι σαν να επιλέγει να μην έχει ουσιαστικό ρόλο», δήλωσε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πόσα ακόμη θύματα χρειαζόμαστε για να καταφέρει επιτέλους η Ε.Ε. να ενεργήσει αποτελεσματικά στο πρόβλημα του Σουδάν;» πρόσθεσε.

Σε επιστολή της προς την Προεδρία της Ε.Ε., η Διεθνής Αμνηστία υπενθύμισε στη γερμανική κυβέρνηση την έκκληση που εξέδωσε τον Ιανουάριο από κοινού με άλλες ΜΚΟ για να εξασφαλιστεί απτή πρόοδος στην κατάσταση στο Σουδάν.

Δεδομένου ότι δεν υπήρξαν βελτιώσεις, η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει από την τρέχουσα Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών (23-23 Απριλίου) να προχωρήσει σε συμφωνία για ένα σχέδιο συγκεκριμένων, στοχευμένων κυρώσεων κατά της κυβέρνησης του Σουδάν, που να τεθούν πλήρως και αμέσως σε εφαρμογή.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις:

- Ευρωπαϊκό Γραφείο Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλλες), Τηλ: 0032-2-5482773, Fax: 0032-2-5025686, Email: AmnestyIntl@aieu.be, Website: www.amnesty-eu.org

 

- Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.