ΙΤΑΛΙΑ: Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΗΣ CIA

Δημοσιεύθηκε στις 15 Μαρτίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15 Μαρτίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε χθες τον Ιταλό Υπουργό Δικαιοσύνης, Κλεμέντε Μαστέλα, να προωθήσει στις αρχές των ΗΠΑ τις αιτήσεις για την έκδοση 26 Αμερικανών πολιτών, οι περισσότεροι από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι πράκτορες της CIA. Οι αιτήσεις σε βάρος τους εκδόθηκαν σε σχέση με την απαγωγή του Μουσουλμάνου κληρικού Αμπού Ομάρ τον Φεβρουάριο του 2003 από την Ιταλία και τη μεταφορά του στην Αίγυπτο.

Ο Αμπού Ομάρ, αιγυπτιακής εθνικότητας και κάτοικος Ιταλίας, απήχθη από έναν δρόμο του Μιλάνο πριν τέσσερα χρόνια και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο στο πλαίσιο του υπό αμερικανική ηγεσία προγράμματος έκνομων μεταγωγών («έκτακτων αποδόσεων»). Αμέσως με την άφιξή του στην Αίγυπτο, ο Αμπού Ομάρ τέθηκε υπό κράτηση και, όπως καταγγέλλεται, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία. Δικαστήριο του Μιλάνο εξέδωσε αιτήσεις έκδοσης τον Ιούλιο του 2006 και αποφάσεις παραπομπής σε δίκη τον Φεβρουάριο του 2007 για τους 26 Αμερικανούς υπόπτους.

«Αν προωθήσει τις αιτήσεις έκδοσης, ο Υπουργός Κλεμέντε Μαστέλα θα επιδείξει την προθυμία της Ιταλίας να καταπολεμήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στο πλαίσιο του 'πολέμου κατά της τρομοκρατίας' και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους υπόπτους ως δράστες», δήλωσε ο ’ντερς Ντάλμπεκ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ιταλία.

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα επιδείξει επίσης έτσι τη συμμόρφωση της Ιταλίας με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο για τις έκνομες μεταγωγές και το οποίο ζητούσε συγκεκριμένα να επισπευσθούν οι διαδικασίες έκδοσης».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει επανειλημμένα όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, να συνεργαστούν με τις δικαστικές έρευνες για τους υπαιτίους των έκνομων μεταγωγών που διαπράχθηκαν στην Ευρώπη. Η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει τον Ιταλό Υπουργό Δικαιοσύνης, όταν θα λάβει την απόφαση αν θα προωθήσει τις αιτήσεις έκδοσης ή όχι, να έχει κατά νου τη διεθνή νομοθεσία και τα διεθνή θεσμικά κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων εκείνων που διατυπώνονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ Κατά των Βασανιστηρίων, στην οποία μετέχει η Ιταλία.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2007, Ιταλός δικαστής εξέδωσε επίσης αποφάσεις παραπομπής σε δίκη σε βάρος επτά Ιταλών πολιτών, κατά κύριο λόγο πρακτόρων της ιταλικής μυστικής υπηρεσίας, SISMI, σε σχέση με την απαγωγή του Αμπού Ομάρ. Όμως η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία ότι η ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να αρνηθεί να αποκαλύψει όλα τα πιθανά αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την ανάμιξη πρακτόρων της CIA και της SISMI στην απαγωγή και την έκδοση του Αμπού Ομάρ. Η ιταλική κυβέρνηση έχει δηλώσει γραπτώς στο ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο ότι διάφορα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος τους προστατεύονται ως κρατικά μυστικά και ότι επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν στη δίκη.

«Αν εμποδιστεί η αποκάλυψη αποδεικτικών στοιχείων για πιθανές εγκληματικές δραστηριότητες, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η ατιμωρησία των Ιταλών πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών που ενδεχομένως επιδόθηκαν σε κατάφωρες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισήμανε ο ’ντερς Ντάλμπεκ.

«Για λόγους αρχής, η Ιταλία δεν πρέπει να κρυφτεί πίσω από κρατικά μυστικά για να συγκαλύψει πιθανά εγκλήματα κρατικών οργάνων. Πρέπει να παραδεχτεί την ευθύνη της και να διευκολύνει τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης. Αυτό θα είναι ένα μέτρο για την πρόληψη νέων έκνομων μεταγωγών στο μέλλον», κατέληξε.

- Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη Νίκολα Ιστ (Nicola East) στη Διεθνή Γραμματεία της Διεθνούς Αμνηστίας, τηλ. 0044 207 413 5729, email neast@amnesty.org.

 

- Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για τον τερματισμό των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.