ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Η ΑΙΡΙΝ ΧΑΝ ΠΑΡΟΤΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΒΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Μαρτίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
7 Μαρτίου 2007
Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Αϊρίν Χαν παροτρύνει το Βραζιλιανό Πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να συνεργαστεί με τους νεοεκλεγέντες Κυβερνήτες του Σάο Πάολο Ζοζέ Σέρα και του Ρίο ντε Τζανέιρο Σέρζιο Καμπράλ, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη δημόσια ασφάλεια ώστε να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτια της βίας στη Βραζιλία.

«Από την ακραία εγκληματική βία που ρημάζει τις πόλεις της Βραζιλίας, μέχρι την άνοδο των ομάδων παρα-αστυνόμευσης που γεμίζουν το κενό που άφησαν οι αρχές, δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστα ή και τίποτα για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές διακρίσεις, η διαφθορά και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην καρδιά του συστήματος δημόσιας ασφάλειας της χώρας», επισήμανε η Αϊρίν Χαν.

«Η βία στις πόλεις δεν πληρώνεται μόνο με δεκάδες χιλιάδες ζωές νέων ανθρώπων κάθε χρόνο, αλλά καταδικάζει επίσης εκατομμύρια ανθρώπους σε ακόμη βαθύτερη φτώχια. Η βία είναι ένα από τα κυριότερα εμπόδια για να επιτευχθεί η πραγματική ένταξη των αποκλεισμένων, που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Λούλα στον πρόσφατο λόγο του κατά την ορκωμοσία του», είπε η Αϊρίν Χαν.

Η Βραζιλία βίωσε κάποιες από τις χειρότερες εξάρσεις εγκληματικής βίας στην ιστορία της, όταν φατρίες που ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών και συμμορίες εγκληματιών εξαπέλυσαν βίαιες επιθέσεις εναντίον πολιτών και αστυνομικών τον Μάιο του 2006 στην πολιτεία του Σάο Πάολο και στη συνέχεια τον Δεκέμβριο στο Ρίο. Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε κατηγορηματικά αυτές τις επιθέσεις όταν συνέβησαν. Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι οι παραλείψεις να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που βρίσκονται στην καρδιά ενός συστήματος ποινικής δικαιοσύνης που αργοπεθαίνει, συνέβαλαν ευθέως στη δημιουργία των συνθηκών που οδηγούν σε τέτοιες επιθέσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει, επίσης, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις των πολιτειών στηρίχτηκαν σε αντιδραστικές και καταπιεστικές πολιτικές που είχαν ολέθριο αντίκτυπο στις φτωχότερες κοινότητες, γεγονός που έκανε τους μεμονωμένους αστυνομικούς πιο ευάλωτους και τροφοδότησε τη βία στις πόλεις.

Τον Φεβρουάριο, οι αστυνομικές δυνάμεις της πολιτείας του Ρίο και μέλη της επίλεκτης Εθνικής Δύναμης Δημόσιας Ασφάλειας πήραν μέρος στην πρώτη τους συντονισμένη επιχείρηση όταν εισέβαλαν στις φαβέλες που αποτελούν το συγκρότημα του Αλεμάο (Complexo do Alem?o). Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και περαστικοί, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που περιλάμβανε και τη χρήση του θωρακισμένου οχήματος του είναι γνωστό ως καβεϊράο (caveir?o). Μετά από τριήμερη ένοπλη μάχη, η αστυνομία αποσύρθηκε ισχυριζόμενη ότι κατάσχεσε ένα τουφέκι και μια χειροβομβίδα.

Στο Σάο Πάολο την παράλυση, που εξαπλώθηκε στην πόλη μετά το κύμα εγκληματικών επιθέσεων, ακολούθησε ένα παρόμοιο κύμα βίας από αστυνομικούς. Σοβαρές ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν για τη συμπεριφορά της αστυνομίας μετά το κύμα βίας και για τον αντίκτυπο που έχει το οργανωμένο έγκλημα μέσα στο σύστημα των φυλακών αλλά και στις περιοχές έξω από την πόλη του Σάο Πάολο.

Επίσης στο Ρίο, οι αυξανόμενες και με ευρεία δημοσιότητα δραστηριότητες των πολιτοφυλακών -δηλαδή, ομάδων παρα-αστυνόμευσης που αποτελούνται από αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας και ελέγχουν τις φαβέλες με έναν συνδυασμό βίας στρατιωτικού τύπου, εκφοβισμού και εκβιασμών- αποτελούν πολύ ανησυχητική εξέλιξη και σύμπτωμα του κενού που έχει αφήσει επί χρόνια το κράτος. Αυτές οι γειτονιές διεκδικούνται τώρα από εκτοπισμένους διακινητές ναρκωτικών, γεγονός που προοιωνίζεται ακόμη περισσότερη βία στην πόλη κατά το 2007.

«Για να ξεριζωθεί από τα αστικά κέντρα της Βραζιλίας η βία, τόσο από εγκληματίες όσο και από αστυνομικούς, πρέπει να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως το πρόβλημα της δημόσιας ασφάλειας, με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου. Πρόοδος, που θα έχει ουσιαστική διάρκεια, θα προέλθει μόνο από πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς, για την υγιεινή, την υγεία, την παιδεία και την επαγγελματικού επιπέδου αστυνόμευση, που θα έχουν ως στόχο την ενσωμάτωση των περιοχών που έχουν ξεφύγει από την επιρροή του κράτους».

Η Διεθνής Αμνηστία έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Λούλα και στους κυβερνήτες Καμπράλ και Σέρα για να εκφράσει τις ανησυχίες της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Βραζιλία. Η διεθνής οργάνωση ελπίζει ότι αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για διάλογο σχετικά με την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Βραζιλιάνους.

- Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).
 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.