ΗΠΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΓΟΥΣΤΙΝ ΑΓΟΥΑΓΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Μαρτίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
7 Μαρτίου 2007
Αντιδρώντας στη χθεσινή δικαστική απόφαση για την υπόθεση του Αγουστίν Αγουάγιο (Agust?n Aguayo), ιατρού του αμερικανικού στρατού που καταδικάστηκε από αμερικανικό στρατοδικείο σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών επειδή αρνήθηκε, ως αντιρρησίας συνείδησης, να συμμετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε:

«Είναι εμφανές από τις δηλώσεις του Αγουστίν Αγουάγιο και συγγενών του ότι πρόκειται για θεμιτό αντιρρησία συνείδησης, η αντίθεση του οποίου στον πόλεμο αναπτύχθηκε με τον καιρό και εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο λόγω των εμπειριών του στο Ιράκ. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι ο Αγουστίν Αγουάγιο προέβη σε εύλογες ενέργειες για να εξασφαλίσει την αποστράτευσή του, υποβάλλοντας αίτηση για την ιδιότητα του αντιρρησία συνείδησης.

»Η Διεθνής Αμνηστία είναι της άποψης ότι το δικαίωμα να αρνηθεί κανείς για λόγους συνείδησης να εκτελέσει στρατιωτική θητεία προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι ο Αγουστίν Αγουάγιο είναι κρατούμενος συνείδησης και ζητάμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του».

Γενικές πληροφορίες

Η μονάδα του Αγουστίν Αγουάγιο εδρεύει στη Γερμανία, όπου και πραγματοποιήθηκε η δίκη του από στρατοδικείο. Η Διεθνής Αμνηστία έστειλε παρατηρητή στη δίκη, που πραγματοποιήθηκε στο Βίρτσμπουργκ.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει κηρύξει κρατουμένους συνείδησης στο πλαίσιο του πολέμου στο Ιράκ άλλους τέσσερις φυλακισμένους αντιρρησίες συνείδησης. Πρόκειται για τους Καμίλο Μεχία, Αμπντουλάχ Γουέμπστερ, Κέβιν Μπέντερμαν και Πάμπλο Παρέδες. Σήμερα και οι τέσσερις έχουν απογυλακιστεί.

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. τη δημόσια ανακοίνωση με τίτλο «ΗΠΑ: Στρατιωτικός γιατρός αντιμετωπίζει 7 χρόνια φυλακή» (6 Μαρτίου 2007) στη διεύθυνση www.amnesty.org.gr/news/2007-03-06-2.htm
 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.