ΗΠΑ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Μαρτίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
6 Μαρτίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί στενά την υπόθεση του Αγουστίν Αγουάγιο (Agust?n Aguayo), ιατρού του αμερικανικού στρατού που αντιμετωπίζει αμερικανικό στρατοδικείο στις 6 και 7 Μαρτίου στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας, επειδή αρνήθηκε να ακολουθήσει τη μονάδα του στο Ιράκ.

Τον Φεβρουάριο 2004, ο Αγουστίν Αγουάγιο κατέθεσε αίτηση για να του χορηγηθεί η ιδιότητα του αντιρρησία συνείδησης. Όπως αναφέρει, άρχισε να αναπτύσσει αμφιβολίες για τον πόλεμο λίγο μετά την κατάταξή του στον στρατό και πλέον αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο εξ αιτίας των ηθικών του αντιρρήσεων να βλάψει, να σκοτώσει ή να τραυματίσει συνάνθρωπό του. Ενόσω εξεταζόταν η αίτησή του, ο Αγουστίν Αγουάγιο διατάχθηκε να ακολουθήσει τη μονάδα του στο Ιράκ, όπου τον Ιούλιο του 2004 ενημερώθηκε επισήμως ότι η αίτησή του απορρίφθηκε. Η στρατιωτική επιτροπή για την εξέταση αιτήσεων Αντιρρησιών Συνείδησης έκρινε ότι δεν παρουσίασε σαφή και πειστικά στοιχεία για τις πεποιθήσεις του.

Ο Αγουστίν Αγουάγιο υπηρέτησε επί έναν χρόνο στο Ιράκ, όπου, όπως δηλώνει, δεν δέχτηκε να κρατήσει γεμάτο όπλο. Όπως αναφέρει: «Είδα με τα ίδια μου τα μάτια τον τρόπο με τον οποίο στρατιώτες αποκτηνώνουν τους Ιρακινούς, τόσο με τα λόγια όσο και με πράξεις. Είδα αμέτρητες ζωές να τελειώνουν πρόωρα εξαιτίας του πολέμου. Ακόμα παλεύω με τον παραλογισμό του όλου πράγματος...»

Όταν η μονάδα του Αγουστίν Αγουάγιο διατάχθηκε να αναπτυχθεί και πάλι στο Ιράκ τον Σεπτέμβριο 2006, δεν παρουσιάστηκε και παρέμεινε απών χωρίς άδεια. Κατηγορείται για λιποταξία και για το γεγονός ότι δεν ακολούθησε τη μετακίνηση της μονάδας του. Έχει προφυλακιστεί στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Μανχάιμ της Γερμανίας. Αν καταδικαστεί και για τις δύο κατηγορίες μπορεί να του επιβληθεί ποινή μέχρι και επταετούς κάθειρξης.

Οι δικηγόροι του Αγουστίν Αγουάγιο υπέβαλαν αίτηση εξέτασης της νομιμότητας της κράτησής του σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο τον Αύγουστο 2005, ζητώντας την έντιμη αποστράτευσή του ως αντιρρησία συνείδησης. Αυτό το αίτημα απορρίφθηκε, όπως και η μετέπειτα προσφυγή του σε δεύτερο βαθμό. Ο δικαστής έγραψε στην απόφασή του ότι «παρ' όλο που ο Αγουάγιο δήλωσε ότι η στρατιωτική του εκπαίδευση του προκάλεσε οδύνη και αισθήματα ενοχής, βρίσκουμε ελάχιστες ενδείξεις ότι οι πεποιθήσεις του συνοδεύτηκαν από μελέτη ή περισυλλογή, είτε πριν, είτε μετά την κατάταξή του στον στρατό».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει στείλει παρατηρητή για να παρακολουθήσει τις διαδικασίες στο στρατοδικείο στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση και να εκτιμήσει κατά πόσον ο Αγουστίν Αγουάγιο θα είναι κρατούμενος συνείδησης σε περίπτωση που καταδικαστεί και φυλακιστεί.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.