8 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Μαρτίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
5 Μαρτίου 2007
Στις 2 Φεβρουαρίου 2007, η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων σε Βάρος των Γυναικών (CEDAW) του ΟΗΕ δημοσιοποίησε την έκτη περιοδική έκθεσή της σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διακρίσεων κατά των Γυναικών, που κυρώθηκε από την Ελλάδα το 1983.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή εκφράζει ανησυχία για την «εμμονή στην πατριαρχική νοοτροπία και τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα σχετικά με τους ρόλους και τις ευθύνες των γυναικών και των ανδρών στην οικογένεια και την κοινωνία. Αυτά τα στερεότυπα αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την εφαρμογή της Σύμβασης και είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη βία κατά των γυναικών, όπως και για τη μειονεκτική θέση των γυναικών σε διάφορους τομείς, που περιλαμβάνουν το σύνολο της αγοράς εργασίας και την πολιτική και δημόσια ζωή».

Η Διεθνής Αμνηστία από το 2004 έχει ξεκινήσει παγκόσμια εκστρατεία για «Να Σταματήσουμε τη Βία κατά των Γυναικών» που έχει ως στόχο τόσο να πιέσει τις κυβερνήσεις ώστε να εξασφαλίσουν ότι η νομοθεσία προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών, όσο και να τις πιέσει να την εφαρμόσουν. Ταυτόχρονα, όμως, είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στην νοοτροπία όλων μας. Το ξύλο δεν βγήκε από τον παράδεισο. Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας δεν τα ήθελαν. Ο βιασμός δεν είναι αποτέλεσμα προκλητικής συμπεριφοράς του θύματος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας την Πέμπτη 8 Μαρτίου διοργανώνει δρώμενα:

- Στην Αθήνα, στις 8 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή, εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας υπό το φως 150 κεριών και υπό τους ρυθμούς της Ομάδας Κρουστών του Μουσικού Τμήματος του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, θα ενημερώσουν το κοινό και θα δώσουν σε όλους την ευκαιρία να υπογράψουν εκκλήσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις γυναικών που κινδυνεύουν.

- Η Αττικό Μετρό από τις 9 π.μ. μέχρι τις 10 μ.μ. θα φιλοξενήσει στο Σταθμό του Αγίου Αντωνίου εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανώσεων που θα ενημερώνουν το κοινό για τη δράση ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

- Στη Θεσσαλονίκη, εθελοντικές ομάδες δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώ­νουν στις 7 μ.μ. λογοτεχνική βραδιά με θέμα «Λόγια του Έρωτα και της Αγάπης», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο καφέ-γκαλερί Μουσείο  (Κατούνη και Μητροπόλεως, στα Λαδάδικα).

- Στα Χανιά, η τοπική ομάδα δράσης θα ενημερώνει τους περαστικούς και θα τους δίνει την ευκαιρία να υπογράψουν εκκλήσεις έξω από την αγορά στο κέντρο της πόλης. Την Κυριακή 11 Μαρτίου από τις 8 μ.μ. διοργανώνεται μουσική βραδιά στο κέντρο Ταράτσα στο λιμάνι των Χανίων με ενημέρωση, προβολή, συλλογή υπογραφών και πολλή μουσική.

- Στο Ηράκλειο, η τοπική ομάδα δράσης θα ενημερώνει για τη βία κατά των γυναικών με ενέργειες ευαισθητοποίησης από τις 10 π.μ. στα Λιοντάρια στο κέντρο της πόλης.

Η βία κατά των γυναικών δεν συμβαίνει κάπου μακριά. Συμβαίνει γύρω μας, συμβαίνει στα σπίτια μας. Μην κλείνετε τα μάτια σας στο πρόβλημα. Μην δέχεστε τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις. Μιλήστε ανοιχτά. Υποστηρίξτε τη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

Από την Πέμπτη 8 έως και τις 14 Μαρτίου στείλετε με SMS τη λέξη ΑΜΝΗΣΤΙΑ ή AMNESTY στο 1818 και ενισχύστε οικονομικά την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας «Να σταματήσουμε τη βία κατά των γυναικών» (κόστος 1 � + ΦΠΑ). Με την υποστήριξη των Cosmote, Vodafone και TIM ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.

Ενημερωθείτε στη διεύθυνση www.amnesty.org.gr ή στο τηλ. 210 3600628.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.